Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Παιδί και κατασκήνωση

Ένας άλλος προβληματισμός των γονιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αν πρέπει να πάει το παιδί τους κατασκήνωση. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία και ποιες θα’ ναι οι επιπτώσεις της ένταξής του, μακριά από αυτούς;

Αν το παιδί σας είναι πάνω από 7 ετών, είναι η καλύτερη λύση και για εσάς και γι’ αυτό. Καθώς οι μπόμπιρες «μεγάλωσαν», αρχίζουν να θέλουν να νιώσουν λίγο ελεύθεροι, ανεξάρτητοι και αυτόνομοι. Η προστασία των γονιών, που πολλές φορές καταλήγει στην υπερπροστασία, οι πιέσεις, τα πρέπει και τα μη, τα έχουν καταπιέσει.
Στην κατασκήνωση θα βρουν αυτό που ζητάνε. Χαρά, διασκέδαση, παιχνίδι, νέους φίλους, ελευθερία και αυτονομία.
Πριν όμως αποφασίσετε να πάει το παιδί κατασκήνωση, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:
Συζητήστε μαζί του και ενημερώστε το λεπτομερώς για τις δραστηριότητες που θα αναπτύξει εκεί, τις νέες φιλίες που θα κάνει, αλλά και για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να έχει.
Αν πάει για πρώτη φορά, καλό θα είναι να πάει με κάποιο φίλο του.
Κάντε μια έρευνα για τις κατασκηνώσεις που υπάρχουν. Μάθετε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και διατροφής.
Μελετήστε μαζί τα ενημερωτικά φυλλάδια που θα σας δώσουν και κατόπιν επισκεφθείτε το χώρο. Συζητήστε με τους υπεύθυνους για τις συνθήκες διαμονής και για τα απαραίτητα εφόδια που πρέπει να έχει το παιδί μαζί του (κουβέρτα, σεντόνια, πετσέτες, μαγιό, πιτζάμες, εσώρουχα, μπλουζάκια, σορτς, κ.λ.π.). Αφήστε βέβαια και το παιδί να κάνει τις δικές του ερωτήσεις.
Ετοιμάστε τις βαλίτσες μαζί. Αφήστε το να πάρει κοντά του κάτι που θέλει πάρα πολύ. Φυσικά δε θα κουβαλήσει και όλο το δωμάτιο. Δυο-τρία πραγματάκια που τα έχει πραγματικά ανάγκη. Αυτά μπορεί να είναι κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι, κάποιο μουσικό όργανο, κ.α.
Κατασκήνωση λοιπόν. Δώστε στο παιδί σας το δικαίωμα και τη χαρά να νιώσει αυτήν την εμπειρία και να θυμάστε ότι τα οφέλη, θα’ ναι πολλά.

Αυτά λοιπόν που αποκομίζει είναι:
Αυτονομία: Μαθαίνουν να εξυπηρετούνται μόνα τους οργανώνοντας τους εαυτούς τους χωρίς τη στίξη των γονιών. Αποκτούν αυτοέλεγχο και ανεκτικότητα σε περιπτώσεις καβγάδων με τ’ άλλα παιδιά. Μεταδίδουν τα ενδιαφέροντά τους, υποστηρίζουν την γνώμη και τον εαυτό τους, μοιράζονται απόψεις και συναισθήματα, ανεξαρτητοποιούνται.
Αυτογνωσία: Μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες που γίνονται στην κατασκήνωση το παιδί ανακαλύπτει τα κρυφά του ταλέντα και τις κρυφές πτυχές του χαρακτήρα του. Ανακαλύπτει επίσης, τι μπορεί να κάνει, βάζοντας όρια, διορθώνει τα λάθη και τη συμπεριφορά του, γίνεται πιο ανεκτικό, συνεργάζεται, βοηθάει και αναλαμβάνει ευθύνες.
Ελευθερία: Επιτέλους είναι μακριά από τους γονείς! Νιώθει ελεύθερο να κάνει ο, τι θέλει αλλά και να σέβεται την ελευθερία των άλλων. Η αίσθηση αυτή το βοηθά να παίρνει πρωτοβουλίες, να συμμετέχει, να εκφράζει τη γνώμη του, να εκδηλώνει τις ιδιοτροπίες του, να μιλά ευγενικά, να δείχνει υπομονή, αλλά πάνω απ’ όλα να αισθάνεται ελεύθερο.
Κοινωνικοποίηση: Μοναξιά, τέλος. Νέα γνωριμίες, καινούργιες φιλίες και αδυναμίες. Η επαφή και η επικοινωνία με τα συνομήλικα, τα μικρότερα ή τα μεγαλύτερα παιδιά, θα το βοηθήσουν να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να θαυμάζει, αλλά και να θαυμάζεται και να συνειδητοποιήσει τι θέλει. Αυτά θα το κάνουν πιο ώριμο.
Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση όλα αυτά να του φανούν βουνό και να θέλει να επιστρέψει σπίτι του. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που ήδη από τις πρώτες μέρες θέλουν να φύγουν, να πάνε στους γονείς τους.
Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι τόσο ώριμα και προετοιμασμένα να δεχθούν την αποχώρηση από τους γονείς. Ίσως δεν είναι τόσο κοινωνικά όσο νομίζατε. Η ανάθεση πρωτοβουλιών, ευθυνών και υποχρεώσεων τα αγχώνει, τους δημιουργεί ανασφάλειες και τα τρομάζει.
Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο εσείς, οι γονείς, μπορείτε να καταλάβετε αν είναι έτοιμο να δεχθεί όλα όσα του προσφέρει η κατασκήνωση. Αυτό θα γίνει παρατηρώντας διάφορες αντιδράσεις του στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, αν μπορεί να κοιμηθεί ένα βράδυ σε κάποιο φιλικό σπίτι, αν είναι κοινωνικό και κάνει εύκολα φιλίες. Η καθημερινότητα είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν το παιδί είναι ώριμο συναισθηματικά και σωματικά να δειχθεί αυτή την αξέχαστη και συναρπαστική εμπειρία της κατασκήνωσης.
Νιώστε τις εμπειρίες του και δώστε του την ευκαιρία να ζήσει την παιδική του ηλικία με όλο του το είναι.
Η κοινωνία θέλει ώριμα παιδιά και όχι προσκολλημένα στην ποδιά σας.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος
Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια