Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Ημέρα ευθύνης και ευαισθησίας προς τα ζώα…






Η ευθύνη και η ευαισθησία είναι δυο λέξεις-συναισθήματα...
που δυστυχώς λείπουν από την καθημερινότητά μας. Είναι κάτι που όχι απλά πρέπει, αλλά επιβάλλεται να θυμηθούμε, να αναβιώσουμε και να γίνουμε ένα μ’ αυτές τις έννοιες.

Ευθύνη και ευαισθησία για τα πάντα. Ξεκινώντας από την ίδια τη ζωή μας, τον εαυτό μας, τον περίγυρό μας, την κοινωνία στην οποία ζούμε, στην ευρύτερη κοινωνία που ονομάζεστε Ελλάδα, στο ζωικό και στο φυσικό βασίλειό της, στον διπλανό μας, στον συγκάτοικο μας, σ’ ό,τι συνυπάρχει μαζί μας.

Με τον όρο συγκάτοικο, αναφέρομαι όχι μόνο σ’ αυτόν που μένουμε στο ίδιο διαμέρισμα ή σπίτι ή γειτονιά, αλλά και σε κάτι πλασματάκια που δεν έχει περάσει καν από το μυαλό μας ότι συγκατοικούμε μαζί τους σ’ αυτόν τον πλανήτη από τη δημιουργία του.

Τα ζώα λοιπόν, είναι δυστυχώς οι συγκάτοικοι μας που ποτέ δεν τους αναγνωρίσαμε το ισότιμο δικαίωμά τους στη ζωή. Απεναντίας, ανέκαθεν τα εκμεταλλευόμαστε και τα χρησιμοποιούμε για να εξυπηρετήσουμε δικές μας αποκλειστικά ανάγκες.


Αναφέρομαι τώρα σ’ αυτά, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα των Ζωών» που είναι στις 4 Οκτώβρη. Μια Ημέρα που καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Τσεχοσλοβακία, το 1923, προς τη τιμή της μνήμης δύο ζωόφιλων Αγίων, προστατών των ζώων. Του Αγίου Ιερόθεου, στην Ορθόδοξη Εκκλησία και του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, στην Καθολική.

Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι φιλοζωικές οργανώσεις θα ξεχυθούν στους δρόμους και θα διοργανώσουν ανάλογες εκδηλώσεις με σκοπό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της κοινή γνώμης σε ό,τι αφορά τις αναρίθμητες μορφές βάναυσης συμπεριφοράς του ανθρώπου πάνω στα ζώα.

Οι πολιτικοί αυτής της χώρας, θα βγάλουν κάποιο αντίστοιχο λόγο, ότι και καλά πρέπει να σεβόμαστε τα ζώα και να μην τα εκμεταλλευόμαστε, αναφερόμενοι πάντα σε θέματα ηθικής και πολιτισμού. κ.ο.κ.

Παράνομο κυνήγι ειδών προς εξαφάνιση, λαθρεμπόριο άγριων ζώων, κακοποίηση ζώων στο τσίρκο μέχρι θανάτου, βασανιστική αιχμαλωσία και ταπείνωση σε ζωολογικούς κήπους, άθλιες συνθήκες διαβίωσης ζώων σε εκτροφεία που σχετίζονται με παραγωγή γούνας, προϊόντα που προέρχονται από δέρμα σκύλων και γατών, εγκατάλειψη κατοικίδιων, κακοποίηση και δηλητηρίαση αδέσποτων, χρήση πειραματόζωων από βιομηχανίες φαρμάκων και καλλυντικών, η πρόσφατη καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος, που δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στη γενοκτονία …
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!!!


«Εις γαρ ψυχήν μη ζωόφιλον ουκ εισελεύσεται σοφία» (Άγιος Ιερόθεος)


Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας -Παιδαγωγός