Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Πώς θα βρεις ποια είναι η πιο παραγωγική σου ώρα…



Ξέρεις τι είναι ο χρονότυπος και πώς επηρεάζει...
τον ύπνο σου και την παραγωγικότητά σου μέσα στη μέρα; Ιδού πώς θα μάθεις.
Είσαι αρκούδα, δελφίνι, λύκος ή λιοντάρι; Σε αυτούς τους τέσσερις χρονοτύπους κατέταξε τους ανθρώπους μετά από πειράματά του ο γιατρός του ύπνου dr. Michael Breus. Τι σημαίνει όμως χρονότυπος και πώς θα βρείτε τον δικό σας;
Τι είναι χρονότυπος
Σύμφωνα με τον ειδικό, κάθε άνθρωπος έχει ένα κύριο βιολογικό ρολόι στον εγκέφαλο και δεκάδες μικρότερα μέσα στο σώμα του.
Ωστόσο, τα βιολογικά ρολόγια δεν κινούνται στους ίδιους σταθερούς ρυθμούς με τα κανονικά ρολόγια. Θα έχετε ακούσει κάποιον να λέει ότι «δεν είναι πρωινός τύπος» ή άλλον ότι τελειώνει όλες του τις δουλειές το πρωί με ευκολία. Το σώμα του καθενός μας είναι προγραμματισμένο να λειτουργεί καλύτερα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ανάλογα τα χαρακτηριστικά του. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, ο Breus μας έχει χωρίσει όλους σε τέσσερις κατηγορίες.
Η αρκούδα
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το 50-55% των ανθρώπων. Μια «αρκούδα» κοιμάται πολύ και σχετικά σταθερά, αλλά δεν αισθάνεται ότι κοιμάται αρκετά. Μετά το μεσημεριανό νιώθει να μειώνεται η ενέργειά της και τα σαββατοκύριακα προσπαθεί να αναπληρώσει όσο περισσότερο ύπνο μπορεί. Τις Κυριακές ξαγρυπνά και στη συνέχεια δυσκολεύεται να ξαναμπεί στο ρυθμό της νέας εργάσιμης εβδομάδας. 
Λιοντάρι
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το 15% των ανθρώπων. Ένα λιοντάρι ξυπνά πολύ νωρίς και τελειώνει την πλειονότητα των υποχρεώσεών του πριν καν άλλοι ξυπνήσουν. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραμείνει ενεργητικός μετά το απόγευμα. Νιώθει κόπωση και φαίνεται χωρίς διάθεση στις βραδινές εξόδους. 
Λύκος
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το 15-20% των ανθρώπων. Ο λύκος μισεί το πρωινό ξύπνημα, κοιμάται πολύ αργά και πατάει συνέχεια το snooze στο ξυπνητήρι κάθε φορά που πρέπει να ξυπνήσει. Αργεί συνήθως στη δουλειά και χρειάζεται τρεις καφέδες για να «ξυπνήσει».
Δελφίνι
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το 10% του πληθυσμού. Το δελφίνι είναι νευρωτικό, κάνει ανήσυχο ύπνο, υποφέρει σε αρκετές περιπτώσεις από αϋπνίες και μέχρι να κοιμηθεί, σκρολάρει ανελέητα στα social media. 
Πώς θα βρεις τον χρονότυπό σου
Μπες στο σχετικό αφιέρωμα του in2life και κάνε το κουίζ για να δεις αν είσαι αρκούδα, λιοντάρι, λύκος ή δελφίνι.
Και ποιες είναι οι πιο παραγωγικές σου ώρες ανάλογα με τον χρονότυπό σου;
Αφού βρήκες τον χρονότυπό σου, ώρα να πάρεις και τις κατάλληλες οδηγίες για να συγχρονιστείς καλύτερα με το βιολογικό σου ρολόι.
Το «πρόγραμμα» της αρκούδας
Ένας βασικός κανόνας για τις αρκούδες είναι να μην κοιμούνται πάνω από 8 ώρες, ούτε τα Σαββατοκύριακα. Καλό θα είναι να ξυπνούν περίπου στις 7, να ασκούνται για 8-10 λεπτά, να τρώνε καλό πρωινό ώστε να έχουν ενέργεια και να μην παραφάνε το βράδυ, και τέλος, να πίνουν καφέ. Μέχρι τις 11.00 καλό είναι να έχουν κάνει όλα τα παραπάνω και να έχουν οργανώσει τη μέρα τους.
Από τις 11.00 ως τις 18.00 βρίσκονται στην πιο παραγωγική τους φάση. Καλό είναι σε αυτό το διάστημα να κάνουν πρώτα τις δουλειές που απαιτούν ενέργεια και συγκέντρωση, ώστε να τις ολοκληρώσουν πιο γρήγορα. Επειδή κουράζονται όσο πλησιάζει η ώρα του μεσημεριανού, καλό είναι να περπατούν λίγο, για να «ξυπνήσουν» από την αλλαγή παραστάσεων. Κατάλληλη ώρα για μεσημεριανό είναι στις 12.00. Από τις 14.00 και μετά, η κούραση ξαναχτυπά, γι’ αυτό από αυτή την ώρα ως τις 18.00 καλό είναι να κανονίζονται οι συναντήσεις και coffee breaks, που είναι πιο «ζωντανές» διαδικασίες. 
