Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Υπερεαλιστική αισιοδοξία από ανυπόταχτες ψυχές



O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει την έκθεση ζωγραφικής της Κωνσταντίνας Βαλερά, με τίτλο «Ανυπόταχτες μαρτυρίες», η οποία εγκαινιάζεται στο Κέντρο Τεχνών, την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 7.30 το απόγευμα...


Η έκθεση - που θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό - αποτυπώνει τη σύγχρονη ματιά της ζωγράφου πάνω στο έργο τριών φωτογράφων, οι οποίοι απαθανάτισαν με τον φακό τους στιγμιότυπα του Εμφυλίου, μιας δύσκολης εποχής για τη χώρα μας που σημάδεψε τη νεοελληνική πραγματικότητα.
Η καλλιτέχνις δημιουργεί με ακανόνιστες πινελιές σκαιές φιγούρες, που ακροβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και, με το ανυπόταχτο πνεύμα τους και την περίσσια ικμάδα της ψυχής τους, πασχίζουν να διεκδικήσουν μια δίκαιη ζωή, φλερτάροντας καθημερινά με τον θάνατο.
Σε μια απόπειρα να αποτυπώσουν με έντονα χρώματα τις ανυπόταχτες ψυχές, οι «Ανυπόταχτες μαρτυρίες» στοχεύουν στη μεταφορά του κοινού από το ιστορικό παρόν, ανεβάζοντας το στις μυστικές περιδιαβάσεις της φοβερής μοίρας κάποιου ατομικού «προορισμού». Οι τύποι των ονείρων και η ανάληψη ευθυνών του απέναντι στην ιστορία είναι μέρος αυτού του πεπρωμένου….
Παντρεύοντας την εξπρεσιονιστική πινελιά με τα έντονα χρώματα, η Κωνσταντίνα Βαλερά καταδεικνύει την αισιόδοξη θέαση της ζωής με ένα υπερεαλιστικό ύφος, αντλώντας, ωστόσο, στοιχεία από την ιστορική εμπειρία.
Πληροφορίες
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Βασιλίσσης Σοφίας - Πάρκο Ελευθερίας (στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής), τηλ.: 210 7224028. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη  – Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή:  10.00 – 14.00 (naftemporiki)