Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Πανελλήνιες: Συμβουλές διαχείρισης άγχους…



Κάτι τέτοιες μέρες το μυαλό όλων μας πάει αυτόματα σε αυτούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με το «τέρας» των εισαγωγικών εξετάσεων. Ταυτίζεται μαζί τους και βιώνει ξανά το άγχος των «πανελλαδικών» μέσω της ταύτισης...


Σε μια χώρα και σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που πάντα βρίσκει τρόπους να αξιολογεί τα παιδιά με τους πιο αντιπαιδαγωγικούς τρόπους, όλοι έχουμε στη μνήμη μας ένα τουλάχιστον ψυχικό τραύμα το οποία και βγαίνει στην επιφάνεια κάθε φορά που ακούμε τη λέξη πανελλαδικές εξετάσεις.
Αν το δούμε πιο βαθιά θα ανακαλύψουμε πως πίσω από τη μάσκα του άγχους, τις περισσότερες φορές δε υπάρχει το δημιουργικό στρες που μας κινητοποιεί αλλά, ο φόβος της αποτυχίας. Το άγχος των εξετάσεων πολλές φορές μας ακινητοποιεί και μας μπλοκάρει αφού συνδέεται με τον φόβο που νιώθουμε μήπως απογοητεύσουμε τους γονείς μας, ή ματαιώσουμε τις προσδοκίες που έχουμε από τον εαυτό μας, αλλά κυρίως τις προσδοκίες του περιβάλλοντος μας.
Όπως σε κάθε περίπτωση, πίσω από κάθε αρνητικό συναίσθημα βρίσκονται πάντα οι αρνητικές σκέψεις! Έτσι και το άγχος των εξετάσεων κινητοποιείται από τις αρνητικές σκέψεις που κάνουμε εξαιτίας του φόβο μας για μια ενδεχόμενη αποτυχία. Χωρίς να το θέλουμε όμως, μέσα από τον αρνητικό τρόπο σκέψεις όχι μόνο δεν προετοιμαζόμαστε καλύτερα για την επιτυχία, αλλά αντίθετα προετοιμάζουμε την «αποτυχία», αφού ασυνείδητα σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτύχουμε,( αυτό-εκπληρούμενη προφητεία) !
Ως ένα σημείο το άγχος μπορεί να είναι φυσιολογικό και δημιουργικό, αφού μας ενεργοποιεί ώστε να καταβάλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας! Όταν όμως πίσω του κρύβεται ο φόβος της αποτυχίας και οι ψυχολογικές πιέσεις του περιβάλλοντός μας, τότε οι επιδόσεις μας μοιραία περιορίζονται και ο οργανισμός εξαντλείται από ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδίες, μυϊκή υπερένταση, τρέμουλο, ναυτίες, πόνους στο στομάχι και το κεφάλι. Αυτό που πάντα πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι πως το κλειδί για την επιτυχία είναι το θετικό κίνητρο!
Σταμάτα λοιπόν να φοβάσαι και πίστεψε στον εαυτό σου. Σκέψου θετικά, όρισε τους στόχους και κάνε ότι μπορείς για να τους πετύχεις. Ξέχνα οτιδήποτε σε πιέζει, σκέψου μόνο θετικά και απαγκιστρώσου από το φόβο μιας ενδεχόμενης αποτυχίας. Ακόμα κι αν συμβεί, θα βρεις τον τρόπο να τη διαχειριστείς αν και εφόσον έρθει.
Μη νιώθεις μόνος, όλοι έχουμε άγχος σε αντίστοιχες συνθήκες, έξαλλου είπαμε λίγο άγχος είναι φυσιολογικό! Μη τρελαίνεσαι κανείς δε σου εγγυάται την απόλυτη ευτυχία αν περάσεις στις εξετάσεις ή την απόλυτη δυστυχία αν δεν περάσεις. Μη ξεχνάς πως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και πως κάθε αποτυχία αποτελεί μια καινούρια ευκαιρία μάθησης!
Ο δεκάλογος της τελευταίας στιγμής:
1. Κοιμήσου καλά, ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου .
2. Φάε σωστά και υγιεινά.
3. Πες ναι σε μια σοκολάτα, η γλυκόζη γενικά βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
4. Απομακρύνσου από άτομα που σε αγχώνουν.
5. Κλείσε τα βιβλία μια ώρα πριν τις εξετάσεις, ώστε να προλάβει ο εγκέφαλος να αφομοιώσει και να ξεκουραστεί.
6. Διάβασε καλά τις ερωτήσεις και προσπάθησε να κατανοήσεις αυτό που ζητούν.
7. Ξεκίνα από αυτά που ξέρεις.
8. Μη πανικοβληθείς αν νιώσεις ότι τα έχεις ξεχάσει όλα. Το μυαλό λειτουργεί αφαιρετικά, θα σου «έρθουν» όλες οι απαντήσεις όταν τις χρειαστείς...
9. Πίστεψε στον εαυτό σου και πες πως θα τα καταφέρω!
10. Σε κάθε περίπτωση, επιβράβευσε τον εαυτό του για την προσπάθεια του! (neolaia, thessalianews)