Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

10 τραγούδια που έχουμε βαρεθεί ν' ακούμε στους γάμους…


Το σάουντρακ της δικής μας γαμήλιας γραφικότητας...
που αποκλείεται να μην έχεις χορέψει.
Διανύοντας το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι των γάμων, κι επειδή στο Ladylike έχουμε και κάτι δικά μας εσωτερικά μυστήρια αυτό τον καιρό, είπαμε να κάνουμε ένα εντελώς επίκαιρο θεματάκι για τα τραγούδια στα οποία έχει κολλήσει η βελόνα χρόνια τώρα στους γάμους και ειδικότερα στα γλέντια του. Τα πιο αγαπημένα, χιλιοτραγουδισμένα τραγουδάκια που δεν θα σταματήσουμε ποτέ να χορεύουμε στα όπου γάμος και χαρά επίσημα events. Τα δικά μας Χάβα Ναγκίλα.

1. Το Σημεραγά
Βασικά όχι, δεν το ακούς στο γλέντι, αλλά νωρίτερα, στην προετοιμασία. Είναι το official pre-wedding theme του ελληνικού γάμου. Δεν υπάρχει περίπτωση να πας στο σπίτι της νύφης και να μην ακούσεις το Σημεραγά μία φορά τουλάχιστον, ακόμα και για πλάκα. Είναι το γαμήλιο Χριστός Ανέστη. Καμιά φορά παίζει και στο repeat για ώρες, ώσπου κάποια φιλενάδα να περάσει τυχαία δίπλα από το laptop- γιατί περιέργως κανέναν άλλον δεν ενοχλεί ν' ακούει το ίδιο πράμα ξανά και ξανά- και να ψάξει στο youtube για την επόμενη μελωδική κλισεδούρα.

2. Το Ωραία που 'ναι η Νύφη μας
Καλά αυτό είναι μεγαλύτερο μαρτύριο από το προηγούμενο γιατί μπορεί να παίξει και πριν και μετά τον γάμο. Το γνωστό κλαρίνο που μπαίνει αντηχεί σαν εναρκτήριο λάκτισμα της φάσης "Από αυτή τη στιγμή και για τις επόμενες 3 ώρες κλαρίνο και βιολί μέχρι να σπάσουν οι χορδές μας", η οποία συνεπάγεται την αθρόα, επιτακτική έλευση στην πίστα για σόγια, φίλους και κάθε άσχετο. Όποιος δεν σηκωθεί είναι η ντροπή της οικογένειας και θα τραβηχτεί βιαίως από τον τρικέφαλο. Το τραγούδι-γρίφος, λόγω των στίχων "ένα τραγούδι θα σας πω επάνω στο κεράσι/λεμόνι/πεπόνι".
Συνήθως μετά μπαίνει το…
Στου/παιδιούμου/τηχαρά/έσφαξαέναν/κοκορά.

3. Το τραγούδι της εισόδου
Το κομμάτι με το οποίο μπαίνει το ζευγάρι στη δεξίωση. Μιλάμε, πόση φαιά ουσία ξοδεύεται κάθε φορά προκειμένου να βρεθεί ΑΥΤΟ ΤΟ ΈΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΌΛΟΥΣ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΥΣ. Το brainstorming συνεχές και αδυσώπητο. Ό,τι κι αν επιλεχθεί, από τοThunderstack των AC/DC (γιατί η ροκιά θέλει μαγκιά γαμπρέ) και το Yes I do της Monika μέχρι τον ύμνο του Ολυμπιακού (μου 'χει τύχει ΚΑΙ αυτό), όλα ξαφνικά ακούγονται σαν το πιο γραφικό πράγμα του κόσμου. Συνοδεία βεγγαλικών, γίνεται ακόμα πιο αξέχαστο.

