Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Από την Ήλιδα στην Ολυμπία στο δρόμο των αθλητών προς τη δόξα...


Με αφορμή την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες - «Sochi 2014» που φέτος συμπίπτει με το Σαββατοκύριακο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα πραγματοποιηθεί...

πενθήμερος εορτασμός (25-29/9) που θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις καθώς και Διήμερη Πεζοπορία (27- 28/9) επί της κλασικής διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας. Οι συμμετέχοντες πεζοπόροι θα περπατήσουν στον «Δρόμο των αθλητών προς την Δόξα», στα ίχνη της κλασικής, πεδινής  διαδρομής, αυτής που οι αρχαίες πηγές ονομάζουν «ιερά οδό».
Πρόκειται για την ευρύχωρη και επίσημη οδό μέσω της οποίας μετέβαινε η Ιερά Πομπή από την Ήλιδα στην Ολυμπία για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας. Σκοπός είναι να συνδεθούν οι δυο πυλώνες του Ολυμπισμού με ένα ανθρώπινο ποτάμι που θα διασχίζει την ενδιάμεση περιοχή και θα μεγαλώνει καθώς η πομπή θα προσεγγίζει τον προορισμό της. Όσοι πολίτες συμμετάσχουν στην πεζοπορία, θα μετατραπούν σε πρωταγωνιστές ενός δρώμενου με βαθιές ρίζες στην πλούσια και συναρπαστική αρχαία ολυμπιακή παράδοση. 
Η κορύφωση της εκδήλωσης θα είναι βεβαίως η άφιξη στην Αρχαία Ολυμπία των πεζοπόρων, το απόγευμα της παραμονής της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (Σάββατο, 28/9), ενώ την επόμενη ημέρα θα γίνει ανασύνταξη της πομπής, σύντομη πεζοπορία στην κεντρική αρτηρία της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας και συντεταγμένη είσοδος στο Στάδιο για την παρακολούθηση της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η τολμηρή και φιλόδοξη αυτή δράση και οι εορτασμοί προς τιμήν της Ολυμπιακής Φλόγας οργανώνονται από τον Σύλλογό μας, την Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, την «Εθελοντική Δράση Πύργου», το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Αμαλιάδας και τον Ιππικό Σύλλογο Ανδραβίδας «Οι Κένταυροι». Επίσης, αρωγοί και συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος - Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, οι Δήμοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και πολλοί τοπικοί φορείς και σύλλογοι της Ηλειακής επικράτειας. Την υγειονομική κάλυψη έχει αναλάβει το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσώστων του Ε.Ε.Σ. Αμαλιάδος, ενώ οι μετακινήσεις των πεζοπόρων της πρώτης ημέρας είναι μια προσφορά του Τουριστικού Γραφείου «ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ».
Απώτερος σκοπός όλων των συντελεστών είναι η θεσμοθέτηση του πενθήμερου αυτού εορτασμού  με κεντρική του δράση την διήμερη πεζοπορία η οποία θα υλοποιείται με κάθε επισημότητα σε κάθε Αφή της Ολυμπιακής φλόγας.
Συνημμένα σας αποστέλλουμε αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων καθώς και χάρτη με τους βασικούς σταθμούς της Πεζοπορίας.
Οι περιπατητές, να έχουν μαζί τους νερό, σταφίδες ή σύκα, ξηρούς καρπούς, καπέλο, ελαφριά ρούχα, σακίδιο, μπαστούνι, φωτογραφική μηχανή, μικρή πετσέτα, διπλές χοντρές κάλτσες, αδιάβροχο, υπνόσακο και για τον τερματισμό στην Ολυμπία ένα λευκό μπλουζάκι για την όσο το δυνατόν ενιαία εμφάνιση της ομάδας μας... (ilialive)