Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Την ευλογία τους…

Άγιος Μεθόδιος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Πατάρων
Ο Άγιος Μεθόδιος (από τη λέξη μέθοδος=  αυτός που έχει τάξη και μέθοδο στη ζωή του) έζησε κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Η σπάνια αρετή του και η μεγάλη μόρφωση που τον διέκρινε, τον ανέβασαν στον επισκοπικό θρόνο των Πατέρων, όπου ως επίσκοπος, επεδίωκε να επιτελεί τέλεια τα καθήκοντα του. Ο φωτιστικός λόγος του, σε συνδυασμό με το άγιο παράδειγμα του, έτρεφε τις ψυχές των ανθρώπων του ποιμνίου του. Ήταν ακοίμητος φρουρός του ορθοδόξου δόγματος και αποφασισμένος σε όλη του τη ζωή «φυλάσσειν τ δόγματα τ κεκριμένα π τν ποστόλων» (Πράξεις των Αποστόλων, ιστ' 4). Να φυλάττει, δηλαδή, τις αποφάσεις, που είχαν οριστικά κριθεί σαν μόνες ορθές από τους Αποστόλους.
Γι' αυτό και πέτυχε μετά από συστηματικό αγώνα να περιορίσει σημαντικά στην επαρχία του τους οπαδούς των λανθασμένων δοξασιών του Ωριγένη. Όμως, αυτοί οι λίγοι που έμειναν, για να εκδικηθούν, κατάφεραν να βάλουν δικό τους υπηρέτη κοντά στο Μεθόδιο. Και κάποια μέρα που ο επίσκοπος αρρώστησε, τον σκότωσε με μαχαίρι. Αλλά ενώ τον μαχαίρωνε, ο Μεθόδιος άκουσε το δολοφόνο να λέει: «έτσι σκοτώνουν οι Ωριγενιστές». Τότε μειδίασε ελαφρά και έγειρε το κεφάλι του ευχαριστημένος, παραδίδοντας το πνεύμα του στον Κύριο. Ήταν η χαρά, διότι έπεφτε θύμα του καθήκοντος του.

Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας
Ο Άγιος Νικόλαος (ο εκ του λαού νικητής, η νίκη του λαού) ο Καβάσιλας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1322 μ.Χ. και ήταν ανεψιός του Νείλου Καβάσιλα, ο οποίος χρημάτισε Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Το πατρικό του επώνυμο ήταν Χαμαετός, κράτησε όμως το μητρικό επώνυμο Καβάσιλας προφανώς λόγω της ισχυρής παρουσίας του Θείου του. Έκανε λαμπρές σπουδές ρητορικής, Θεολογίας, φιλοσοφίας και φυσικών επιστημών στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Για ένα διάστημα διετέλεσε σύμβουλος του Κατακουζινού ο οποίος στα τελευταία χρόνια της ζωής του, εκάρη μοναχός και διέμενε στην περιώνυμη Μονή των Μαγγάνων.
Ο Άγιος ασπάσθηκε τις απόψεις και ιδέες του Γρηγορίου Παλαμά για τον ανατολικό μυστικισμό και το ησυχαστικό πνεύμα. Υπήρξε πολυγραφότατος και πληθωρικός συγγραφέας αξιολογότατων Θεολογικών, ερμηνευτικών, λειτουργικών, ασκητικών και διδακτικών έργων, ως και περίφημων πανηγυρικών λόγων, επιστολών, επιγραμμάτων και κειμένων πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου.
Μετά από πολλές περιπέτειες για τις απόψεις του περί ορθοδόξου μοναχισμού και δη κατά των Βαρλαάμ και Ακινδύνου, εκοιμήθη ειρηνικά λίγο μετά το 1391 μ.Χ.. Η αγιοποίηση του έγινε στις 19 Ιουλίου του 1983 μ.Χ.


Όσιος Κάλλιστος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Ο Όσιος Κάλλιστος (ο ωραιότατος, ο ενδοξότατος) ήταν λόγιος Αγιορείτης ιερομόναχος, ο οποίος ασκήτευσε στη Μονή Ιβήρων.
Για τις σπάνιες αρετές του και τη βαθύτατη μόρφωσή του ο αυτοκράτορας Ιωάννης Κατακουζηνός τον ανύψωσε το 1350 μ.Χ. στον οικουμενικό θρόνο. Μετά 4 χρόνια πατριαρχείας, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί και αποσύρθηκε στη Μονή του Αγίου Μάμαντα και στη συνέχεια στην Τένεδο.

Εκλήθη για δεύτερη φορά στον Οικουμενικό Θρόνο, όταν όμως ευρισκόταν ως απεσταλμένος στην ηγεμονίδα της Σερβίας, Ελισάβετ, αρρώστησε και εκοιμήθη στις Φέρρες της Θεσσαλίας το 1363 μ.Χ.

Κατάθεσις των Ιερών Λειψάνων και Περιβολαίων των Αγίων Αποστόλων Λουκά, Ανδρέου και Θωμά, του προφήτου Ελισσαίου και του μάρτυρος Λαζάρου

Άγιοι Δύο Ασκητές

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Οδηγήτριας
Η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Οδηγήτριας βρίσκεται στη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.


Όσιος Αθανάσιος ο θαυματουργός ο Πεντασχινίτης Κύπρου

...είναι οι μάρτυρες της εκκλησίας μας, που τους τιμάμε στις 20 Ιουνίου.

Ορθόδοξος Συναξαριστής 
www.saint.gr