4. Το πρώτο τραγούδι του ζεύγους
Όχι, μην τα μπερδεύεις. Άλλο το τραγούδι που μπαίνει το ζευγάρι κι άλλο αυτό που θα χορέψει στον πρώτο του χορό ως σάρκα μίαν. Ξέρεις, αυτό που άκουσαν μαζί εκείνες τις αξέχαστες διακοπές στην Πάρο, εκείνο που της τον θυμίζει ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ κάθε φορά που το ακούει. Ε, ήρθε η ώρα να του το τραγουδήσει χορεύοντας μπλουζ. Αυτός ξέρει μόνο το ρεφρέν και αυτό με το ζόρι. Όλοι βίντεο από κάτω. Εντάξει, αν το τραγούδι είναι πετυχημένο και το ζευγάρι αγαπητό, με στόρι σιροπιαστό στο background φεύγει και κανά δάκρυ δικαιολογημένο. Άνθρωποι είμαστε, λυγίζουμε.
Εγώ ας πούμε τα 'χω μπήξει σε γάμο μ' αυτό. Το ζευγάρι ίσα που το ήξερα.

5. To Nα το Πάρεις το Κορίτσι
Η γέφυρα ανάμεσα στην αμηχανία που επικρατεί κατά την έλευση του κόσμου στη δεξίωση και τα welcome drinks μέχρι την ώρα που αρχίζουν συνήθως τα καλαματιανά. Τα ενδιάμεσα, ανώδυνα τραγουδάκια σαν αυτό, παίζουν επίσης ασταμάτητα την ώρα που κάνεις το πολυαναμενόμενο Ντου στον μπουφέ, αλλά δεν ακούς τίποτα. Μόνο τρως.
Εντάξει. Το πήρε. Φτάνει.

6. Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας
ΔΕΝ υπάρχει γλέντι τυπικό ελληνικό γαμήλιο που να μην παίξει ΑΥΤΟ το ζεϊμπέκικο και να μην το χορέψει ο γαμπρός ή ο κουμπάρος ή ο πεθερός. Αλήθεια, δεν υπάρχει. Όλοι οι υπόλοιποι τριγύρω παλαμάκια, κάποιος  αραδιάζει ένα σφηνάκι με πιοτί καταμεσής του stage για να το κατεβάσει μονορούφι ο χορευτής, like a man, τα ξέρεις, τα 'χεις ζήσει, μην στα θυμίζω, έχεις και γάμο μεθαύριο.

7. Το Καλοκαιρινές Διακοπές
Για πάντα. Μα για πάντα.

8. Το Πότε Βούδας Πότε Koύδας
Και ύστερα ήρθαν τα τσιφτετέλια. Όσο γκράντε ή εναλλακτικός κι αν είναι ο γάμος, ένα τσιφτετέλι θ' ακουστεί. Ε, αυτό το ένα, στις 99.9% των περιπτώσεων είναι αυτό εδώ το αξέχαστο του Ρασούλη.  Συνήθως πρώτα σηκώνεται η νύφη με την αδερφή της, ακολουθούν  οι φιλενάδες , 2-3 ξαδέρφες χορευταρούδες, η θεία, η παιδική φίλη της μαμάς, και πάει λέγοντας.

9. Tο YMCA
Τα 80s χιτάκια στα νυφικά γλέντια είναι το σύνθημα που όλους μας ενώνει. Γέροι, νέοι, μεσήλικες, όλοι νιώθουν το θάρρος και την οικειότητα για να τα χορέψουν. Στην κορυφή του playlist το περίφημο άσμα των Village People, αυτό που ο καθένας σχηματίζει με τα χεράκια πάνω από το κεφάλι του ό,τι σχήμα του ρθει.

10. Και φυσικά κάτι από Prodigy
Εκεί γύρω στις 3-4 το πρωί, που οι γηραιότεροι καλεσμένοι έχουν εγκαταλείψει, οι γραβάτες έχουν χαλαρώσει και η πλαστική σαγιονάρα έχει διαδεχτεί το 15ποντο (τρομάρα μας) βγαίνει ο αληθινός εαυτός μας guys. Τόσες ώρες χορεύαμε τσιφτετέλια και κουνάγαμε τις λεκάνες μας για τα μάτια του κόσμου. Τώρα όμως, είμαστε μόνο ο εαυτός μας. Έχουμε κατεβάσει όλη την κάβα, οπότε  μόνο εφηβική σχιζοφρένεια και ρυθμικό head banging. Ο γαμπρός και οι φίλοι του μια μπάλα από βότκες και ιδρωμένα πουκάμισα. Πολλή αλητεία να ουμ'.


(ΜΑΡΙΛΕΛΛΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ladylike.gr)