Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η Γωγώ Ατζολετάκη απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


«Μια υπέροχη γλωσσού…», ήταν και είναι η Γωγώ Ατζολετάκη, η ηθοποιός και συγγραφέας, που έχοντας υπομονή και επιμονή συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, στηρίζοντας όσους έχουν ανάγκη και αγκαλιάζοντας κάθε μορφής κακοποιημένο άτομο, προσφέροντάς του αγάπη. Έτσι, ψες το βράδυ μπήκε στην αυλή μας συμβουλεύοντάς μας να μην...

αφεθούμε ποτέ στις επιλογές των άλλων, γιατί μοιραία θα βουλιάξουμε στην κινούμενη άμμο της καθημερινότητας…  

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
ΑΠ. Η ξενοιασιά. Το να έχουν άλλοι την έννοια μου και τη φροντίδα μου.
Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
ΑΠ. Ο Κοντορεβιθούλης. Και πάντα τον παρακολουθούσα – με την ίδια αγωνία- για να δω, αν θα βρει τελικά το δρόμο να γυρίσει σπίτι.
Τι είναι για εσάς οι φίλοι;
ΑΠ. Μια ουτοπία. Μια φενάκη. Γνωστούς έχουμε πολλούς. Αληθινούς φίλους, που θα μας νοιαστούν όπως νοιάζονται τον εαυτό τους, μάλλον δεν έχουμε κανέναν.
Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει;
ΑΠ. Μα, το ξεχνώ αμέσως. Και θα είμαι κοντά του, αν με χρειαστεί. Απλώς δεν θα του ξαναδώσω την ευκαιρία να με πικράνει.
Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;
ΑΠ. Δύο δώρα. Την υπομονή και την επιμονή.
Τι είναι για εσάς η δυστυχία;
ΑΠ. Η αίσθηση του ανικανοποίητου. Που δυστυχώς μας κυνηγά σε όλη μας τη ζωή.
Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
ΑΠ. Το να περιμένω από τους άλλους να δράσουν και να αντιδράσουν, όπως θα αντιδρούσα εγώ.
Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε;
ΑΠ. Δεν καλοπιάνεται η μοίρα. Αυτό που έχει γράψει, δεν το ξεγράφει. Απλώς θα της πω αυτό που της λέω κάθε φορά : «Ρόδα είναι και γυρίζει. Κάποια στιγμή θα ξαστερώσει πάλι».
Τι είναι για εσάς η ευτυχία;
ΑΠ. Το να πέφτω στο κρεβάτι μου και να κάνω έναν ήσυχο και γαλήνιο ύπνο, νοιώθοντας ότι έχω ξεχρεώσει όλα τα «γραμμάτια» που υπέγραψα.
Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας;
ΑΠ. Προσφέροντας. Η αγάπη δεν είναι λόγια. Είναι πράξη και συμπαράσταση στην ανάγκη και στα προβλήματα του συνανθρώπου.
Έχετε προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη του άλλου;
ΑΠ. Αυτό μάλλον θα πρέπει να το πουν οι άλλοι. Εγώ έχω την αίσθηση πως οικειοθελώς και επί σκοπώ, δεν έχω προδώσει κανέναν. Όμως κάποιοι μπορεί να αισθάνονται προδομένοι.
Έχετε μετανιώσει ποτέ για κάτι;
ΑΠ. Όχι. Αυτό που εκπροσωπώ σήμερα, είναι το άθροισμα των εμπειριών μου και των επιλογών μου. Κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει, για το τι θα γινόταν, αν επιλέγαμε κάποιον άλλο δρόμο. Μπορεί να ήταν χειρότερα. Άρα, γιατί να μετανιώνουμε ;
Τι είναι αυτό που σας δίνει ενέργεια;
ΑΠ. Η ίδια η ζωή. Και οι στόχοι που βάζω.
Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
ΑΠ. Μμμ… Δεν θα το ’λεγα… Ούτε απαισιόδοξη είμαι όμως. Ανήκω στους πρακτικούς. Ούτε μισο-άδειο το ποτήρι, ούτε μισο-γεμάτο. Περιμένω να δω, αν θα τρέξει κι άλλο νερό απ’ τη βρύση, ή αν θ’ αδειάσει τελείως. Και προετοιμάζομαι για το χειρότερο.
