Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Καταργείται η super βενζίνη!!!



Η κατάργηση της βενζίνης super που χρησιμοποιούν σήμερα περί τα 50.000 αυτοκίνητα περιλαμβάνεται στα μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου και ανοίγματος...

της αγοράς καυσίμων που ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Η super θα αντικατασταθεί από αμόλυβδη βενζίνη, στην οποία θα προστίθεται ειδικό μείγμα. Χθες, για πολλοστή φορά, εξαγγέλθηκαν μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μέσω της προώθησης υπουργικών αποφάσεων και ρυθμίσεων που έχουν ανακοινωθεί εδώ και χρόνια.

Για «συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που δεν υπερβαίνουν το εξάμηνο» μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υφυπουργούς Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Την ίδια ώρα, μαθαίνουμε από τον κ. Μαυραγάνη ότι τώρα συστήνονται οι επιτροπές που θα μελετήσουν τις τεχνικές προδιαγραφές για σειρά συστημάτων αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων όπως ιχνηθέτες (για χρωματισμό π.χ. του ναυτιλιακού πετρελαίου) και GPS.

Οι εξαγγελίες έχουν γίνει από το 2009, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις αρχές του έτους, χωρίς να εκδοθούν ποτέ οι υπουργικές αποφάσεις. Για το σύστημα εισροών - εκροών σε πρατήρια και στο υπόλοιπο τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας καυσίμων προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει από τον Απρίλιο του 2013 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα θα χρειαστούν άλλοι 12 μήνες.

Τα τρία κυβερνητικά στελέχη παρουσίασαν και σειρά μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς καυσίμων, τα οποία προτείνονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά περιλαμβάνονται και σε σχετική έκθεση της τρόικας. Εντός των ημερών κατατίθενται στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τα βυτιοφόρα, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα των ανεξάρτητων πρατηρίων να μπορούν να χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα, ενώ μέχρι σήμερα επιβαλλόταν η κατοχή βυτιοφόρου. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πειραγμένων αντλιών το υπουργείο θα αξιοποιήσει το λεγόμενο «μυστικό αυτοκίνητο», το οποίο θα έχει εξοπλιστεί με ειδικά όργανα μέτρησης. Οι ελεγκτές θα χρησιμοποιούν το εν λόγω αυτοκίνητο για να βάζουν βενζίνη από ένα πρατήριο σαν να είναι πελάτες. Στη συνέχεια, με τα ειδικά όργανα με τα οποία θα είναι εξοπλισμένο, θα υπολογίζουν αν οι ποσότητες είναι αυτές που καταγράφονται στην αντλία… (dimokratianews)

Φώτης Κόλλιας