Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Το Μαύρο θέατρο στην εκπαίδευση…


Το Κέντρο Καλλιτεχνικής & Δημιουργικής Εκπαίδευσης...
ΑΝΙΜΑ ανακοινώνει τη διοργάνωση για δεύτερη χρονιά Εργαστηρίου με θέμα: «Το Μαύρο θέατρο στην εκπαίδευση», σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.)

Το Μαύρο Θέατρο είναι μία εντυπωσιακή θεατρική τεχνική, που για πολλά χρόνια έχει αποτελέσει το αντικείμενο πολλών σεμιναρίων ANIMA σύντομης, μέσης και μεγάλης διάρκειας. Επίσης, έχει δώσει έμπνευση για τη δημιουργία πολλών δρώμενων που έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών ημερίδων ΑΝΙΜΑ.

Έτσι, το Εργαστήριο Μαύρου Θεάτρου, που πρόκειται να λειτουργήσει τον προσεχή χειμώνα, είναι μία φυσική συνέχεια της πολυετούς ενασχόλησης, μελέτης και εμβάθυνσης στις αντίστοιχες τεχνικές.

Μία θεωρητική προσέγγιση θα αποτελέσει την αρχή του Εργαστηρίου. Στη συνέχεια και κατά το μεγαλύτερο μέρος του, θα εφαρμοστούν βιωματικές ασκήσεις με στόχο την καλλιέργεια των τεχνικών και εκφραστικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων,  πάνω στη φόρμα του Μαύρου Θεάτρου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τη μαγεία αυτού του είδους θεάτρου, να πειραματιστούν, να παίξουν, να μάθουν. Τελικός στόχος είναι η κατάκτηση βασικών αρχών και τεχνικών για τη διοργάνωση μιας παράστασης Μαύρου Θεάτρου.

Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες:
την Κινησιολογία του Μαύρου θεάτρου και
την Οργάνωση παράστασης Μαύρου θεάτρου

Περιεχόμενο μαθημάτων
Εισαγωγή στην Ιστορία του Μαύρου Θεάτρου
Κινησιολογία. Ασκήσεις συνεργασίας, συγκέντρωσης, σωματικής έκφρασης

Η σκηνογραφία και ο φωτισμός στις παραστάσεις Μαύρου θεάτρου (black light, ένδυμα, σκηνικά, αντικείμενα κ.ά.)
Ασκήσεις για την κατανόηση της λειτουργίας του Μαύρου Θεάτρου.
Συγγραφή, σκηνοθεσία και παρουσίαση μικρών ιστοριών από τα μέλη της ομάδας.

Τι είναι το Μαύρο Θέατρο;
"Το Μαύρο Θέατρο έρχεται από την Ασία, όπου αποτέλεσε μια μορφή διασκέδασης στις αυτοκρατορικές αυλές. Σε μία μικρή σκηνή καλυμμένη με μαύρο ύφασμα, μαυροντυμένοι κουκλοπαίκτες - μαριονετίστες κρατούσαν αντικείμενα τα οποία φωτίζονταν με φως κεριών. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η τεχνική μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τον κινηματογραφιστή Georges Méliès και τον σκηνοθέτη Konstantin Stanislavski. Αργότερα, η τεχνική εξερευνήθηκε από τους avant-garde σκηνοθέτες. Αποκορύφωμα αποτελεί ο Jiri Srnec, ο οποίος ίδρυσε στην Τσεχοσλοβακία το National Black Light Theatre company, στο οποίο πειραματίστηκε με την αξιοποίηση του υπεριώδους φωτισμού (black light). Το μαύρο θέατρο βασίζεται σε ένα οπτικό τέχνασμα: οι ηθοποιοί παίζουν ένα παιχνίδι ορατού - αόρατου και, αξιοποιώντας την κινητική και ακουστική ακρίβεια, οδηγούν τους θεατές στην έκπληξη της αλλοίωσης των αποστάσεων, την ψευδαίσθηση της αιώρησης, τη μαγεία της εμφάνισης και της εξαφάνισης."

Εισηγητής: Δημήτρης Ζορμπαλάς (Σκηνοθέτης)
Ο Δημήτρης Ζορμπαλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μόσχα. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Παρακολούθησε μαθήματα φωνής, σκηνικού λόγου, υποκριτικών τεχνικών, κινησιολογίας ηθοποιού στην Ανώτατη Κρατική Δραματική Σχολή της Μόσχας (GITIS) με την I. Promptova, τον I. Heifits, την T. Yaris και άλλους καθηγητές.
Έχει συμμετάσχει σε επίλεκτες θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κ.ά. (ενδεικτικά: "Φωνές του μύθου – φωνές του οίστρου» - σκηνοθεσία Σπ. Σακκάς,1996,"Πέρσες" Αισχύλου - σκηνοθεσία Λ. Βογιατζής, 1999, «Φθινοπωρινές λουτροπόλεις» - σκηνοθεσία Ν. Ζούκα, «Οιδίπους τύραννος – επί Κολωνώ» Σοφοκλή - σκηνοθεσία Σ. Χατζάκης).  Διδάσκει σε ομάδες ενηλίκων θέματα όπως “Θέατρο” και “Θεατρικοί και κινητικοί αυτοσχεδιασμοί”. Έχει μεταφράσει θεατρικά έργα ρώσων δραματουργών και έχει γράψει θεατρικά έργα για παιδιά. Από το 2008 ασχολείται συστηματικά με την τεχνική του Μαύρου θεάτρου, σκηνοθετώντας δρώμενα, βασισμένα στην παραπάνω τεχνική και διδάσκοντας την τεχνική του BlackLight Theatre σε Σεμινάρια και εργαστήρια. Είναι ιδρυτής του Θεάτρου Γνώσης ANIMA και διευθυντής του Κέντρου Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης ANIMA.

Απευθύνεται σε: θεατρολόγους, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές, καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, φοιτητές παιδαγωγικών και καλλιτεχνικών σχολών, κ.ά.
Έναρξη: Σάββατο, 21 Οκτωβρίου
Διάρκεια: Τέσσερεις μήνες. Δύο Σάββατα κάθε μήνα
Ωράριο: 12.00 - 15.15
Τόπος: Ευελπίδων 29, Αθήνα
Κόστος: 200€ (Ενεργά μέλη Π.Ε.ΣΥ.Θ., άνεργοι, απόφοιτοι ΑΝΙΜΑ: 160€)

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης

Anima    Κέντρο Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης
Ευελπίδων 29, Π. Άρεως, 210 8811227

www.anima.edu.gr    Facebook: Anima Edu