Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δεν κόβεται το κάπνισμα με τσιγάρα λάιτ...



Όλοι όσοι επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα και δεν τους είναι εύκολο, θα γίνει ακόμη δυσκολότερο εάν ακούσουν τη συμβουλή «ξεκίνα να κάνεις λάιτ»...


Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι καπνιστές που το γύρισαν σε τσιγάρα με λιγότερη πίσσα και νικοτίνη, είχαν διπλάσια δυσκολία στην τελική φάση διακοπής της ανθυγιεινής συνήθειας.
Η έρευνα έγινε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, και κατέληξε ότι αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί καπνιστές -ότι δηλαδή καπνίζοντας πιο ελαφριά τσιγάρα, θα διακόψουν το κάπνισμα πιο εύκολα- τελικά μάλλον συμβαίνει το αντίθετο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, πολλοί καπνιστές θεωρούν ότι το κάπνισμα ελαφρύτερων τσιγάρων είναι λιγότερο ανθυγιεινό και πιστεύουν ότι αποτελεί και μια αποδεκτή εναλλακτική λύση αντί να το κόψουν.
Η έρευνα σε 31.000 καπνιστές έδειξε ότι περίπου 12.000 (38%) είχαν στραφεί σε ελαφρύτερα τσιγάρα κάποια στιγμή.
Το 25% από αυτούς που προτίμησαν τα λάιτ, είπαν ότι το έκαναν για τη γεύση, ενώ το 20% το έκαναν επειδή έχουν καλύτερη γεύση, είναι λιγότερο βλαβερά για την υγεία, αλλά κι επειδή προσπαθούν να το κόψουν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι άλλαξαν μάρκα και προτίμησαν πιο ελαφριά, ήταν 58% πιο πιθανό να δοκιμάσουν να διακόψουν το κάπνισμα σε σχέση με όσους έμειναν πιστοί στην μάρκα τους, την ίδια στιγμή όμως ήταν 60% λιγότερο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα, ακριβώς επειδή ικανοποιήθηκαν με την ιδέα ενός πιο ελαφριού και λιγότερου βλαβερού τσιγάρου.
«Το 43% των καπνιστών δήλωσαν την επιθυμία να σταματήσουν το κάπνισμα και γι'αυτό το γύρισαν σε λάιτ, όμως τα ίδια αυτά άτομα, κατά ειρωνικό τρόπο, είναι και τα λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε διακοπή της συνήθειας», δήλωσε η δρ Χίλαρι Τιντλ, υπεύθυνη της έρευνας.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Tobacco Control... (tanea, blog)