Τι συναίσθημα σας δημιουργεί η καθημερινότητα;
ΑΠ. Η καθημερινότητα είναι κινούμενη άμμος. Ποτέ δεν είναι ίδια. Κι έτσι απλώς την ακολουθώ. Φροντίζοντας να μη με ρουφήξει.
Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;
ΑΠ. Έχω μια εκπομπή στον Alpha989 (κάθε Κυριακή βράδυ από έως 9 έως τις 10), που μου δίνει πολλή χαρά, μια και θίγω θέματα που ενδιαφέρουν κι εμένα και τους ακροατές μου. Παράλληλα βρίσκομαι στο τέλος του επόμενου βιβλίου μου, που μάλλον θα εκδοθεί μέσα στο 2015. Και καθημερινά (κι όταν λέω καθημερινά, το εννοώ) ασχολούμαι με τη Δράση αλληλεγγύης που έχω δημιουργήσει. Τον ΦΙΛΟΚΟΣΜΟ. Μια Δράση που προσφέρει ψωμί, αρτοσκευάσματα, γλυκά, ρούχα, παπούτσια και ό,τι άλλο σε άπορες οικογένειες και σε Ιδρύματα.
Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας;
ΑΠ. Την ειλικρίνεια και την εντιμότητα.
Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει;
ΑΠ. Το DE PROFUNDIS του Όσκαρ Ουάιλντ. Είναι ένα από τα «ευαγγέλιά» μου.
Σε ποια ταινία θα θέλατε να ήσασταν πρωταγωνίστρια;
ΑΠ. Στα «Σφραγισμένα χείλη». Τελικά όμως μου έκλεψε το ρόλο η Kate Winslet (!)
Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
ΑΠ. Αχ… πολλά… Αυτό όμως που με συγκινεί πάντα, είναι το «I’ll always love you» με την Witney Houston.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
ΑΠ. Ένα βραχιόλι από ροζ χαλαζία.
Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;
ΑΠ. Μια φράση από το βιβλίο μου «Το Ζ της ζωής» : «Ποτέ δεν τελειώνει η ζωή, αν δεν τελειώσει η Ζωή».
Πως φαντάζεστε τον κόσμο από ψηλά;
ΑΠ. Σαν μυρμηγκοφωλιά. Με δισεκατομμύρια μυρμηγκάκια που τρέχουν φορτωμένα πάντα βάρη και ευθύνες, και που δεν υποψιάζονται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τα λιώσει μια πλατειά αναίσθητη πατούσα.
Ποιο υπουργείο θα θέλατε να αναλάβετε και για ποιο λόγο;
ΑΠ. Της Υγείας. Για να δώσω την ευκαιρία στους ανθρώπους να έχουν μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση και περίθαλψη στις δύσκολες ώρες της ασθένειας.
Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
ΑΠ. Το νόμο «περί ευθύνης υπουργών». Επίσης θα έθετα σε εφαρμογή έναν πολύ αυστηρό έλεγχο για το «πόθεν έσχες» του κάθε πολίτη. Και ακόμα, θα καταργούσα την παραγραφή για κάθε είδους αδικήματα. Στην νομοθεσία τη δική μου, δεν θα υπήρχε ο όρος «παραγραφή». Έφταιξες; Αδίκησες; Σκότωσες; Δολοφόνησες έναν ολόκληρο λαό και μια ολόκληρη χώρα;… Θα πληρώσεις ! Όσα χρόνια κι αν περάσουν….
Ποιόν από τους πολιτικούς μας, θα θέλατε να τον δείτε ως ήρωα σε καρτούν;
ΑΠ. Ε, όχι να τους κάνουμε και «ήρωες»… Αυτό που θα ’θελα, θα ήταν να δω κάποιος απ’ αυτούς να ζωντανεύουν σκηνή από ταινία γουέστερν. Πίσσα, πούπουλα και διαπόμπευση !
Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους;
ΑΠ. Την υποκρισία. Που εμπεριέχει όλα τα ποταπά ένστικτα του ανθρώπινου είδους.Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
ΑΠ. Το ζώο της αφοσίωσης και της άνευ όρων αγάπης. Ένα σκυλάκι.
