Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

25η Μαρτίου, ημέρα της σωτηρίας και της αποκάλυψης


Την τέταρτη Κυριακή των Νηστειών, τιμούμε τον άγιο Ιωάννη του Σιναϊτού, της Κλίμακος, τον συγγραφέα των παθών και των αρετών.


Ο άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην Παλαιστίνη γύρω στα 523. Μόνασε από νεαρή ηλικία (16 ετών). Παρακολούθησε ανώτερο κύκλο μορφώσεως. Στην ζωή της ερήμου Σινά αξιοποίησε την σοφία του και ανέβηκε σε υψηλές κορυφές αγιότητας. Είχε και το χάρισμα της θαυματουργίας. Σε μεγάλη ηλικία έγινε ηγούμενος της μονής του Σινά.
Συνέγραψε τριάντα λόγους περί αρετής, όπου ο καθένας λόγος περιλαμβάνει και μια αρετή, ξεκινώντας από τις πιο πρακτικές και ανεβαίνοντας σαν σκαλοπάτια κατέληξε στις θεωρητικά υψηλές. Στη πνευματική ζωή έχουμε βαθμίδες χαμηλές και υψηλές, καταστάσεις κατώτερες και ανώτερες. Γι' αυτό και το σύγγραμμα ονομάζεται Κλίμακα των αρετών.


 «Η ταπεινοφροσύνη είναι ουράνιος ανεμοστρόβιλος που μπορεί να ανεβάσει την ψυχή από την άβυσσο της αμαρτίας στα ύψη του ουρανού».
Ο Άγιος Ιωάννης κοιμήθηκε στις 30 Μαρτίου το 603, σε ηλικία ογδόντα ετών. Από την αρχή της Σαρακοστής το σύγγραμμά του διαβάζεται σε όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια.
Επειδή είναι παγκόσμιο κειμήλιο αναλύσεως όλων των παθών και των αρετών, η Εκκλησία τιμά ιδιαίτερα σε αυτή τη πνευματική περίοδο τον συγγραφέα άγιο Ιωάννη της Κλίμακας και το προτείνει για ανάγνωσμα.


Την ίδια μέρα φέτος συμπίπτει και η 25η  Μαρτίου, ημέρα διπλής γιορτής για το λαό μας. Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου-Εορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας, των Ελλήνων από την 400 χρόνων σκλαβιά στους Τούρκους.
Από τη μια γιορτάζουμε τη σωτηρία μας και την αποκάλυψη του μεγαλύτερου μυστηρίου και μυστικού των αιώνων. Το Μυστικό αυτό ήταν ότι, το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού θα γινόταν άνθρωπος σε κάποια χρονική στιγμή, ο οποίος θα γεννηθεί από την Παρθένο Μαρία και εκ Πνεύματος Αγίου, για να σώσει από την αμαρτία, την φθορά και τον θάνατον όλο το ανθρώπινο γένος.


Από την άλλη γιορτάζουμε την απελευθέρωση του Γένους από τον Τούρκικο ζυγό.
Κλείνοντας ας θυμηθούμε τα λόγια από το Θούριο του Ρήγα Φεραίου και ας φωλιάσουν βαθιά στην καρδιά μας. Λόγια σοφά, λόγια προφητικά, λόγια που πρέπει να μας κάνουν να γίνουμε μια γροθιά και ενωμένοι να παλεύουμε για την αδικία, την εκμετάλλευση, τα δικαιώματά μας, την πατρίδα μας, την πίστη μας και τα ιδανικά μας.

«Ως πότε παλικάρια να ζούμε στα στενά
μονάχοι σαν λιοντάρια στις ράχες στα βουνά
καλύτερα μιας ώρας ελεύθερης ζωής,
παρά σαράντα χρόνια σκλαβιάς και φυλακής».


Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Παιδαγωγός