Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

«Ουρανοβάμων στην αιχμή του Θόλου», στον καμβά της Άννας


Ένα παιχνίδι αντανάκλασης χρωμάτων, ατμοσφαιρικής αύρας...
και ένας ουρανός γεμάτος φώς, είναι μερικά χαρακτηριστικά από τα όσα έχει να δει ο επισκέπτης αυτής της μοναδικής έκθεσης «δημιουργίας»…
Αυτό άλλωστε δηλώνουν και οι ειδικοί της τέχνης:
Ικαριώτικοι Ουρανοί… «H αποτύπωση  του ουρανού στον καμβά της Άννας Τσαμκόσογλου, είναι η καταβολή  της μιας στιγμής μέσα το αεικίνητο. Η απόδοση του άπειρου μέσα στα όρια του  πεπερασμένου. Είναι η αναπαράσταση μιας ασταθούς ισορροπίας μέσα στο παιχνίδι της σύγκρουσης αέναων δυνάμεων. Κάθε τι σταθερό και συνεκτικό διαλύεται σε εναλλασσόμενες μεταμορφώσεις. Η αναπαράσταση των νεφών, της ατμόσφαιρας, ακόμα και του αέρα, προκύπτει μέσα από ένα παιχνίδι αντανάκλασης του φωτός και παραλλαγής της σκιάς μας, δίνοντάς μας  ένα ασύλληπτο αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που μας οδηγεί από τα όρια της εικόνας στο μονοπάτι  μιας αναζήτησης, εγείροντας συναισθήματα αλλά και φιλοσοφικά ερωτήματα».

«Μιρέλλα Κ. Κασιμάτη, Ιστορικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
Επιμελήτρια έκθεσης»

Δυναμική, πολλές φορές εκρηκτική μάλιστα μες από το χρώμα-φως, η Άννα Τσαμκόσογλου κατορθώνει  να προκαλεί άτεγκτες εντυπώσεις μες από τα έργα της  [μεικτή τεχνική, ακρυλικά κ.α].Εντυπώσεις που αντιστέκονται στο χρόνο χάρη όχι μόνο στα οπτικά αλλά και στα ψυχικά ερεθίσματα που μας προκαλούν.
Τα τοπία της που προβάλλουν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα ψυχογραφήματα όπου έχουν καταγραφεί και οι παραμικρές δονήσεις του ψυχισμού της ζωγράφου μες από την παραστατική τους απόδοση ,προβάλλουν έως και μετα-φυσικά μες από τον τρόπο που έχει< βιώσει > τη σύνθεση και το χρώμα  [οπτική γωνία, παλέτα ,κα] η δημιουργός.
Το καθένα από τα έργα της  <κατοικεί>  μέσα μας ,για πολύν καιρό αφού πάψουμε να το έχουμε μπροστά μας ενώ συγχρόνως μας υποβάλλει ανεξάντλητους σε έρμα συνειρμούς. Εκφράζονται, οπωσδήποτε, εδώ, έντονες ψυχικές καταστάσεις  με ένα πολύ πλατύ φάσμα ερεθισμάτων ώστε ο θεατής ανάλογα με τα βιώματα και τις ευαισθησίες του, να διανύει τις  δικές του διαδρομές και να ανατρέχει σε προσωπικά ερεθίσματα.
Υπάρχει ένα έντονο μυστήριο  στις δημιουργίες της Τσαμκόσογλου  που εξασφαλίζει μιαν ιδιωματική< ατμοσφαιρικότητα> στα έργα της και που, κυρίως αποκαλύπτει μιαν άφαντη αλλά υπαρκτή ποιητική προσέγγιση. Είναι εμφανές ότι η καλλιτέχνιδα ποιεί διττά  αφού συγχρόνως ζωγραφίζει και γράφει με τον χρωστήρα της ποίηση.
Προκλητική συνύπαρξη αλλά που στην περίπτωσή της  αποτελεί την υπέρτατη επαλήθευση για το αναμφισβήτητο ταλέντο της. Ταλέντο  μεσ’ από το οποίο υμνεί όχι μόνο τα προσωπικά της ερεθίσματα αλλά και την κοσμογονική χροιά αυτής καθαυτής της φύσης. Ακόμη, η ιδιαίτερη ευαισθησία της ζωγράφου στο χρώμα φως, της παρέχει τη δυνατότητα όχι μόνο να βλέπει αλλά και να αισθάνεται πιο έντονα το ερέθισμα της καθώς το βιώνει με τα μάτια της ψυχής της. Πάλλονται, όντως, οι συνθέσεις της  μες από τον τρόπο που  αισθάνεται και χειρίζεται το χρώμα/φως και, αντίστροφα.
 Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν
 Δρ. Ιστορικός της Τέχνης –Τεχνοκριτικός
Οfficier des Arts et Lettres

Βιογραφικό Σημείωμα
Η Άννα Τσαμκόσογλου  είναι  Ζωγράφος – Εικαστικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κάλυμνο. Η καταγωγή της από τον πατέρα της είναι η Σαντορίνη και από τη μητέρα της  η Αρμενία. 
Είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στις Πολιτισμικές Σπουδές, Σημειωτική & Επικοινωνία. 
Διδάσκει στο εικαστικό εργαστήρι του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη. Είναι η δημιουργός του εικαστικού φόρουμ «Καλλιτεχνική παρέα της Φλώρινας». Είναι επιμελήτρια εικαστικών.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές