Τρίτη 7 Μαΐου 2013

To σύστημα πλύσης του παρμπρίζ...



Η καλή λειτουργία του συστήματος πλύσης του παρμπρίζ αυτοκινήτου μας είναι αρκετά σημαντική, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Ας δούμε λοιπόν πώς θα την επιτύχουμε με απλές και ανέξοδες κινήσεις...


Η καθαριότητα του εμπρόσθιου παρμπρίζ παίζει έναν αρκετά σημαντικό ρόλο στο οπτικό πεδίο του οδηγού και, κατά συνέπεια, και στον τομέα της ασφάλειας. 
Οι υαλοκαθαριστήρες ανήκουν στα πιο σημαντικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου, μιας και είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα του παρμπρίζ, άρα και για την καλύτερη ορατότητά μας. Εκτός όμως από τα ελαστικά μάκτρα, τα οποία φθείρονται με τη χρήση και πρέπει να αντικαθιστώνται όταν κατά τη λειτουργία τους αφήνουν μικρά ίχνη νερού στο παρμπρίζ, είναι πιθανόν να παρατηρηθούν και δυσλειτουργίες στο σύστημα πλύσης. Η κατεύθυνση του νερού σε ακατάλληλο σημείο του παρμπρίζ, αλλά και μηδαμινή εκτόξευση νερού από τις οπές του συστήματος μπορούν να βάλουν σε μπελάδες τον οδηγό. Ας δούμε πώς μπορούμε να δώσουμε λύση στα παραπάνω πιθανά προβλήματα, με μηδαμινό κόστος και με ελάχιστο κόπο. Για να ολοκληρώσουμε την παραπάνω διαδικασία, θα χρειαστούμε μία καρφίτσα και πιθανότατα μία μικρή ποσότητα ξυδιού μαγειρικής.

1. Παρατηρήστε τη λειτουργία του συστήματος πλύσης και διακρίνετε ποιες διορθώσεις χρειάζονται, ώστε η κατεύθυνση του νερού να είναι σωστή από τους εγχυτήρες. Η δέσμη του νερού πρέπει να χτυπάει 10 με 15 εκατοστά πάνω από το κάτω άκρο του παρμπρίζ.

2. Στην οπή του εγχυτήρα ο οποίος χρειάζεται ρύθμιση, τοποθετούμε τη μύτη της καρφίτσας με δύναμη, ώστε να τον τοποθετήσουμε στη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται προσοχή σε σχέση με τη δύναμη που θα ασκήσουμε στην καρφίτσα, ώστε να μη σπάσει μέσα στην οπή. 

3. Η ρύθμιση έχει ολοκληρωθεί και, εάν όλα έχουν γίνει σωστά, το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας θα καθαρίζει εύκολα, χωρίς να μένουν βρώμικα σημεία. Σε αυτό θα συμβάλει και η χρήση ανάλογου καθαριστικού, το οποίο αραιώνουμε με απιονισμένο νερό μέσα στο δοχείο του συστήματος πλύσης. Ξεβουλώστε τον εγχυτήρα με ξύδι
Συνηθισμένο φαινόμενο είναι τα βουλωμένα σωληνάκια πλύσης των παρμπρίζ. Αυτό συμβαίνει λόγω της χρήσης πόσιμου νερού, το οποίο περιέχει άλατα που βουλώνουν το σύστημα ή το κύκλωμα πλύσης, ιδιαίτερα αν αυτό έχει μείνει για μεγάλη διάρκεια άδειο.
Για να το ξεβουλώσουμε, ανοίγουμε την τάπα από το δοχείο που βάζουμε το πλυστικό υγρό και ρίχνουμε μαζί με αποσταγμένο νερό ένα μπουκάλι ξύδι.
Πρέπει να το αφήσουμε για λίγη ώρα, ώστε να διαλυθούν τα άλατα... (autotriti-newpost)