Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Κουβέντα στην «αυλή», με την ηθοποιό Ιωάννα Δαρμή



Η Ιωάννα είναι από εκείνους τους ανθρώπους που τους αρέσει...
να μη λένε όχι στις προκλήσεις, αλλά και σε καθετί ποιοτικό τους «πλησιάζει» στη ζωή τους. Το γιατί; Τα λέει όλα στην κουβέντα μας που ακολουθεί…

Ποια γεύση, σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Η nutricia

Ο «θεατρίνος» στην οικογένεια, ποιος ήταν;
Νομίζω ότι από μικρή εγώ είχα αυτό τον ρόλο. Τραβούσα πάντα την προσοχή των άλλων με τα σκέρτσα μου.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με την υποκριτική;
Με συναρπάζει η ιδέα να υποδύομαι διαφορετικούς χαρακτήρες και να ανακαλύπτω πράγματα για τον εαυτό μου μέσα απ’ αυτούς. Επίσης είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει να δοκιμάζει συνέχεια καινούργια πράγματα.

Τι σας έκανε να συμμετέχετε σε αυτή την παράσταση; 
 Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία είναι ένα απ ’τα αγαπημένα μου παιδικά διηγήματα, οπότε όταν άκουσα ότι θα συμμετάσχω σ’ αυτή την παράσταση ενθουσιάστηκα! Και πραγματικά νιώθω ευγνώμων γι’ αυτή την τόσο όμορφη συνεργασία και για τους ανθρώπους που γνώρισα. Είναι από τις δουλειές που χαίρεσαι να πηγαίνεις στο θέατρο.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας, μια καλή παράσταση;
 Νομίζω πως η έκφραση “περνάμε καλά κι αυτό βγαίνει προς τα έξω” είναι “η συνταγή της επιτυχίας“. Και η Χριστουγεννιάτικη ιστορία μας την έχει πετύχει! Όταν κάνεις μια παράσταση με κέφι και οργάνωση τότε το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα καλό! Ενώ αντιθέτως όταν μπαίνει στην μέση η γκρίνια και ο ανταγωνισμός τότε το πράγμα φθείρει και τους ανθρώπους και την παράσταση.

Πως φαντάζεστε το μέλλον της δουλειάς σας μέσα από την κρίση που βιώνουμε;
Η δουλειά μας λόγω της κρίσης είναι οπωσδήποτε σε ύφεση. Και οι ηθοποιοί είμαστε πολύ αναλώσιμοι. Αλλά πρέπει να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι κι όχι απλώς να επιβιώνουμε.

Η τηλεόραση βοηθάει στην προβολή του ηθοποιού ή τον φθείρει άμεσα; 
Και τα δυο. Η προβολή βοηθάει τον ηθοποιό στο να έρθουν περισσότερες και καλύτερες δουλειές αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της φθοράς.

Την Ελλάδα με ποια ταινία θα την ταυτίζατε;
Ο φίλος μου ο Λευτεράκης

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας έχει περιορίσει τις εξόδους του στο θέατρο;
Νομίζω πως ο κόσμος πηγαίνει αρκετά θέατρο. Απλώς πηγαίνει πιο επιλεκτικά, οι αξιόλογες παραστάσεις έχουν μεγάλη πληρότητα.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «πρέσβη» της ελληνικής θεατρικής σκηνής, ποια αρχαία τραγωδία θα προτείνατε στους ξένους και γιατί;
Την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Επειδή είναι ίσως η μόνη ηρωίδα που ήταν θύμα κι όχι θύτης. Αν το καλοσκεφτούμε, όλοι οι ήρωες στις αρχαίες τραγωδίες ήταν πατροκτόνοι ή βιαστές ενώ η Αντιγόνη θυσιάστηκε για τα πιστεύω της.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας θεατρικός συγγραφέας;
Ο Φρανκ Βέντεκιντ

Ποιο ρόλο θα θέλατε να παίξετε ή ποιο ρόλο έχετε παίξει και σας είχε «κερδίσει»;
Θα ήθελα πάρα πολύ να μου δοθεί η ευκαιρία να υποδυθώ την Βέντλα απ’το «Ξύπνημα της Άνοιξης».

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Ο Τζούνος, το αρκουδάκι απ’ τα παιδικά μου χρόνια.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;
Τίποτα δεν γίνεται τυχαία.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία;
Έτερος εγώ

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Να είναι πάντοτε ο εαυτός του και να ακολουθήσει τα όνειρα του.


Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο με τον Δημήτρη Λάλο “ο κόσμος του Πίντερ” καθώς επίσης μαθήματα χορού, τραγουδιού, κιθάρας και πιάνου. 
Της έχουν απονέμει Βραβείο γυναικείου ρόλου για το έργο Χαμένη Γενιά στο “Ergo festival 16” όπου πραγματοποιήθηκε στον τεχνοχώρο εργοτάξιον. Έχει συμμετάσχει στις εξής παραστάσεις: “Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία” σκην. Κων. Νικολαΐδη, στο θέατρο Διάνα. “Η κόκκινη ομπρέλα” σκην. Ν. Τουλιάτος, στο Τρένο στο Ρουφ. “Το Αμάρτημα της Μητρός μου” σκην. Η. Λογοθέτης, θέατρο Έαρ Βικτώρια. ”Μαρί Κιουρή, το πείραμα να ζεις" της Α. Κατσαδήμα, στο Από Μηχανής θέατρο. ”Παραμύθι χωρίς όνομα” σκην. Θ. Παναγόπουλος, περιοδεία. ”Που να σου εξηγώ....” σκην. Ευτυχία Αργυροπούλου, στο L.A Theater. “Στρίβειν δια του Χάροντος” σκην. Γ. Βούτος, στο L.A Theater. ”Χαμένη Γενιά” σκην. Κ.Εμμανουήλ, στο θέατρο Εμπρός.”Οι άρχοντες των δαχτυλιδιών” σκην. Δ.Παναρετάκης” στο θέατρο Χατζηχρήστου. ”Το Χρυσοφεγγαράκι” σκην. Μ.Αντωνίου στο θέατρο Ελυζέ. “Peter Pan” σκην. Δ. Βασιλειάδου, στο θέατρο του Ήλιου.
Έχει συμμετάσχει σε δρώμενο για την Τελετή βραβείων Europa Nostra σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Επίσης έχει συμμετάσχει και στις εξής κινηματογραφικές ταινίες: “Νεφέλη”, ”Dogs, cats & rats”, ”Δε Νάΐτ ”, ”Οι πεινασμένοι”.

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)