Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα εκτός των πυλών

1ος  προορισμός: Αγγλία

Στην Αγγλία, τα Χριστούγεννα έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα, εντυπωσιακοί μπαρόκ στολισμοί, καμπάνες, κουδούνια,  μουσική, χορωδίες και κάλαντα στις γωνίες των δρόμων. Μαζί θα ταξιδέψουμε στα ήθη και στα έθιμα αυτών των ημερών.
Το κλασσικό γράμμα στον «Πατέρας των Χριστουγέννων» (Father Christmas), όπως ονομάζεται αλλιώς ο Αϊ Βασίλης, που απεικονίζεται με μια μακριά κάπα και κλαδάκια από λιόπρινο πλεγμένα στα μακριά άσπρα μαλλιά, τα παιδιά της Αγγλία το γράφουν αλλά δεν το ταχυδρομούν…
Τι τα κάνουν λοιπόν; Τα ρίχνουν μέσα στο τζάκι!!! Αν το γράμμα φύγει από την καμινάδα, η ευχή τους θα πραγματοποιηθεί, αν όχι η επιθυμία τους δεν θα εκπληρωθεί.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων έχουμε το έθιμο οι «κάλτσες των δώρων», που  κρεμούν τα καλτσάκια τους στο τζάκι ή στα πόδια του κρεβατιού ή στην πόρτα και είναι έτοιμες να υποδεχθούν τα δώρα από τον Father Christmas, που τα ρίχνει από την καμινάδα, καθώς περνάει πετώντας με το έλκηθρό του πάνω από τις στέγες των σπιτιών.
Στην επαρχία του Γιορκσάιρ, το άγγελμα του θανάτου του διαβόλου λαμβάνει χώρα κάθε Παραμονή Χριστουγέννων. Η καμπάνα της εκκλησίας χτυπά πένθιμα μια φορά για κάθε έτος από την Γέννηση του Ιησού και το τελευταίο χτύπημα γίνεται ακριβώς τα μεσάνυχτα.
Σε μερικές περιοχές, την παραμονή των Χριστουγέννων, έχουν το έθιμο του γλεντιού σε κήπους με μηλιές. Αφού σκοτεινιάσει, οι αγρότες πηγαίνουν στα περιβόλια, σχηματίζουν παρέες γύρω από τα παλαιότερα δέντρα και πίνοντας μπύρα τραγουδούν τα κάλαντα. Πυροβολούν στα κλαριά για να διώξουν τα κακά πνεύματα και άφηναν τριγύρω γλυκίσματα για να καλοπιάσουν τα πνεύματα και να εξασφαλίσουν καλή σοδειά.
Ένα ακόμα έθιμο της Αγγλίας είναι γνωστό ως Boxing Day και γιορτάζεται την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Μικρά στολισμένα κουτιά με φαγητό, γλυκά, μικροδωράκια ή νομίσματα προσφέρονται σε όποιον επισκεφθεί το σπίτι εκείνη την ημέρα.
Η αγγλική κλασική διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα αλεξανδρινά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά “γκι”, «φυτό των φιλιών» (kissing bough), που κρέμονται από την οροφή του σπιτιού. Σύμφωνα με την παράδοση, όποιος στέκεται κάτω απ’ αυτά, πρέπει να ανταλλάσσει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα.
Και τέλος το Χριστουγεννιάτικο γεύμα περιλαμβάνει ψητή γαλοπούλα ή βοδινό, κρεατόπιτα, ταρτάκια με γέμιση από φρούτα, σταφίδες και ζάχαρη και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη.
Καλλιόπη Γραμμένου
Παιδαγωγός-Δημοσιογράφος