Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Η Ιωάννα Μαστοράκη απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!



«Μου έχουν λείψει τα όμορφα ξένοιαστα καλοκαίρια...
στο χωριό μου στην Κρήτη που ήταν γεμάτα ωραίες εικόνες, μοναδικές ευωδιές, ζεστούς ανθρώπους και τρυφερές οικογενειακές στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη μου σαν μια γλυκιά ανάμνηση…», μας είπε η πολυτάλαντη Ιωάννα, όταν ήρθε στην αυλή μας για να μιλήσουμε για όλα εκείνα που κάνει πράξη, με αγάπη…

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων είναι το πολυτιμότερο φυλακτό που μπορεί να έχει ένα παιδί και να το συντροφεύει σε όλη του την ζωή, προστατεύοντάς του, εκείνο το μικρό κομμάτι αθωότητας που έχει κρυμμένο μέσα του. Μου έχουν λείψει τα όμορφα ξένοιαστα καλοκαίρια στο χωριό μου στην Κρήτη που ήταν γεμάτα ωραίες εικόνες, μοναδικές ευωδιές, ζεστούς ανθρώπους και τρυφερές οικογενειακές στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη μου σαν μια γλυκιά ανάμνηση.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
Από μικρή με μάγευαν τα παραμύθια και ώρες ατελείωτες χανόμουν στον κόσμο τους και ονειρευόμουνα ότι ήμουν μέρους του μαγικού τους κόσμου. Ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου, το κέρδισε ένας μικρός τηλεοπτικός ήρωας. Ο «Σπορτ Μπίλι». Αυτός ο ήρωας από άλλο πλανήτη με την ειδική αποστολή “κομήτης” που ήθελε να διώξει το άδικο και το κακό από τη Γη, έχοντας μια δύναμη στα χέρια μαγική. Πάντα ήξερε όλα να τα νικάει κρατώντας στα μαγικά του χέρια την δύναμη του κόσμου όλου. Πάντα πίστευα ότι τα απλά καθημερινά πράγματα μπορούν να μας δώσουν την μαγική δύναμη να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Αν καταφέρω μέσα από τα θεατρικά μου έργα, διηγήματα και σενάρια να αγγίξω έστω και την ψυχή ενός ανθρώπου θα αισθανόμουνα και εγώ για λίγο σαν ένας μικρός ήρωας.

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας;
0 κάθε ήρωας των βιβλίων μου κρύβει και ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μου, που είτε υπάρχει πραγματικά, είτε φανταστικά θα ήθελα να υπάρχει... Φανερώνει μικρές αλήθειες της ζωής που έχω ζήσει, αλήθειες που μεταπλάθονται μέσα από την μυθοπλασία της κάθε ιστορίας και ζωντανεύουν στα διαφορετικά πρόσωπα των φανταστικών ηρώων μου.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;
Η πολύτιμη χάρη που μου δόθηκε σαν θείο δώρο είναι η αγάπη μέσα μου, για τον συνάνθρωπο μου. Την αγάπη μου αυτήν την μετουσιώνω σε τέχνη και την προσφέρω απλόχερα μέσα από τα γραπτά μου, τα διηγήματα μου και τις θεατρικές παραστάσεις μου. Γράφω για τον άνθρωπο, μιλώ για βαθιά ανθρώπινες ιστορίες με σκοπό να καλλιεργήσω την φαντασία, το πνεύμα των αναγνωστών/θεατών και να μιλήσω κρυφά στην καρδιά τους.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Το βασικό μου ελάττωμα είναι ότι εργάζομαι συνέχεια και χωρίς ωράριο για αυτό που αγαπώ το θέατρο και την συγγραφή. Ο ελεύθερος χρόνος μου είναι δυσεύρετος και ακόμη και οι πιο προσωπικές στιγμές ξεκούρασης με φίλους, καταναλώνονται σε συζήτηση για θέατρο, ποίηση, λογοτεχνία.

Την μοίρα, την θεωρείτε γραφιά της ζωής σας;
Θεωρώ ότι την μοίρα μας την γράφουμε εμείς σε ένα μεγάλο βιβλίο ορίζοντας τα γεγονότα και κάνοντας το ριζικό μας καλύτερο ή χειρότερο με τις επιλογές μας. Η τελευταία λέξη γράφεται όμως από τον μεγάλο δάσκαλο του ριζικού μας και όσο και να προσπαθούμε, πότε δεν θα καταφέρουμε να γράψουμε το τέλος που εμείς επιθυμούμε, γιατί απλά αυτός ορίζει την έκδοση του…

Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας;
Την αγάπη μου την εκδηλώνω με πολύ προστατευτικό τρόπο, θέλω πάντα να είμαι δίπλα στους δικούς μου ανθρώπους ,να τους προστατεύω και να τους συμπαραστέκομαι σαν να είμαι ο φύλακας άγγελός τους.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Για μένα, η αισιοδοξία δεν είναι παρά η προσμονή ενός μικρού καθημερινού Θαύματος. Έτσι στο λεξικό της ζωής μου υπάρχει η λέξη Θαύμα γιατί πιστεύω ότι όλη η ζωή μας κατακλύζεται από απίθανες ιστορίες που προκαλούν θαυμασμό και κατάπληξη.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;
Φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παίζεται το βραβευμένο θεατρικό έργο μου «Βλέπε και Φεύγα» ανανεωμένο σε σκηνοθεσία του Θανάση Σάλτα. Επίσης, ασχολήθηκα με την παραγωγή και την σκηνοθεσία του παιδικού θεατρικού έργου «Δόνα Γη και Δον Αστέρης» του Θανάση Σάλτα. Είχαμε την χαρά και την τιμή και τα δύο έργα να αποσπάσουν τις καλύτερες κριτικές από τον κ Νίκο Μπατσικανή, κριτικός Θεάτρου (μέλος Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών - Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου - Χορού). Αυτήν την περίοδο ασχολούμαι με την σκηνοθεσία και την προετοιμασία της νέας παιδικής θεατρικής παραγωγής «Το περιβόλι της Χαράς και της Λύπης» του Θανάση Σάλτα, όπου πρόκειται για ένα παιδαγωγικό παραμύθι που διδάσκεται και δραματοποιείται σε όλα τα σχολεία από το Βιωματικό Σχολείο, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα γράφω και προετοιμάζω νέα θεατρικά έργα ενηλίκων, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία το νέο διήγημά μου «Θαλασσινές Διαδρομές», στην ανθολογία διηγημάτων «Ιστορίες της Θάλασσας» από τις εκδόσεις Κύμα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας;
Η αγαπημένη μου ταινία που είναι και συνοδοιπόρος στην ζωή μου είναι μια ελληνική κωμωδία με τίτλο « Κάθε εμπόδιο για καλό» γιατί στην ζωή μου τα πράγματα τα αντιμετωπίζω πάντα με χαμόγελο και όποια εμπόδια κι αν έρχονται στον δρόμο μου, πιστεύω ότι πάντα για κάποιο καλό σκοπό, μου έρχονται.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
«Το πέταλο» γιατί θεωρείται σύμβολο ευτυχίας και αποτρεπτικό από το κακό μάτι.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;
Κάθε εμπόδιο για καλό!!!

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Πιστεύω ότι η τέχνη είναι η επιτομή της ελεύθερης σκέψης για αυτό αδιαφορεί παντελώς για τα παιχνίδια εξουσίας. Η τέχνη είναι ιδέα, δεν πολιτικοποιείται ούτε φιμώνεται γιατί απλά υπάρχει παντού στην σκέψη μας, στον αέρα, στην καθημερινότητα μας, σαν άπιαστο πουλί ανοίγει τα φτερά της και ταξιδεύει το νου και την φαντασία μας.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας δυσκολεύεται να αγκαλιάσει το βιβλίο;
Πιστεύω ότι η κουλτούρα του διαβάσματος πρέπει να καλλιεργείται στο παιδί από μικρή ηλικία. Η αγάπη για το βιβλίο θα πρέπει να ξεκινάει από την οικογένεια και από το σχολείο. Το βιβλίο για τα παιδιά πρέπει να είναι ένας μαγικός κόσμος που μπορεί να ταξιδεύσει το νου τους και να τους ανοίξει νέους ορίζοντες, και όχι μία στείρα σχολική και μόνο αγγαρεία. Ο Έλληνας δυσκολεύεται να αγκαλιάσει το βιβλίο γιατί μπορεί να μην του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να το γνωρίσει πραγματικά…

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Θα έθετα σε εφαρμογή ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να αναπτύξω και να στηρίξω, τον πολιτισμό, το θέατρο και τις τέχνες σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας γιατί μέσα από την τέχνη τα παιδιά και οι νέοι μαθαίνουν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα. Η επαφή των παιδιών και των νέων με τον πολιτισμό, το θέατρο και τις τέχνες μπορεί να τους δώσει τα πραγματικά πνευματικά εφόδια για μια καλύτερη ζωή…

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
Σε κύκνο, στο πανέμορφο αυτό πλάσμα του ουρανού και του νερού, στο σύμβολο της αγάπης, της χάρης, της αγνότητας, της ομορφιάς και της ειλικρίνειας.

Πιστεύετε στα όνειρα;
Ναι πιστεύω στα όνειρα γιατί όπως είπε και ο Freud τα όνειρα είναι ο «βασιλικός δρόμος προς το ασυνείδητο». Αυτό το σιωπηλό μας συνεργάτη το ασυνείδητο που μετατρέπει τα όνειρα μας σε έναν μάλλον ασυνείδητο προϊδεασμό μιας μεταγενέστερης απόφασης…

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Να μείνει για πάντα παιδί !!!


Η Ιωάννα Μαστοράκη είναι συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης.Είναι Διευθύντρια Θεάτρου του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων και έχει βραβευτεί για την προσφορά της στον πολιτισμό. 
Ένα από τα θεατρικά της έργα, το βραβευμένο Θεατρικό της έργο «Βλέπε και Φεύγα», βασισμένο σε αληθινά γεγονότα των Κρατικών Πορνείων των Βούρλων Δραπετσώνας, παίζεται στο θέατρο με επιτυχία για τρεις συνεχόμενες χρονιές. 
Πρόσφατα έχει σκηνοθετήσει το παιδικό θεατρικό έργο «Δόνα Γη και Δον Αστέρης» του Θανάση Σάλτα». Το νέο διήγημα της, με τίτλο: «Θαλασσινές Διαδρομές» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κύμα στην ανθολόγηση με τίτλο «Ιστορίες της Θάλασσας». 
Έχει γράψει το σενάριο του ντοκιμαντέρ «Λειψοί, το Διαμάντι της Δωδεκανήσου» το οποίο έχει κυκλοφορήσει σε τουριστικούς οδηγούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 (Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)