Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Κουρκουμάς: ένα μπαχαρικό που ωφελεί την υγεία…


Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για ένα μπαχαρικό με θαυματουργές ιδιότητες...
Ελάτε, να γνωρίσουμε από κοντά τον κουρκουμά.
Ένα σπάνιο φυτό
Ο κουρκουμάς είναι ένα φυτό ποώδες, φτάνει σε ύψος περίπου το 1 μέτρο και καλλιεργείται αποκλειστικά σε περιοχές, όπου επικρατούν θερμοκρασίες μεταξύ 20 °C και 35 °C και πολλές βροχοπτώσεις. Οι ρίζες του, αφού καθαριστούν, βράζονται για πολλές ώρες, έπειτα ξεραίνονται στον ήλιο και τέλος αλέθονται, οπότε και παίρνουμε μια πορτοκαλοκιτρίνη σκόνη, που είναι το γνωστό μας μπαχαρικό. Η κύρια χώρα παραγωγής του κουρκουμά είναι η Ινδία.
Το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Η δράση του τον κατατάσσει ανάμεσα στα  βασικά φάρμακα της παραδοσιακής Ινδικής ιατρικής, της Αγιουβέρδα  και πλέον χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει μια σειρά από παθήσεις.
Πού ωφελεί;
Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης. Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους.
Από άλλες μελέτες προέκυψε ότι μειώνει τη χοληστερόλη, εμποδίζει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων (που οδηγεί σε θρόμβους), προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες, ενισχύει την άμυνα του στομάχου κατά των οξέων, ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Ας δούμε όμως αναλυτικά, τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία μας:
Είναι γνωστός για την αντικαρκινική του δράση.
Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
 Προλαμβάνει τη χολολιθίαση, τη σπαστική κολίτιδα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος
Βοηθά στη βελτίωση της πέψης και είναι φιλικός με το στομάχι. 
Είναι ευεργετικός σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ καθώς μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της ασθένειας αποτρέποντας την συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
Έχει ευεργετική δράση στους κακοήθεις όγκους.
Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού.
Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων.
Σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες, εάν πασπαλιστεί προσεκτικά πάνω από πληγές. Επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος
Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
Κατά της αναιμίας
Κατά της διάρροιας
Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής
Πώς χρησιμοποιείται:

Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε είτε ως μπαχαρικό στο φαγητό σας είτε ως έγχυμα. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως η απορρόφηση του κουρκουμά από τον οργανισμό αυξάνεται όταν συνδυάζεται με μαύρο πιπέρι ή με πράσινο τσάι. Ομοίως, αυξημένη απορροφητικότητα από τον οργανισμό παρουσιάζει ο κουρκουμάς, όταν καταναλώνεται με κάποια λιπαρή ουσία, όπως π.χ. το βούτυρο ή το ελαιόλαδο… (clickatlife)