Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Γιορτινό κουνέλι μεθυσμένο με μαυροδάφνη και μπαχαρικά



Μια συνταγή που θα δώσει στο  γιορτινό τραπέζι σας γλυκόξινη  γευστική νότα, μαζί με πλούσια αρώματα από μπαχαρικά, πορτοκάλι και δεντρολίβανο…


Συνταγή: Γεωργία Κοφινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Elena Jeffrey

Έτοιμο σε 2 ώρες + 8 ώρες μαρινάρισμα
Θέλει λίγη προσπάθεια
Υλικά για 5-6 άτομα
1 ½ -2 κιλά κουνέλι κομμένο  σε μερίδες
1 ½ φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι ξίδι
1 μεγάλο κρεμμύδι χονδροκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο χονδροκομμένες
½ φλιτζάνι κρασί μαυροδάφνη
1 ½ φλιτζάνι πηκτό χυμό ντομάτας
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
φλούδα από ½ πορτοκάλι
2-3 φύλλα δάφνης
2 μικρά ξύλα κανέλλας
4-5 σπυριά μπαχάρι
1 κουτ. τσαγιού κύμινο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Μαρινάρετε το κουνέλι στο νερό και το ξίδι για 8 ώρες ή αποβραδίς. Μετά το στραγγίζετε και το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.
Πασπαλίζετε το κουνέλι με αλάτι και πιπέρι και το σοτάρετε σε λίγο λάδι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το σβήνετε με το κρασί και το τοποθετείτε στη γάστρα μαζί με τα υγρά του τηγανιού.
Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε την ντομάτα, όλα τα μπαχαρικά και μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρουν βράση ρίχνετε την σάλτσα πάνω από το κουνέλι.
Προσθέτετε 1 ½ φλιτζάνι νερό, σκεπάζετε την γάστρα και ψήνετε το κουνέλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για περίπου 1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Πρέπει να μείνει περίπου 1 ½ φλιτζάνι σάλτσα στο τέλος. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Αφαιρείτε την κανέλλα και την φλούδα πορτοκαλιού. Σερβίρετε το κρέας με την σάλτσα του σε πιατέλα ή στα πιάτα και συνοδεύετε με μικρές ολόκληρες πατατούλες φούρνου.
Για τις πατάτες: καθαρίζετε περίπου 750 γρ. πατατούλες και  τις βάζετε σε ένα μπολ. Αναμιγνύετε 3-4 κουτ. σούπας λάδι με αλάτι, πιπέρι, και λίγο κύμινο. Ρίχνετε το μίγμα στις πατάτες και τις ανακατεύετε να καλυφθούν με το μίγμα. Στρώνετε τις πατάτες σε ταψί και τις ψήνετε στου φούρνο περίπου 1-1 ½  ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Παραλλαγή: μπορούμε να προσθέσουμε καρότα ή σταφίδες και κουκουνάρι στο φαγητό...