Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Στα θρανία κάθισε και η βία...


Αυξανόμενα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η μάστιγα του εκφοβισμού (bulling) ανάμεσα σε παιδιά και νέους…


Οι παλιές σχολικές ή νεανικές «πλάκες» παραχωρούν πλέον, σε μεγάλο βαθμό, τη θέση τους σε ακραίες καταστάσεις που περιλαμβάνουν απειλές, ξυλοδαρμούς ακόμα και σεξουαλική κακοποίηση. Χαρακτηριστικά περιστατικά επέλεξε να μας παρουσιάσει ο ψυχολόγος Στέφανος Αλεβίζος που εργάζεται στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και στην εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056.

Δεκατετράχρονη μαθήτρια αθηναϊκού σχολείου, βίωνε επίμονο διαδικτυακό εκφοβισμό από συμμαθήτριές της, πρακτική που έθιγε την ηθική και την αξιοπρέπειά της. Την κατηγορούσαν ψευδώς ότι είχε ενεργή σεξουαλική ζωή με ολοκληρωμένες επαφές και πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Η μικρή αντέδρασε στη φημολογία, λέγοντας ότι επρόκειτο για ψέματα. Στη συνέχεια επέλεξε να αντεπιτεθεί επιστρέφοντας τις κατηγορίες στις συμμαθήτριές της. Κάποια στιγμή, μετά το σχόλασμα, την ακινητοποίησαν σ' έναν παράδρομο, όπου τη χτύπησαν αλύπητα πριν την εγκαταλείψουν αιμόφυρτη.

Άλλο περιστατικό αφορούσε δεκαπεντάχρονο αγόρι σε σχολείο του Πειραιά που δεχόταν πειράγματα για τη σεξουαλική του ταυτότητα. Με ευθύνη των εκπαιδευτικών είχε, επιπλέον, αποκλειστεί από «ανδρικές» αθλητικές δραστηριότητες όπως το ποδόσφαιρο. Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου όταν οι συμμαθητές του του κατέβασαν παντελόνι και εσώρουχο, μέσα στο προαύλιο, πράξη που επαναλάμβαναν για αρκετές ημέρες. Ο νεαρός αντέδρασε με πρωτοφανείς εκρήξεις ανεξέλεγκτου θυμού προς τους γονείς του, φθάνοντας στο σημείο να σπάσει την εξώπορτα του σπιτιού τους.

Στο πλέον οδυνηρό, ίσως, περιστατικό, δεκατετράχρονη μαθήτρια γυμνασίου της Αθήνας αυτοκτόνησε εξαιτίας του επίμονου διαδικτυακού εκφοβισμού. Η, εκ των υστέρων, έρευνα αποκάλυψε ότι οι συμμαθήτριές της τη «στόλιζαν» με απειλές, παρατσούκλια και ύβρεις. Ο εκφοβισμός συνεχίστηκε στο σχολείο, αλλά η νεαρή δεν είπε τίποτα σε κανέναν. Εδωσε, ωστόσο, τέλος στη ζωή της καταπίνοντας μεγάλη ποσότητα χαπιών.

Υπήρξε περίπτωση δεκαεπτάχρονου αγοριού αλβανικής καταγωγής σε σχολείο νησιού που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας επειδή δεν μπορούσε να αντέξει τον συνεχή εκφοβισμό από συμμαθητές που δεν «έβλεπαν με καλό μάτι» την καταγωγή του.

Άλλη δεκατετράχρονη μαθήτρια κακοποιήθηκε σεξουαλικά από δύο συμμαθητές της που προηγουμένως την είχαν μεθύσει, ενώ άλλος ένας «απαθανάτιζε» τη σκηνή τραβώντας βίντεο με το κινητό του. Το βίντεο προβλήθηκε, στη συνέχεια, σε άλλους συμμαθητές… (Έθνος-enikos)