Πιστεύετε στα όνειρα;
ΑΠ. Α, ναι… Αν εξαιρέσουμε τα όνειρα που βγάζουν στην επιφάνεια τους φόβους μας και τις απωθημένες επιθυμίες μας, πολλά από τα όνειρά μας είναι προφητικά. Μας ειδοποιούν. Κάποιοι καλοί «άγγελοι» εκεί ψηλά έχουν πάντα την έννοια μας.
Τι κάνετε πριν πέσετε το βράδυ για ύπνο;
ΑΠ. Όπως κάθε καλό κοριτσάκι, πλένω τα δόντια μου (!)… Κι η μέρα μου κλείνει με διάβασμα. Μερικές σελίδες από το βιβλίο που διαβάζω κάθε φορά.
Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
ΑΠ. Να μη βιάζεται. Ο Οδυσσέας δεν έφτασε στην Ιθάκη σε μια μέρα. Και να έχει πίστη στον εαυτό του.



Γεννήθηκε στη Σητεία της Kρήτης και σπούδασε θέατρο στη Δραματική σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη.
Το καλοκαίρι του 1973 παίρνει το βάπτισμα της σκηνής κρατώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του Δημ. Ψαθά «Ο αφελής» πλάι στον Γιάννη Γκιωνάκη. Η θεατρική της πορεία, ανοδική έκτοτε, περιλαμβάνει συνεργασίες με εγνωσμένου κύρους πρωταγωνιστές σε γνωστά έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, με καλύτερες στιγμές τα έργα : «Μαίρη-Μαίρη» της Τζην Κερρ και «Καληνύχτα και φρόνιμα» του Ουίλλιαμ Ντάγκλας Χιούμ.
Το 1982 αποκτά δική της θιασαρχική στέγη ανεβάζοντας έργα, που στάθηκαν καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες. Σημαντικότερες παραστάσεις αυτής της περιόδου (έως και το 1987) είναι το «Επιχείρηση Διαζύγιο» του Λουί Βερνέιγ, το «Χαμάμ γυναικών» της Νελλ Νταν και το «Ρομανσέρο» του Ζακ Ντεβάλ.
Σημαντικές στιγμές στην καριέρα της, ως ηθοποιός, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε συνεργασία με τον Λάμπρο Τσάγκα, μια παράσταση που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές Φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην Πάφο της Κύπρου (2000) και στο πρώτο διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης στην Τζακάρτα της Ινδονησίας (2001)…
και η «Ελένη» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε ανά την Ελλάδα, πάλι με τον Λάμπρο Τσάγκα, το καλοκαίρι του 2009.
Παράλληλα με το θέατρο, από την αρχή της καριέρας της, καταθέτει το καλλιτεχνικό της «παρόν» και στην τηλεόραση, με σειρές που σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία στην εποχή τους, όπως : «Μια υπέροχη γλωσσού» του Δημ. Ψαθά, «Ρωμανός Δ΄ Διογένης» του Νίκου Φώσκολου, και «Ο κόσμος και ο Κοσμάς» του Γρηγόρη Ξενόπουλου.
Το 1977 βραβεύεται στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τιμητική διάκριση για την ερμηνεία της στην ταινία του Ερμή Βελόπουλου «Το κλειστό παράθυρο».
Τη διετία 1987-88 συνεργάζεται ως αρθρογράφος-σχολιογράφος με τις εφημερίδες «Εβδόμη» και «Κυριακάτικη Ακρόπολη».
Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής της πορείας  στενή είναι η σχέση της και με το ραδιόφωνο. Αρχικά συμμετέχοντας, με την ιδιότητα της ηθοποιού, σε θεατρικά έργα (Το θέατρο στο μικρόφωνο, κ.α. καθώς επίσης και στην καθημερινή εκπομπή του ραδιοφώνου της ΥΕΝΕΔ «Το καθημερινό μας καλειδοσκόπιο»), και στη συνέχεια ως κειμενογράφος, παραγωγός και παρουσιάστρια προσωπικών εκπομπών. Από το 1988 υπογράφει μεταξύ άλλων τις εκπομπές «Αυτό πια» (Κανάλι 1 του Πειραιά), «Παροξυσμοί» (ΕΡΑ 4), «Τρυφερή είν’ η νύχτα» (ΕΡΑ 2), «Η ποίηση και τα τραγούδια των Ινδιάνων της Αμερικής» (ΤΡΙΤΟ πρόγραμμα), και για δύο χρόνια (2008-2010) την εκπομπή  «Αχ, τι καλά που είναι νύχτα» (ΝΕΤ 105.8 της Ελληνικής Ραδιοφωνίας).
