Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας! Οι αυριανοί ασθενείς…



Την τελευταία εβδομάδα περιοδικά, εφημερίδες, ραδιοφωνικές εκπομπές, και γενικότερα τα μέσα επικοινωνίας διατυμπανίζουν ότι στις 24 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Γι’ αυτό εκείνη την ημέρα θα υπάρχουν...

κέντρα που θα γίνονται μετρήσεις λίπους, δείκτης μάζας σώματος και τα σχετικά, εντελώς δωρεάν!
Καθημερινή «επιδημία» η παχυσαρκία σ’ ολόκληρο τον κόσμο, καθώς υπολογίζονται περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται  ότι είναι υπέρβαρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
Μια «παχύσαρκη Ελλάδα» πως μπορεί να εξυπηρετηθεί σε μια μέρα; Ποιος θα ενδιαφερθεί στις 25 του μήνα για κάποιον παχύσαρκο;
Δυστυχώς η παχυσαρκία είναι πλέον μια ασθένεια που θα οδηγήσει στο θάνατο, αυτούς που θα νοσήσουν.
Το χρόνο 7.000 Έλληνες πεθαίνουν απ’ αυτήν. Η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς 1 στις 3 Ελληνίδες, 1 στους 3,5 Έλληνες είναι υπέρβαροι και 4 στα 10 ελληνόπουλα πάσχουν από παχυσαρκία.
Τώρα ως αναφορά την Ευρώπη, θωρούμαστε πρώτοι στις λίστες παχύσαρκων. Επίσης, 14 εκατομμύρια παιδιά έχουν πρόβλημα βάρους εκ των οποίων περίπου τα 3 εκατομμύρια είναι παχύσαρκα. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 400.000 ετησίως. Ακόμα το 27% των ανδρών και το 38% των γυναικών υποφέρουν από τη νόσο.
Υπολογίζουν ότι το 2030, το 100% των παιδιών στις Η.Π.Α. θα είναι παχύσαρκα! Κι αν υπολογίσεις ότι το άμεσο κόστος για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της κυμαίνεται ήδη από 2 μέχρι και 8% των συνολικών εξόδων για τη δημόσια υγεία!
Από το 1948 ο Π.Ο.Υ. την έχει κατατάξει σαν νόσο και έχει καθορίσει την 24η Οκτωβρίου, ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά της παχυσαρκίας. Για την καταπολέμησή της δεν είναι υπεύθυνος ο καθένας μας ατομικά άλλά φέρει ευθύνη, και μάλιστα μεγάλη, το ίδιο το κράτος.
Δίπλα μας υπάρχει κάποιος υπέρβαρος, παχύσαρκος άντρας, γυναίκα και παιδιά (αυριανοί ασθενείς), που μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι εκτός από την λίγο χάλια εμφάνιση, όλο και κάποιο προβληματάκι σοβαρό θα παρουσιάσουν με την υγείας τους.
Είναι ευρέως πλέον γνωστό ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με περισσότερες από 30 άλλες παθήσεις, όπως υπέρταση, διαβήτη, έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, άπνοιας ύπνου με βαρύ ροχαλητό, καρκίνο του μαστού και της μήτρας, καρκίνο του παχέως εντέρου, στειρότητα, ανικανότητα, δισκοπάθεια, αρθρίτιδα, δερματικές λοιμώξεις, κατάθλιψη, αυτοκτονία…
Καταλαβαίνεται τι πρόκειται να γίνει τα επόμενα χρόνια; Ποιος τελικά έχει την ευθύνη και γιατί ο Π.Ο.Υ εκπέμπει SOS;

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός