Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Η Κατερίνα Σωπύλη απαντά στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Βαδίζοντας το μονοπάτι που της έδειχνε η καρδιά της, μας συνάντησε τυχαία στο δρόμο και μαζί καθίσαμε στο πεζούλι της αυλής, για να κουβεντιάσουμε, αφήνοντας πίσω μας τις σκοτούρες της καθημερινότητας…


Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Η ανεμελιά, αυτή η αίσθηση ελευθερίας που είχα. Σαν τελείωνα τα μαθήματα νόμιζα πως όλα μου τα προβλήματα είχαν λυθεί. Τα χρόνια αυτά θα μείνουν στην μνήμη μου αξέχαστα. Ο κόσμος ήταν όμορφος αληθινός.
Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Ο παπουτσωμένος γάτος. Έξυπνος , ευρηματικός γεμάτος ενέργεια να υλοποιήσει τον σκοπό του κάνοντας το αφεντικό του ευτυχισμένο.
Τι είναι για εσάς οι φίλοι; Σημαντικά πρόσωπα στη ζωή μου. Δίχως φίλους ο άνθρωπος είναι μισός, αρκεί να είναι πραγματικοί.
Τι θέση νομίζετε ότι έχετε σήμερα μέσα στην κοινωνία; Διατηρώ ακόμα τα όνειρα μου ζωντανά, εργάζομαι για την ευτυχία μου, προσφέρω -θεωρώ- γράφοντας και προσπαθώ να ζήσω σε μια κοινωνία  σάπια και μια χώρα που οι ευκαιρίες έχουν πεθάνει. Παρά ταύτα εγώ αγωνίζομαι και θα συνεχίσω είτε μέσα από την πένα μου είτε με τις πράξεις μου.
Ο «γείτονάς» σας, πιστεύεται ότι σας λέει αλήθειες ή σας ειρωνεύεται; Συνήθως αλήθειες. Έχω την τύχη να ζω σε μια μικρή πολυκατοικία που οι οικογένειες  γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Μοιραζόμαστε τις αλήθειες μας σε μια στιγμή που θα βρεθούμε καθώς τα χαμόγελα χαρίζονται απλόχερα.
Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει; Το έχω κάνει στο παρελθόν και θα το κάνω πάλι. Θεωρώ ότι μέσα από την συγχώρεση γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.
Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Την υπομονή μου!
Τι είναι για εσάς η δυστυχία; Κάθε τι που με πνίγει, κάθε τι που μπαίνει εμπόδιο στα όνειρα μου.
Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Με συγκρίνω με τους άλλους και στο τέλος πληγώνομαι. Επίσης δίνω  εύκολα αξία σε άτομα που δεν την αξίζουν. (Ευκολόπιστη).
Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε; Δεν νομίζω να μπορούμε να καλοπιάσουμε την μοίρα. Είναι εντελώς κάτι το άπιαστο
Θεωρώ δε ότι την μοίρα μας δεν την φτιάχνουμε αλλά μας καθοδηγεί απόλυτα.
Τι είναι για εσάς η ευτυχία; Η ίδια η ζωή. Τα παιδιά μου ο σύντροφος μου και η δημιουργία νέων κόσμων με μόνο σύντροφο την πένα μου.
Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας; Δύσκολα, πρέπει να αξίζει κάποιος για να τη εκδηλώσω. Θεωρώ ότι  αγάπη χαρίζεται και δεν περιμένει ανταλλάγματα, κάτι που στις ημέρες μας δεν στέκει.
Έχετε κλάψει ποτέ στη ζωή σας; Άπειρες φορές και θα κλάψω πολλές ακόμα. Είναι λύτρωση.
Έχετε προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη του άλλου; Ναι. Ίσως και αρκετές φορές.
Έχετε μετανιώσει ποτέ για κάτι; Για πολλά μα ποιο πολύ γιατί δεν διάβαζα όσο έπρεπε. Θα ήμουν καλύτερα τώρα.
Τι είναι για εσάς η απιστία; Φόρος τιμής, τρόπος ζωής ή μια άτυχη στιγμή; Φόρος τιμής. Η απιστία για να συμβεί έχει πρώτα μελετηθεί πολύ. Κάτι μας λείπει και για αυτό τα μάτια μας πέφτουν αλλού.
Τι είναι αυτό που σας δίνει ενέργεια; Το γράψιμο, ο ήχος και η εικόνα της θάλασσας.
Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Δυσκολεύτηκα να την αποκτήσω. Όχι γιατί ήμουν απαισιόδοξη αλλά γιατί κάθε που πήγαινα να πάρω μια ανάσα όλα στράβωναν.
Τι συναίσθημα σας δημιουργεί η καθημερινότητα; Την αποδέχομαι. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου. Δεν μου προκαλεί κανένα συναίσθημα απλά την αποδέχομαι.
Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Δουλεύω, ετοιμάζω το νέο μου βιβλίο και διαβάζω αρχαία-Οδύσσεια- μαθηματικά-βιολογία...Μαζί με τον γιό μου.
Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας; Την αγνότητα που ακόμα καταφέρνω και διατηρώ με κίνδυνο πολλές φορές να γελαστώ.
Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει; Το ΚΑΣΤΡΟ του Κρονιν...
Σε ποια ταινία θα θέλατε να ήσασταν πρωταγωνιστής; Στο Ναρνια. Οι κόσμοι με μάγους ξωτικά και ζώα που μιλάνε με μαγεύουν.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι; Νατάσα Μποφίλιου ΠΑΡΕΑ
Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Δεν έχω γούρι.
Ποιος είναι ο ιδανικός προορισμός για διακοπές; Κάπου που να βλέπω θάλασσα.
Ποίο ταξίδι θα θέλατε να ξανακάνετε; Θα ήθελα να βρεθώ ξάνα στη Σίφνο, είχα βρεθεί χρόνια πριν θα ήθελα να πάω ξανά με το ίδιο άτομο.
Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; Α...Καλά. Βλέπουν πολλά τα μάτια μου, ειδικά στον χώρο εργασία μου, τη φράση αυτή την λέω πολλές φορές την ημέρα.
Πως φαντάζεστε τον κόσμο από ψηλά; Μικρά κουρδισμένα ανθρωπάκια που κινούνται σε τεράστιες γκρι και πράσινες πλάκες.
Ποιο υπουργείο θα θέλατε να αναλάβετε και για ποιο λόγο; Στο υπουργείο Παιδείας. Θεωρώ ότι το εθνικό σύστημα παιδείας χωλαίνει σε πολλά σημεία και σε κανένα από αυτά δεν φταίμε ούτε οι γονείς αλλά ούτε τα παιδιά, θα ήθελα να κάνω κάτι και  ακόμα και αν δεν πάει καλά να ξέρω ότι έκανα εγώ το λάθος. Όχι να πληρώνω τα λάθη άλλων.
Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Κανέναν. Θα άλλαζα όλους τους νόμους περί δικαιοσύνης.
Ποιόν από τους πολιτικούς μας, θα θέλατε να τον δείτε ως ήρωα σε καρτούν; Κανέναν. Δεν είναι καν αστείοι.
Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους; Την διπλοπροσωπία τους.
Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Σκύλος... Σκυλίσια ζωή!
Πιστεύετε στα όνειρα; Ναι, πολλά από αυτά με έχουν γλυτώσει από καταστάσεις.
Τι κάνετε πριν πέσετε το βράδυ για ύπνο;  Καληνυχτίζω τα παιδιά μου και έπειτα ανοίγω συζήτηση με τον σύντροφο μου  μέχρι να έρθει ο Μορφέας να μας οδηγήσει στον κόσμο του ονείρου.
Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Να είναι ο εαυτός του.


