Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

«Οι ζωγράφοι του Ουρανού», της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή… στο γραφείο της Κάλλης



Ένα αυγουστιάτικο πρωινό ο Ήλιος κατέφτασε στον...
Ουρανό ορεξάτος, μα λιγάκι καθυστερημένος. Πάνω στη βιασύνη του δεν πρόσεξε ένα παχουλό, γκρίζο Συννεφάκι, που σεργιάνιζε δίπλα του. Μέχρι που εκείνο στάθηκε μπροστά του κρύβοντάς τον από τα πλάσματα της φύσης. Γερός καβγάς ξέσπασε ανάμεσά τους. Ο Ήλιος, θυμωμένος και προσβεβλημένος, κρύφτηκε πίσω από ένα βουνό αποφασισμένος να μην ξαναβγεί ποτέ!

Θα μπουν στην άκρη το πείσμα και ο εγωισμός; Ή μήπως αυτός ο καβγάς θα γίνει η αφορμή να μείνει για πάντα σκοτεινή η φύση;

«Οι ζωγράφοι του Ουρανού» είναι ένα «φωτεινό» παραμύθι από την Χρυσάνθη Τσιαμπαλή, σε εικόνες Μαριάννα Φραγκούλη, που κυκλοφορεί από εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, για παιδιά  από 5 ετών και πάνω.

Ένα παραμύθι για την μοναδικότητα του καθενός μας, για το πόσο ξεχωριστοί και παράλληλα χρήσιμοι είμαστε ο ένας για τον άλλον, τη αξία της ομαδικότητας και τους ρόλους μας μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία.

Έννοιες όπως ο εγωισμός, το μέτρο στη ζωή μας, τα όρια, ο σεβασμός, η κατανόηση, η συγχώρεση,  οι συνέπειες και οι επιπτώσεις των πράξεων μας, η ενσυναίσθηση, θα έλεγα είναι έννοιες που περνούν στο υποσυνείδητο του μικρού αναγνώστη μέσα από μια ιστορία με πλούσιο λεξιλόγιο, χιούμορ, πλοκή που σε κρατά σε εγρήγορση, που συγκινεί, ευαισθητοποιεί, ψυχαγωγεί αλλά και εκπαιδεύει.

Όσο για την εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη… Όπως το χαρακτήρισα και από την αρχή «φωτεινό» παραμύθι! Εικόνες γεμάτες φως, κίτρινο, χρυσό, πορτοκαλί του ήλιου μας… Αγκαλιάζουν αρμονικά το κείμενο, ταξιδεύοντας τον μικρό αναγνώστη όπου η φαντασία του τον οδηγήσει…

Το παραμύθι «Οι ζωγράφοι του Ουρανού» τιμήθηκε με Εύφημο Μνεία στον διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, τον Δεκέμβρη του 2014.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια
by Aylogyros news