Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Λεφτά με το τσουβάλι - λεφτά με τη σέσουλα

Η έκφραση «λεφτά με το τσουβάλι» έχει την έννοια της μεγάλης ποσότητας χρημάτων. Το τσουβάλι πρόκειται για ένα  μεγάλο σάκο από λινάτσα.
Στις μέρες μας χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση για να δηλώσουμε οικονομική ευρωστία. Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής (της 1ης !!!), επί της οδού Σοφοκλέους και Αριστείδου (κοντά στο Χρηματιστήριο), τα χιλιάρικα τότε πηγαινοέρχονταν σε τσουβάλια ασήκωτα, προκειμένου να μπορέσουν οι άνθρωποι να προμηθευτούν βασικά είδη διατροφής.


Το κατρακύλισμα της δραχμής την εποχή εκείνη έμοιαζε με ταινία επιστημονικής φαντασίας γι’ αυτό κι όποιος ήθελε να αγοράσει λάδι, φασόλια και ψωμί (είδη δυσεύρετα) έπρεπε να καταβάλει στους μαυραγορίτες υψηλό τίμημα. {Μακάρι να μην φτάσουμε πάλι εκεί.. αλλά για εκεί το βλέπω!!!}
Η σέσουλα ήταν το σκαφίδι για το άδειασμα νερών από τη βάρκα. Έτσι λεγόταν και το κοίλο φτυάρι που χρησιμοποιούσαν οι παντοπώλες για να αδειάζουν εμπορεύματα που περιέχονταν συνήθως σε τσουβάλι (αλεύρι, όσπρια, κ.λ.π.). Η χωρητικότητα του ήταν αρκετά μεγάλη, γι’ αυτό και η φράση «λεφτά με τη σέσουλα» έχει την έννοια της μεγάλης ποσότητας μεταλλικών νομισμάτων.
Η μουσίτσα