Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

«Ένα κουτί θάλασσα» … στο γραφείο της Κάλλης



Ένα πολύ καλό παιδικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει...
προβληματίζει, διασκεδάζει, κυκλοφορεί από τη σειρά «Ερευνητές μυστηρίων» από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ μας χάρισε ο Κώστας Στοφόρος με το βιβλίο του «Ένα κουτί θάλασσα», για παιδιά από 9 ετών και πάνω.
Η υπόθεση έχει ως εξής:
Ο πατέρας του Μάριου και της Λυδίας παίρνει ξαφνικά μετάθεση για το Πλωμάρι της Λέσβου, τα δυο αδέρφια αντιδρούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο: το αγόρι χαίρεται αλλά το κορίτσι οργίζεται! Ωστόσο, είναι καλοκαίρι και οι εκπλήξεις στο νησί, που έχει υμνηθεί από τόσους ποιητές και πεζογράφους, διαδέχονται η μία την άλλη.
Σύντομα θα ανακαλύψουν τη φύση και την ιστορία της Λέσβου, θα μάθουν για τη Σαπφώ, τον Αλκαίο, τον Θεόφιλο, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Ηλία Βενέζη και θα βαδίσουν στα χνάρια του Δάφνι και της Χλόης. Με σημείο αναφοράς την Παναγιά τη Γοργόνα του Στρατή Μυριβήλη, ξετυλίγεται μια σύγχρονη ιστορία γεμάτη μυστήριο και περιπέτεια.
Ποιοι εκμεταλλεύονται τη θάλασσα, καταστρέφοντας το περιβάλλον; Τι είναι η ήπια αλιεία και το πρόγραμμα της Greenpeace "Ένα κουτί θάλασσα";
Είναι δυνατόν μέσα στο σκοτάδι να ανθίσει και η πρώτη αξέχαστη αγάπη;
Γιατί όχι, θα έλεγα. Ένα βιβλίο δυνατό, που ευαισθητοποιεί τον μικρό αναγνώστη για πολλά θέματα, όπως το περιβάλλον, η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, η αρχαιοκαπηλία, κ.α.
Ο μικρός αναγνώστης θα κάνει ένα οδοιπορικό στο νησί της Λέσβου, μαθαίνοντας επίσης την ιστορία της, τις εκκλησίες, τις ταινίες που γυρίστηκαν εκεί, το λογοτεχνικό πλούτο του νησιού, τα ήθη και έθιμα,  τις παραδόσεις, τις συνήθεις των ντόπιων.
Το μυστήριο, τα έντονα και πρωτόγνωρα συναισθήματα, οι περιπέτειες, οι ανατροπές, η γρήγορη πλοκή καθιστούν το «Ένα κουτί θάλασσα» άξιο να κοσμεί τη βιβλιοθήκη των μικρών αλλά και των μεγάλων αναγνωστών…

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια
by Aylogyros news