Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Υποψήφιοι και φαβορί για το βραβείο Man Booker...


Οι έξι τελικοί υποψήφιοι συγγραφείς που θα διεκδικήσουν το βραβείο Man Booker επιλέχτηκαν από την κριτική επιτροπή και τα στοιχήματα για τον τελικό νικητή που θα ανακοινωθεί επισήμως στις 15 Οκτωβρίου, έχουν ήδη ξεκινήσει...


Μετά την ανακοίνωση της βραχείας λίστας του βραβείου, τα ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προβλέψει κανείς τον φετινό νικητή. Μπορεί ο Jim Crace με το μυθιστόρημά του «Harvest» να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, όμως έχει να ανταγωνιστεί νέα ταλέντα και δοκιμασμένους συγγραφείς. Η Εleanor Catton, με το «Τhe Luminaries» θεωρείται επίσης φαβορί και αν κερδίσει την πολυπόθητη λογοτεχνική διάκριση, θα είναι η νεαρότερη συγγραφέας στην ιστορία του θεσμού, αφού είναι μόλις 28 ετών. Από την άλλη πλευρά, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Colm Toibin, που με τον συγκλονιστικό μονόλογο της Μαρίας για τον γιο της Ιησού Χριστό («Τhe tastement of Mary») προκάλεσε αίσθηση στους λογοτεχνικούς κύκλους. Πρόκειται για το πιο ολιγοσέλιδο μυθιστόρημα που έχει ποτέ προταθεί για το βραβείο και αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τoibin είναι «βετεράνος» υποψήφιος, αφού έχει εμφανιστεί στη βραχεία λίστα άλλες δύο φορές, με τα βιβλία του «The Blackwater Lightship (1999) και «Τhe master» (2004). Τα υπόλοιπα ονόματα της λίστας συμπεριλαμβάνουν τους NoViolet Bulawayo («We need new names»), Jhumpa Lahiri («Τhe Lowland») και Ruth Ozeki («Α tale for the time being»).
Τα υποψήφια βιβλία μας ταξιδεύουν από την Αφρική και την Αυστραλία, ως την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Robert Macfarlane τόνισε πως: «αυτή η βραχεία λίστα δείχνει ότι το αγγλόφωνο μυθιστόρημα είναι ένας είδος παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είναι μια βραχεία λίστα που διασχίζει ηπείρους, ενώνει χώρες και γεφυρώνει τους αιώνες». Το κοινό σημείο ανάμεσα σε αυτές τις λογοτεχνικές προτάσεις είναι ότι αντικατοπτρίζουν τους τρόπους με τους οποίους συνδέονται οι άνθρωποι μεταξύ τους.

Ο νικητής που θα ανακοινωθεί στις 15 Οκτωβρίου, θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των 50.000 στερλινών, ενώ θα δει τις πωλήσεις του βιβλίου του να εκτοξεύονται και τα αιτήματα για μεταφράσεις να πολλαπλασιάζονται... (clickatlife)