Η Κατερίνα Σωπύλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα . Γόνος πενταμελής οικογένειας με δύο μεγαλύτερα αδέρφια , πιστοί φρουροί πάντα δίπλα της. Ο πατέρας της μεγαλωμένος στο Γύθειο με γονείς πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη. Ώρες αφιέρωνε να ακούει την ιστορία της οικογένειας από την αδερφή του παππού της Σταυρούλα. Κάθε φορά που άκουγε να της εξιστορεί , ήταν τόσο διαφορετικά και τόσο μαγικά.
Έμαθε να λέει και να περηφανεύεται ιδιαίτερα για την καταγωγή της. Μέσα της δημιουργήθηκε ο διακαής πόθος να ψάξει στοιχεία που θα την έφερναν πιο κοντά στη πόλη των ονείρων της , την Κωνσταντινούπολη. Από μικρή κιόλας ηλικία , στο δημοτικό ξεκίνησε να δημιουργεί χαρακτήρες αρχικά πάνω στο παιχνίδι και μετά στο χαρτί. Οι μόνοι που ήξεραν για αυτή της , την αγάπη ήταν οι αγαπημένες της ξαδέρφες Ελένη και Μαρία όπου διάβαζαν και ότι έγραφε. Τελειώνοντας το λύκειο αποφάσισε να ασχοληθεί με την νοσηλευτική επηρεασμένη από την αγάπη της για τον συνάνθρωπο. Τελείωσε την σχολή της το 1998. Μη βρίσκοντας δουλειά στον τομέα της μέχρι το 2001 εργάστηκε σε πολυκατάστημα.
Τον Μάιο του 2001 φόρεσε για πρώτη φορά επαγγελματικά πλέον την λευκή στολή. Το επάγγελμα της νοσηλεύτριας την έκανε δυνατό άνθρωπο δίνοντας της ώθηση να ζει την κάθε της στιγμή έντονα και να δίνει αξία στα πάντα.. Το 2002 φέρνει στον κόσμο το πρώτο της αγοράκι. Και στην συνέχεια το 2004 το επόμενο. Το διάβασμα ήταν πάντα μια από τις αγαπημένες της ασχολίες. Χάνεται για ώρες μέσα στις σελίδες των βιβλίων που επιλέγει. Η ανάγκη της για γράψιμο γίνεται ολοένα και πιο έντονη γεμίζοντας τετράδια με μικρά διηγήματα. Τα οποία παραμένουν ανέκδοτα έως σήμερα.
Το 2011 φέρνει στον κόσμο τον τρίτο γιό της ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα ‘’ΟΝΕΙΡΑ ΔΙΧΩΣ ΟΥΡΑΝΟ’’ Έμπνευση της , μια φωτογραφία . Το μυθιστόρημα φεύγει από τα χέρια της εντελώς τυχαία και φτάνει στα χέρια της διευθύντριας των εκδόσεων ‘’ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ’’ κα Μαρία Στυλιανού όπου και της ζητάει να συνεργαστούν. Το πρώτο λογοτεχνικό παιδάκι της με σάρκα και οστά βρίσκεται στα χέρια της τον Φεβρουάριο του 2012. Η Κατερίνα δεν σταματά εκεί. Συνεχίζει να γράφει έτσι το 2013 έρχεται το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο ΑΝΤΑΛΕΤ που είναι εμπνευσμένο από την ιστορία που ακολουθεί την οικογένεια της. Η ζωή όμως σε όποιον τολμά χαρίζεται απλόχερα έτσι το 2014 έρχεται και το τρίτο βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο ''Στα μονοπάτια της καρδιάς'' εκδόσεις Όστρια. Η συγγραφή για την Κατερίνα είναι ένα συνεχές ταξίδι αναζητήσεων. Δεν σταμάτα ποτέ

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)