Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Υγιή μαυρισμένα κορμιά…


Καθώς οι μέρες του καλοκαιριού περνούν, άλλες...
καυτές, άλλες δροσερές, τα μπανάκια μας κουτσά στραβά όλοι τα κάνουμε. Άλλοι πήγαν, άλλοι θα πάνε, άλλοι ίσως και δεν πάνε καθόλου διακοπές. Ο ήλιος όμως του καλοκαιριού, αφυδατώνει το δέρμα  μας, το γερνάει…

Ξεφυλλίζοντας το τετράδιο της γιαγιάς Καλλιόπης, το θησαυρό μου, βρέθηκα αντιμέτωπη με συνταγές ομορφιάς για τον ήλιο. Γαλακτώματα προσώπου, σώματος, μάσκες ομορφιάς, τονωτικές λοσιόν, κ.α.

Μυστικά κρυμμένα σ’ ένα ξεθωριασμένο τετράδιο, από τη γνώση και την εμπειρία μιας γυναίκας κοκέτας μια άλλης εποχής…

Γαλακτώματα για ντεμακιάζ με αγγούρι…
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε ένα λίτρο νερό 400γραμ. αγγούρι με τη φλούδα, για 15 λεπτά. Όταν βράσει το κάνουμε πουρέ και προσθέτουμε 30 γραμ. αμυγδαλόλαδο. (το φυλάμε στο ψυγείο και κρατάει το πολύ μια βδομάδα)

Λοσιόν με ή χωρίς αγγούρι…
Το αγγούρι ενυδατώνει και σφίγγει το δέρμα… αφήνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας!

Σκέτος χυμός από αγγούρι ή τρίψτε το και σουρώστε το σ’ ένα σουρωτήρι ή λιωμένο 2/3 αγγούρι σε 1/3 ροδόνερο. Το ίδιο μπορείτε α κάνετε με μαρούλι ή με πεπόνι!
Για να ξεκουρ
άσετε το δέρμα σας από τον ήλιο φτιάξτε ένα αφέψημα μια γεμάτη χούφτα τίλιο σε ½ λιτρο νερό. Μη το πιείτε… Αλειφτείτε!!!

Tips για τις φακίδες… βράζετε το τίλιο, ή μια χούφτα ραδίκια, ή δεντρολίβανο.

Και έτσι έχετε πολλές πιθανότητες να μην γίνετε η Πίπη φακιδομύτη!
Μάσκα με ροδάκινο…

Ενυδατώνει και δίνει βιταμίνες στο δέρμα. Λιώνετε ένα πολύ ώριμο ροδάκινο και το αναμιγνύεται με αλεύρι ώστε να γίνει μια πνιχτή ζύμη. Μην το ψήσετε!

Μάσκα με μαγιά μπίρας…
Απαλύνει τα εγκαύματα του ήλιου. Λιώστε λίγη μαγιά μπύρας μέσα σε χλιαρό γάλα, ώστε να γίνει μια παχιά ζύμη. Απλώστε όπου έχετε καεί και δροσιστείτε…

Εις το επανιδείν
Η εγγονή της γιαγιάς Καλλιόπης

Καλλιόπη Γραμμένου