Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Έρχονται τα πρώτα διόδια για πεζούς στο κέντρο της Αθήνας…


Μια καινοτόμα ιδέα που θα φέρει την Αθήνα ακόμα πιο κοντά...
στα πρότυπα της δυτικής Ευρώπης φαίνεται να συζητείται στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Πρόκειται για τη δημιουργία 7 σταθμών διοδίων στο κέντρο της Αθήνας σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί το κέντρο, αλλά και του πρώτου σταθμού διοδίων για πεζούς στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η ιδέα έχει «πέσει στο τραπέζι» από τους θεσμούς και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο μελέτης. Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει:
Διόδια στο κέντρο στα πρότυπα του Λονδίνου
Το μέτρο ακολουθεί το πρότυπο του λεγόμενου «congestion charge» στο Λονδίνο. Οι επτά σταθμοί θα δημιουργήσουν ένα «δαχτυλίδι» και θα αποκόψουν με μπάρες την πρόσβαση στο κέντρο με αυτοκίνητο από τις κύριες οδούς. Πιο συγκεκριμένα οι σταθμοί θα βρίσκονται σε Συγγρού, Βασ. Σοφίας, Λεωφ. Αλεξάνδρας, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Αγίου Κωνσταντίνου και Παναγή Τσαλδάρη (Πειραιώς) ενώ θα απαγορευθεί  η χρήση παράδρομων και στενών σαν εναλλακτική λύση.
Στην Ερμού ο πρώτος σταθμός διοδίων για πεζούς
Τα διόδια πεζών είναι το σημείο που η Ελλάδα διαφοροποιείται από την υπόλοιπη Ευρώπη και δοκιμάζει κάτι ακόμα πιο καινοτόμο. Ο πρώτος σταθμός αναμένεται να τοποθετηθεί πιλοτικά στην αρχή της Ερμού ενώ, αν πετύχει το εγχείρημα, υπάρχουν ήδη σκέψεις για επέκταση των διοδίων πεζών σε άλλους κομβικούς εμπορικούς δρόμους και πεζόδρομους γύρω από το ιστορικό κέντρο, καθώς και κοντά σε μαγαζιά και μπαρ που παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση.
Πού θα κυμανθούν οι τιμές
Οι τιμές των διοδίων για τα αυτοκίνητα δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αλλά οι προβλέψεις τις τοποθετούν στα ίδια ύψη που βρίσκονται τα διόδια των εθνικών οδών. Για τους πεζούς οι τιμές αναμένονται να είναι 1,00 για ενήλικες, 0,80 για παιδιά, 2,00 για ποδήλατα και 2,50 για μηχανάκια κούριερ και ντελίβερυ. Όλοι οι σταθμοί θα δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο είναι σε συνομιλίες με τις τράπεζες για τη δημιουργία διοδιοδάνειου με ειδικούς όρους χρηματοδότησης και χαμηλό επιτόκιο.
Μέσα στο 2017 η κατασκευή των σταθμών

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2017, με στόχο οι σταθμοί να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να επωφεληθούν και από την αυξημένη κίνηση την περίοδο των γιορτών. Από τα έργα κατασκευής αναμένεται να δημιουργηθούν 1000 νέες θέσεις εργασίας ενώ για τη λειτουργία και συντήρηση των σταθμών άλλες 2000 περίπου θέσεις… (tovatraxi)