Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019

« Το ξεχασμένο κλειδί»… στο γραφείο της ΚάλληςΜια ιστορία παιδικής αγάπης που μας ταξιδεύει στην παλιά...
πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ιστορία της, είναι  «Το ξεχασμένο κλειδί» της Εύα Κασιάρου, σε εικονογράφηση της Κανέλλα Στασινοπούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις κόκκινη κλωστή δεμένη και είναι για παιδιά από 9 ετών και πάνω.
Η γιαγιά του εντεκάχρονου Χρήστου Αχτάρη αναγκάζεται να εγκαταλείψει το διαμέρισμά της στον οδό Ολυμπιάδος της Θεσσαλονίκης, λόγω της πυρκαγιάς που ξεσπάει στον κάτω όροφο. Φτάνοντας στο σημείο ο γιός της, ο εγγονός της και ένας φίλου του, ο Μανόλης, την εντοπίζουν να στέκεται αποσβολωμένη και αμήχανη. Το γέρικο πρόσωπό της είχε μέσα στην αγριότητα του σκηνικού, μια ιδιαίτερη γλύκα. Στα χέρια της κρατούσε ένα παλιό ξεθωριασμένο γκρι παλτό με τόση στοργή λες και κρατούσε ένα νεογέννητο μωρό...
Ένα μικρό κλειδί, που από ένα τυχαίο γεγονός θα βρεθεί ραμμένο με επιμέλεια στο στρίφωμα του παλτού, θα γίνει η αιτία να διηγηθεί η γιαγιά σε όλους τον παιδικό της έρωτα με ένα Εβραιόπουλο, τον Ιάκωβο, που χάθηκε στα στρατόπεδα των Γερμανών κατακτητών, και να βρουν ένα δαχτυλίδι καλά κρυμμένο. Ένας αγώνας ξεκινά με σύμμαχο τον εγγονό της και τον φίλο του να εντοπίσουν τον Ιάκωβο και να του παραδώσουν το δαχτυλίδι.
Θα καταφέρουν άραγε μετά από τόσα χρόνια να τον εντοπίσουν ζωντανό;
Ένα καλογραμμένο βιβλίο, γεμάτο εικόνες, ανατροπές, προσεγμένο λεξιλόγιο, αγωνία και  εναλλαγές συναισθημάτων.
Η συγγραφέας καταφέρνει με το χιούμορ, και τις έξυπνες ατάκες το βαρύ θέμα του Ολοκαυτώματος  των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, να το ελαφρύνει λίγο. Συγκινεί, ευαισθητοποιεί, μαθαίνουμε την ιστορία των γεγονότων μέσα από μια πολύ τρυφερή ιστορία αγάπης.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια
by Aylogyros news