Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Η Γαλανόλευκη: «Ελευθερία ή θάνατος»



Η σημαία μας γιορτάζει στις 27 Οκτωβρίου και μαζί της το έθνος μας και ολόκληρος...

ο Ελληνικός λαός.
Η Γαλανόλευκη, αποτελείται από εννέα ίσου πλάτους οριζόντιες, παράλληλες και διαδοχικές γραμμές, πέντε κυανές και τέσσερις λευκές, έτσι ώστε η πρώτη και η τελευταία να είναι κυανές.
Στο πάνω αριστερό τμήμα σχηματίζεται ένα κυανό τετράγωνο που καταλαμβάνει τις πέντε πρώτες γραμμές, μέσα στο οποίο υπάρχει λευκός σταυρός.
Ο τύπος και τα χρώματα της, καθιερώθηκαν τον Ιανουάριο του 1822 στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Το προσωρινό πολίτευμα, που προέκυψε, καθιέρωσε τα χρώματα κυανό και λευκό και ανέθεσε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της.
Μια θεωρία υποστηρίζει ότι θέλησαν να αποφύγουν το κόκκινο και το πράσινο, χρώματα που θύμιζαν την ισλαμική Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Σύμφωνα με άλλη θεωρία, η επιλογή του μπλε και του λευκού έγινε για να συμβολίζει το γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων.
Η πιο διαδεδομένη θεωρία, είναι ότι το πλήθος των λωρίδων συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος», οι πέντε κυανές τις συλλαβές «Ε-λευ-θε-ρί-α» και οι τέσσερις λευκές «ή θά-να-τος».
Τον ίδιο χρόνο, στις 15 Μαρτίου, ορίστηκαν και οι τρεις τύποι σημαιών: μια σημαία ξηράς και δυο θαλάσσης. Μια για το πολεμικό και μια για το εμπορικό ναυτικό, σύμφωνα με το διάταγμα 540.
Η σημαία της ξηράς είχε σχήμα τετράγωνο, κυανό και έφερε έναν λευκό σταυρό που κάλυπτε όλη της την επιφάνεια. Οι σημαίες της θαλάσσης είχαν την ίδια μορφή που διαθέτει η σημερινή εθνική σημαία. Μοναδική διαφορά στη σημαία του εμπορικού ναυτικού ήταν η αντιστροφή των χρωμάτων (κυανό αντί λευκού) στη θέση του σταυρού.
Η εθνική σημαία τροποποιήθηκε αρκετές φορές, κυρίως ως συνέπεια των πολιτειακών μεταβολών, χωρίς όμως να μεταβληθεί ριζικά.
Η πρώτη ελληνική σημαία με τη σημερινή της μορφή σχεδιάστηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε το 1807 στη Μονή Ευαγγελιστρίας στη Σκιάθο.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός