Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Το εορταστικό ψητό…



Υλικά
1-1,5 κιλό κρέας σε ένα κομμάτι ή σε δύο (το πολύ) κομμάτια...


1,5 κιλό πατάτες
½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Χυμό δύο λεμονιών (περίπου μισή κούπα)
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές στακοβούτυρο
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το αλατίζουμε .Με τα χέρια μας απλώνουμε το αλάτι να πάει παντού. Το αφήνουμε να το πιάσει το αλάτι τουλάχιστον μια ώρα. Πολλοί το αλατίζουν αποβραδίς και το βάζουν στο ψυγείο. Ανάβουμε το φούρνο στους 2000-2200. 
Βάζουμε 1-2 κουταλιές λάδι στα χέρια μας  και περνάμε όλη του την επιφάνεια. Το βάζουμε σε ταψί κατάλληλου μεγέθους ώστε να μένει χώρος και για τις πατάτες.
Αν χρησιμοποιήσουμε στακοβούτυρο ή άλλο βούτυρο γάλακτος βάζουμε μικρά κομματάκια βουτύρου σε διάφορα σημεία. Χρησιμοποιούμε το μισό βούτυρο στο κρέας.
Ρίχνουμε στο ταψί μισή κούπα νερό και το βάζουμε στο φούρνο ακόμη κι αν δεν έχει φτάσει στη ζητούμενη θερμοκρασία (στην πρώτη σχάρα ξεκινώντας από κάτω).  
Όταν αλλάξει χρώμα από τη μια πλευρά το γυρίζουμε και από την άλλη. Σε μια ώρα περίπου, χαμηλώνουμε στους 1800 την θερμοκρασία και προσθέτουμε τις πατάτες  γύρω από το κρέας κομμένες σε μεγάλες φέτες και αλατισμένες.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και 1,5 κούπα νερό περίπου.  Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια ανάμεσα στις πατάτες.
Αφήνουμε να ψήνεται για δύο ακόμη ώρες πάνω κάτω, ανάλογα με το είδος του κρέατος και την ένταση του φούρνου μας.
Πρέπει να πιεί όλα τα υγρά του αλλά να μη ξεραθεί το ταψί. Αν χρειαστεί γυρίζουμε το κρέας μια δυό φορές, και ανακατεύουμε προσεκτικά τις πατάτες χωρίς να τις διαλύσουμε.
Δέκα λεπτά πριν τελειώσει περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και σβήνουμε το φούρνο.
Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με πλούσια σαλάτα και καλό κόκκινο κρασί… (madeincreta)