Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

«Με λουκούμι & καφέ»… στο Βιβλιοπωλείο «Διάμετρος»


Σ’ ένα χώρο που ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να νιώσει...
και να αισθανθεί τον πλούτο της γνώσης, φιλοξενηθήκαμε και γευτήκαμε όλα εκείνα τα συστατικά, που κάνουν μια «δράση», να είναι επιτυχημένη…

Πόσα χρόνια είστε «πρεσβευτής» του βιβλίου;
Τριάντα τρία χρόνια.

Ήταν απόφαση ζωής ν’ ακολουθήσετε αυτό το επάγγελμα ή άλλοι παράγοντες σας οδήγησαν σ’ αυτό;
Όταν, πριν από 34 χρόνια, μετακόμισα –για οικογενειακούς λόγους- στη Χαλκίδα αποφάσισα να δημιουργήσω ένα αληθινό βιβλιοπωλείο, όπως εκείνα που γνώριζα στην Αθήνα που παράλληλα να γίνει μία εστία πολιτισμού.

Πείτε μας υπό μορφή μιας σύντομης αφήγησης, την ιστορία του βιβλιοπωλείου σας…
Με πολλές δυσκολίες και ελάχιστα χρήματα ξεκίνησε η «Διάμετρος» που όμως από την αρχή αγκαλιάστηκε και, νομίζω, κάλυψε την ανάγκη των βιβλιόφιλων της πόλης, αλλά και της περιφέρειας. Σιγά-σιγά, η συλλογή βιβλίων μεγάλωσε και μετά από λίγο καιρό στο χώρο του βιβλιοπωλείου (ή σε άλλους μεγαλύτερους χώρους) άρχισαν οι παρουσιάσεις βιβλίων με καλεσμένους συγγραφείς και ανθρώπους του πνεύματος.

Πως περνάει η ώρα στο βιβλιοπωλείο, όταν σας συντροφεύει η μοναξιά;
Δεν υπάρχει τέτοια στιγμή. Στο βιβλιοπωλείο, ακόμη κι όταν δεν έχεις πελάτες, πρέπει να παραλάβεις –βγαίνουν διαρκώς καινούριοι τίτλοι- να τακτοποιήσεις και κυρίως να ενημερωθείς για τις νέες εκδόσεις.

Ποια «περίεργα» περιστατικά έχετε βιώσει μέσα σ’ αυτό το χώρο και σας έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη σας;
Είναι τόσα πολλά που δεν μπορώ ούτε να τα απαριθμήσω. Σημαντικές, ωστόσο, θεωρώ τις στιγμές που κάποιος αναγνώστης επιστρέφει για να μας ευχαριστήσει για ένα βιβλίο που του προτείναμε και του άρεσε, ή όταν τα παιδιά μαγεύονται από την αφήγηση ενός συγγραφέα.

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει;
Είναι τόσο πολλά, ακόμη, τα βιβλία που θέλω να διαβάσω που δεν μ’ απασχολεί αυτό το ζήτημα. Πάντως, είναι γεγονός, ότι συγκλονίζομαι όταν διαβάζω ένα πολύ καλό βιβλίο.

Υπάρχει κάποιο αντικείμενο εδώ μέσα που είστε συναισθηματικά δεμένοι και ποια η ιστορία του;
Είμαι δεμένη μόνο με τα βιβλία που μου ανήκουν, κι αυτά βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μου. Ο σκοπός των βιβλίων που βρίσκονται, νομίζω, σ’ ένα βιβλιοπωλείο είναι να «μετακομίσουν» σε χώρους φιλόξενων αναγνωστών. Μόνο έτσι εκπληρώνουμε το λόγο ύπαρξής μας!

Οι φίλοι του βιβλίου, τι ξεχωριστό θα βρούν στο δικός σας βιβλιοπωλείο;
Σεβασμό στις προτιμήσεις τους, ποικιλία και ενδιαφέρουσες προτάσεις, μιας και όλοι όσοι εργαζόμαστε εδώ είμαστε, προ πάντων, αναγνώστες.

Ας σας ζητούσαμε να φτιάξετε ένα παζλ, για την κατάσταση που βιώνουμε τώρα, με ποιους τίτλους βιβλίων θα το συνθέτατε;
Νομίζω ότι Η ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ του Δάντη εκφράζει όλο το σκηνικό. Το μόνο που ελπίζω είναι να καταλήξουμε στην κάθαρση.

Αν ερχόταν ένας μικρός αναγνώστης, ποιο βιβλίο θα του δίνατε ως δώρο… «συνοδοιπόρο» για το μέλλον του;
Δεν υπάρχουν, δεν πρέπει να υπάρχουν, προκάτ προτάσεις. Πρώτα θα συζητούσα με το μικρό μας φίλο και μετά θα προσπαθούσα να του προτείνω κάποια βιβλία σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ο κάθε αναγνώστης, πολύ περισσότερο ένα παιδί, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα.



Βίκυ Στεφανή
Βιβλιοπωλείο Διάμετρος, Χαλκίδα
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας στο facebook.



(Για τον Αυλόγυρο Παύλος Ανδριάς & Καλλιόπη Γραμμένου)