Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ποια ποτά μας παχαίνουν και ποια μας «αδυνατίζουν»;



Συνήθως προσέχουμε τι τρώμε αλλά όχι τι πίνουμε όταν κάνουμε δίαιτα. Αυτό είναι λάθος! Οι μισές θερμίδες που παίρνουμε ημερησίως οφείλονται στα ποτά. Πρέπει λοιπόν να διαλέγουμε...

τι πίνουμε ώστε να ενεργοποιούμε το μεταβολισμό μας, να μας κόβεται η όρεξη αλλά και να μετράμε λιγότερες προσλαμβάνουσες θερμίδες!

Σας παραθέτουμε λοιπόν ποια ποτά «χαλάνε» τη δίαιτά μας – θα τα ονομάσουμε «Spoiler» -και όσα τη «βοηθάνε»- θα τα ονομάσουμε «Helper». Διαβάστε ποιά είναι αυτά:

Spoiler: Η σόδα
Η σόδα είναι ένα ποτό χωρίς θερμίδες, γι΄ αυτό και μας φαίνεται πολύ λογικό να την καταναλώνουμε ως αναψυκτικό κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σόδας θέλει προσοχή, καθώς δείχνουν πως όσοι πίνουν πολλές σόδες παίρνουν βάρος και κάνουν κακό και στο στομάχι τους.

Helper: Το νερό
Αντικαταστήστε τα ανθρακούχα ποτά, με ή χωρίς θερμίδες, με το νερό. Δεν έχει καθόλου θερμίδες, είναι δροσιστικό και προσφέρει πολλά καλά στον οργανισμό. Πίνοντας δύο ποτήρια πριν το φαγητό, θα σας κάνει να νιώσετε χορτάτοι πιο γρήγορα. Επίσης όταν πίνετε πολύ νερό ενεργοποιείτε τον μεταβολισμό σας.


Helper- Spoiler: Χυμός φρούτων
Ο χυμός είναι υγιεινός αλλά έχει θερμίδες. Αυτό μας δημιουργεί δίλμμα, θέλουμε τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία, αλλά όχι την ζάχαρη που περιέχει. Γι΄ αυτό προτιμήστε φρέσκους χυμούς, αν πιείτε συσκευασμένο προσέξτε να είναι 100% χυμός φρούτων, όχι νέκταρ. Και καλύτερα πιείτε ένα μικρό ποτήρι.


Helper: Χυμός Λαχανικών
Ο χυμός λαχανικών είναι πολύ υγιεινός, θρεπτικός και έχει μισές θερμίδες από τον χυμό φρούτων. Ένα φλιτζάνι χυμός τομάτας έχει 41 θερμίδες σε σύγκριση με τις 122 θερμίδες που έχει ο χυμός πορτοκάλι. Επίσης αν ο χυμός έχει και πούλπα από λαχανικά μας προσφέρει και κυτταρικές ίνες, που ελέγχουν την πείνα.

Helper- Spoiler: Τα smoothies φρούτων
Χτυπήστε στο μπλέντερ μια μπανάνα, φράουλες σε ένα γευστικό smoothie, και έχετε ένα υπέροχο ποτό, εύγευστο και βιταμινούχο. Τα σπιτικά smoothies είναι τα καλύτερα διότι μπορείς να υπολογίσεις τις θερμίδες , χρησιμοποιώντας άπαχο γάλα και φρέσκα φρούτα. Προσέξτε στα μπαράκια και τα καφέ τα smoothies μπορεί να περιέχουν παγωτό, μέλι ή άλλα γλυκαντικά και να είναι πολύ παχυντικά!

Helper- Spoiler: Γάλα με χαμηλά λιπαρά
Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως είναι το άπαχο γάλα, το γιαούρτι, και το τυρί , σας κάνει καλό στα κόκκαλα και σας βοηθάει να χάσετε βάρος. Όμως θέλει προσοχή στη ποσότητα που τρώτε, τρία- τέσσερα ποτήρια άπαχο γάλα την ημέρα είναι αρκετό, ενώ το γιαούρτι και το τυρί πρέπει να υπολογισθούν στο ημερήσιο διαιτολόγιο σας. Προσοχή!

Spoiler: Ποτά Ενέργειας
Τα περισσότερα ποτά ενέργειας έχουν θερμίδες. Μπορεί να σας προσφέρουν ενέργεια κατά την άσκηση, αλλά σας προσφέρουν και θερμίδες. Τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος καλύτερα να πίνουν νερό , εκτός κι αν θέλουν επιπλέον ιχνοστοιχεία και βιταμίνες επειδή κάνουν εντατική γυμναστική και ιδρώνουν πολύ.

Helper: Μαύρος καφές
Όταν έχετε ανάγκη από καφεΐνη, ο καφές είναι η καλύτερη επιλογή, από τη σόδα και τα ποτά ενέργειας. Ο μαύρος καφές δεν έχει θερμίδες και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι καταναλώνοντας μέτρια ποσότητα καφέ (περίπου 3έως 4 φλιτζάνια ημερησίως) μπορεί να βελτιώσετε τη διάθεσή και τη συγκέντρωσή σας και να μειώσετε τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2 και διάφορες μορφές καρκίνου. Προσοχή ο μαύρος καφές πίνετε χωρίς ζάχαρη και γάλα!

Spoiler: Ο καφές με κρέμα, σιρόπι κά
Αν στο καφέ σας βάζετε χτυπημένη κρέμα, σιρόπια με γεύσητότε τον μετατρέπεται σε βόμβα θερμίδων. Οι καφέδες αυτού του τύπου μπορεί να φτάσουν και στις 570 θερμίδες το φλυτζάνι . Αν δεν σας αρέσει ο καφέ μαύρος, βάλτε ζάχαρη stevia και άπαχο γάλα και ...κανένα πρόβλημα!

Helper: Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή. Δεν έχει θερμίδες, είναι δροσιστικό και βοηθάει στο χάσιμο θερμίδων, καθώς έχε καφείνη και κατεχίνες που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό< Καλό είναι να πίνετε δύο φορές την ημέρα. Προσέξτε μόνο, το συσκευασμένο σε μπουκάλι μπορεί να έχει ζάχαρη!

Spoiler: Τα κοκτέιλ
Μία δόση λικέρ έχει λιγότερες θερμίδες από ένα ποτήρι κρασί, αλλά όταν το αναμείξεις με σόδα ή κρέμα, όπως σε ένα κοκτέιλ white Russian φτιαγμένο με ελαφριά κρέμα μπορεί να φθάσει στις 715 θερμίδες. Αν θέλετε να πιείτε ένα κοκτέιλ, προτιμήστε καλύτερα βότκα ή ρούμι με διαιτητική σόδα, είναι λιγότερο παχυντικό ποτό.

Helper: Light Μπύρα
Εντάξει τώρα, είναι σίγουρο πως η μπύρα παχαίνει, αν όμως είστε έξω με φίλους και θέλετε να πιείτε μία, καλύτερα διαλέξετε μια light.. Ένα ποτήρι έχει περίπου 100 θερμίδες σε σχέση με την κανονική που έχει 150θερμίδες... (vipnews)