Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Η Δρ. Λίζα Βάρβογλη γράφει στην γραφομηχανή… για το «Συναισθηματικά Βαμπίρ»



«Τη χαμένη ταυτότητα» της ποιότητας των ανθρώπων...
που καθημερινά κυκλοφορούν ανάμεσά μας, μας βοηθάει να βρούμε η συγγραφέας με αυτό της το βιβλίο, που πραγματικά αξίζει να μπει σε κάθε σπίτι και να διαβαστεί, μιας και είναι κάτι το ξεχωριστό…

Ένας οδηγός ψυχικής επιβίωσης ήρθε στα χέρια μου και ομολογώ εντυπωσιάστηκα με την αμεσότητα της γραφής και την άμεση επίλυση καθημερινών προβλημάτων. Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Ο λόγος που έγραψα αυτό το βιβλίο ήταν ότι μου το ζήτησε ο κόσμος! Οι άνθρωποι που έρχονται στο γραφείο μου για ψυχοθεραπεία ή και στήριξη σε κάποια δυσκολία τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν –είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι- κάποιο «συναισθηματικό βαμπίρ» στη ζωή τους που τους προκαλεί ένταση και δυσκολίες. Πολλές φορές μάλιστα η προβληματική αυτή σχέση είναι τόσο βαθιά ριζωμένη που οι πελάτες μου δεν την αντιλαμβάνονται ή λένε «αυτό το άτομο πάντα έτσι ήταν», χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο κακό τους κάνει.

Οι σχέσεις των ανθρώπων στην κοινωνία που ζούμε είναι επιφανειακές και γι’ αυτό συναντάμε συχνά τοξικούς ανθρώπους ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Σίγουρα η επιφανειακότητα των σχέσεων δε βοηθάει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν δυνατούς δεσμούς και πραγματική, βαθιά επικοινωνία, που είναι το αντίδοτο στα συναισθηματικά βαμπίρ. Πιστεύω όμως ότι οι ιδιαίτερα τοξικοί άνθρωποι υπήρχαν πάντα, σε όλες τις φάσεις της ιστορίας, απλώς συχνά τους δεχόμαστε επειδή νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Συναντάμε τοξικούς ανθρώπους επειδή οι ίδιοι κουβαλάνε την τοξικότητά τους, π.χ., από βιώματα της παιδικής τους ηλικίας ή κάποια ψυχοπαθολογία. Και τους συναντάμε όλο και περισσότερο επειδή η τάση υπερβολικής ενασχόλησης με τον εαυτό και η αδιαφορία για τον «άλλον» έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Γιατί έχει γεμίσει η καθημερινότητά μας από «συναισθηματικά βαμπίρ»; Και πως μπορούμε να γλιτώσουμε από αυτά;
Γέμισε η καθημερινότητά μας από συναισθηματικά βαμπίρ επειδή τους κάνουμε χώρο! Παρατηρώ ότι οι άνθρωποι που έχουν συναισθηματικά βαμπίρ στη ζωή τους θεωρούν την κακή τους συμπεριφορά δεδομένη, μέρος της προσωπικότητας του άλλου. Οι άνθρωποι νιώθουν ανίσχυροι μπροστά στην τοξικότητα- μου λένε «μάνα μου είναι, τι να κάνω;» ή «αφού έτσι φέρεται πάντα ο σύζυγος», ή «του/της έχω πει χίλιες φορές να αλλάξει συμπεριφορά, αλλά δεν το κάνει». Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι θα πρέπει να αλλάξει ο άλλος για να βελτιωθεί η κατάσταση. Στην πραγματικότητα εμείς πρέπει να αλλάξουμε! Δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάποιον άλλον αν δεν το επιθυμεί ο ίδιος. Αλλάζοντας όμως το πώς σκεφτόμαστε για τους τοξικούς ανθρώπους, μπορούμε να αλαφρώσουμε το φορτίο μας. Και αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας, δε μας πιάνουν τα βέλη της τοξικότητας. Όλα αυτά τα εξηγώ με συγκεκριμένα παραδείγματα και τεχνικές στο βιβλίο.

Πόσο εύκολο είναι να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και να ορθώσουμε ένα τείχος απέναντι στους τοξικούς ανθρώπους;
Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται προσπάθεια! Το σημαντικότερο είναι να νιώσουμε εμείς δυνατοί, να καταλάβουμε ότι μπορούμε να αντιδράσουμε και ότι δεν είμαστε θύματα του άλλου. Φυσικά και θα μας ενοχλεί η κακή συμπεριφορά, αλλά όταν δεν την παίρνουμε κατάκαρδα, όταν δεν την αφήνουμε να μας επηρεάσει, η ζωή μας βελτιώνεται θεαματικά!

Για ποιο λόγο ο υγιής αναγνώστης κρατώντας στα χέρια του το «Συναισθηματικά Βαμπίρ» θα πει με σιγουριά ότι αυτό το βιβλίο γράφτηκε για μένα;
Πιστέψτε με, όλοι μας έχουμε, λίγο ή πολύ, συναισθηματικά βαμπίρ στη ζωή μας! Άλλοι τα αφήνουν να τους επηρεάσουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Όλοι όμως μπορούμε να αναγνωρίσουμε την τοξικότητα, είτε μας επηρεάζει άμεσα είτε όχι. Ο κάθε αναγνώστης διαβάζοντας αυτό το βιβλίο μπορεί να βοηθηθεί να αντιμετωπίσει και πιο ελαφρές περιπτώσεις, αυτό που αποκαλούμε «δύσκολους ανθρώπους» και που τέτοιοι υπάρχουν πολλοί στη ζωή του καθενός μας, σε οικογενειακό, φιλικό, ή επαγγελματικό επίπεδο.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
                                                                                               Παιδαγωγός