Από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα, υπογράφει και παρουσιάζει την εκπομπή «Αχ, τι καλά που είν’ εδώ» στον Αlpha989.
Έχει ασχοληθεί επίσης και με τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα αγγλικά. Έργα της που έχουν παρουσιαστεί στη σκηνή : «Το φεγγάρι που ματώνει- Blood moon» του Νίκολας Καζάν (θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ, 2001 και 2009) και το «Εξαιρετικές περιστάσεις» του Μπέρναρντ Σλέηντ (θέατρο ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ, 2004-05) όπου κράτησε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ιδιαίτερα έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα «Το θέατρο στην εκπαίδευση». Από το 1988 μέχρι και το 2009 διετέλεσε μέλος κριτικής επιτροπής του υπουργείου Παιδείας στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Θεατρικούς Αγώνες, συμμετέχοντας επίσης σε σεμινάρια επιμόρφωσης καθηγητών μέσης εκπαίδευσης για τη διδασκαλία ενός θεατρικού έργου στο σχολείο.
Ακόμα, κατά την τριετία 2005-2008 υπήρξε τακτικό μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία, υπεύθυνη για την κατεύθυνση Θέατρο.
Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Στο χώρο του βιβλίου εμφανίζεται το 1989 με την «Προσωπική απόδραση» (χρονογραφήματα- εκδόσεις Σμυρνιωτάκη).
Το 1999 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική το βιβλίο της «Ηθοποιός, Σκιά και Φως» (Εγχειρίδιο για υποψήφιους και νέους ηθοποιούς), το μοναδικό υπάρχον βιβλίο με αυτή τη θεματολογία στην ελληνική βιβλιογραφία, που επιπροσθέτως έχει λάβει από το υπουργείο Παιδείας άδεια καταλληλότητος για μαθητές και σχολικές βιβλιοθήκες.
Το 2000 εκδίδεται από τις εκδόσεις Λιβάνη το μυθιστόρημά της «Σαν άσπρο πούπουλο σ’ απέραντο γαλάζιο».
Το 2004 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός το μυθιστόρημά της «Η φίλη σου, Ροζαλία».
Το 2006 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα η Β΄αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου της «Ηθοποιός, σκιά και Φως».
Τον Οκτώβριο του 2009 εκδίδεται από την Εμπειρία Εκδοτική το μυθιστόρημά της «Το Ζ της ζωής», ένα βιβλίο για την κακοποίηση της γυναίκας και το πώς αυτή αντιμετωπίζεται από το περιβάλλον και την κοινωνία.
Τον Δεκέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιωλκός το ανατρεπτικό «12 και 5 αμαρτωλές ιστορίες» − Δεκαεπτά ιστορίες αμαρτίας και εκτροχιασμού, στο 12 και 5 του πολιτισμού μας.
Τον Δεκέμβριο του 2009 βραβεύτηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Στήριξης Οικογένειας για τη συμβολή της στο τεράστιο πρόβλημα της γυναικείας και παιδικής κακοποίησης μέσα από τα μυθιστορήματά της «Η φίλη σου, Ροζαλία» και «Το Ζ της ζωής».
Τον Οκτώβριο του 2012 δημιούργησε τη Δράση αλληλεγγύης ΦΙΛΟΚΟSΜΟS, που στηρίζει με είδη διατροφής (ψωμί, αρτοσκευ-άσματα και γλυκά), ρουχισμό και παιχνίδια – Ιδρύματα και άπορες οικογένειες.
Ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο και καθηγητή πανεπιστημίου Στέλιο Συρμόγλου, και έχει μια κόρη, τη Θεοδώρα.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ & τον Παύλο Ανδριά)