Μετά τη δουλειά, στο διάστημα 18.00-22.00, ταιριάζει γάντι η γυμναστική – είναι δύσκολο μόνο το ξεκίνημα, αλλά στη συνέχεια ο οργανισμός το χαίρεται. Μετά την άσκηση, ελαφρύ δείπνο με περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερους υδατάνθρακες είναι ό,τι πρέπει. Το βράδυ καλό είναι να κλείνουν υπολογιστές και κινητά από τις 22.00 και να ξαπλώνουν από τις 23.00, γιατί είναι επιρρεπείς στο να μένουν ξύπνιοι ως αργά, αλλά την επόμενη μέρα νιώθουν χάλια.
Το πρόγραμμα του λιονταριού
Για τα λιοντάρια, στις 5.30 είναι μια λογική ώρα να ξυπνήσουν και μέχρι τις 10.00 να πάρουν πρωινό (με περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερους υδατάνθρακες) και να ασκηθούν ή να διαλογιστούν. Στις 10.00 μπορούν να πιουν τον πρώτο τους καφέ. 
Στο απόγειο της παραγωγικότητας φτάνουν μεταξύ 10.00 και 17.00. Καλό είναι να καταναλώσουν ένα ελαφρύ σνακ 3-4 ώρες μετά το πρωινό, και να τελειώσουν όλες τις δουλειές τους. Προτιμότερο είναι να κάνουν τις δυσκολότερες δουλειές ως τις 14.00, τις ευκολότερες μετά τις 15.00 και να τοποθετήσουν τυχόν ραντεβού μέχρι το απόγευμα, καθώς από εκείνη την ώρα και μετά νιώθουν κούραση.
Μετά τις 17.00, καλό είναι να ασκηθούν σωματικά για να αποκτήσουν περισσότερη ενέργεια και να καταναλώσουν ένα υγιεινό βραδινό. Έτσι θα μπορούν να βγουν με φίλους χωρίς να νιώθουν υπερβολική εξάντληση. Ο οργανισμός τους, ωστόσο, είναι προγραμματισμένος να κοιμάται νωρίς, από τις 22.00. 
Το πρόγραμμα του λύκου
Οι λύκοι καλό είναι να βάζουν δύο ξυπνητήρια με διαφορά είκοσι λεπτών για να ξυπνήσουν ευκολότερα. Πίνοντας νερό και βρισκόμενοι σε χώρο με άφθονο φυσικό φως, θα βελτιωθεί η (κακή) διάθεσή τους τα πρωινά. Αν είναι δυνατόν, το ιδανικό είναι να περπατήσουν ως τη δουλειά τους, αφού 20-40 λεπτά περιπάτου θα καθαρίσει το μυαλό τους. Στις 11.00 είναι μια καλή ώρα για πρωινό και καφέ. 
Η πιο παραγωγική τους φάση τοποθετείται από τις 12.00 ως τις 20.00, γι’ αυτό καλό είναι να ξεκινούν χαλαρά τη δουλειά και να αφήσουν τις δύσκολες υποχρεώσεις για μετά τις 13.00. Στις 17.00, είναι ακόμη γεμάτοι ενέργεια αλλά χρειάζονται διάλειμμα. Είναι επίσης η κατάλληλη ώρα για δουλειές που απαιτούν δημιουργικότητα.
Μετά τη δουλειά, κατά τις 19.00, είναι η κατάλληλη ώρα για γυμναστική, ενώ στις 20.00 για δείπνο. Καλό είναι να κλείνουν τα gadget τους από τις 23.00 και να ξαπλώνουν από τις 12.00 τα μεσάνυχτα για να μπορέσουν να κοιμηθούν σχετικά νωρίς για τα δεδομένα τους. 
Το πρόγραμμα του δελφινιού
Τα δελφίνια μπορούν να ξυπνούν άνετα από τις 6.00, να ασκούνται σωματικά και να κάνουν ένα αναζωογονητικό ντους για να ξυπνήσουν ολοκληρωτικά. Στις 8 είναι καλή ώρα για (ισορροπημένο) πρωινό. 
Οι παραγωγικές ώρες είναι μεταξύ 10.00 και 18.00. Το πρώτο δίωρο είναι το πλέον κατάλληλο για τις απαιτητικές δουλειές, καθώς μετά το μεσημεριανό επέρχεται κόπωση. Καλό είναι να καταναλώνεται καφές με λιγότερη καφεΐνη αλλά σε περισσότερες μικρές δόσεις. Ωφέλιμος είναι επίσης ένας περίπατος 20 λεπτών πριν το απόγευμα. 
Από τις 18.00 και μετά, ένα ελαφρύ σνακ και το γυμναστήριο μπορούν να μπουν άνετα στο πρόγραμμα, χωρίς όμως να εστιάζεται η προπόνηση στις ασκήσεις ενδυνάμωσης, για να μην επηρεαστεί ο ύπνος το βράδυ. Δείπνο στις 21.00 και χρόνος με φίλους μπορούν να προγραμματιστούν ως τις 22.00. Μετά, ένα χαλαρωτικό μπάνιο και ένα βιβλίο θα ηρεμήσει τα δελφίνια κατά τις 22.00 και θα τα βοηθήσει να κοιμηθούν τα μεσάνυχτα. Επειδή συχνά δυσκολεύονται να τους πάρει ο ύπνος, μπορούν να δοκιμάσουν αρκετές στάσεις μέχρι να βρουν την κατάλληλη. 
Πηγή: Brightside