Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η Μαρία Λιάσκα απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


«Ένα καλό βιβλίο, ένα έργο, μία μουσική, μας θυμίζουν πως ναι υπάρχουν και άνθρωποι από όνειρο…» μας είπε καθώς χαμογελώντας τράβηξε την καρέκλα και κάθισε κοντά μας…



Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Η αθωότητα, οι χωρίς όρια φιλίες και η πίστη πως θα αλλάξουμε τον κόσμο

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
Δεν νομίζω πως είχα αγαπημένο ήρωα παραμυθιών. Μάλλον οι ήρωες –χαρακτήρες της ‘Αλκη Ζέη ζούσαν μαζί μου. Πάντως, γενικά με τον τρόπο που μας διηγούνται τα παραμύθια καμιά φορά σε προκαλούν να συστρατευτείς με τον «κακό» της ιστορίας.

Τι είναι για εσάς οι φίλοι; Δεν έχει νόημα η ζωή χωρίς αυτούς

Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει; Εννοείται! Αν είναι πολύ σημαντικός για μένα ή αν δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Στον έρωτα για παράδειγμα δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Δεν έχω Θεία δώρα. Πιστεύω πως «μαζί» δημιουργείται το Θείο δώρο.  

Τι είναι για εσάς η δυστυχία; Τα ανεκπλήρωτα όνειρα. Ο Θάνατος των αγαπημένων.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Είμαι απρόβλεπτη. Επειδή έχω εσωτερικές διεργασίες για το πώς θα χειριστώ μια κατάσταση και ο άλλος βλέπει μόνο την απόφαση.

Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε; Δεν είμαι καλή σε αυτό. Είναι σαν να παρακαλάω τον αστυνομικό να μην με γράψει. Προτιμώ να πληρώσω το πρόστιμο.

Τι είναι για εσάς η ευτυχία; Να μπορείς να διαλέγεις. Να μην εξαρτάσαι. Να σε αγαπάν για αυτό που είσαι και να το νιώθεις. Να μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο. Η ανταπόκριση στον έρωτα.

Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας; Με λόγια και έργα. Δεν είναι πάντα εύκολο ωστόσο. Το να μάθουμε να δείχνουμε την αγάπη μας είναι μια παιδεία που οι προηγούμενες γενιές δεν μας την δίδαξαν. Ακόμη και στην οικογένεια. Η αγάπη δεν είναι αυτονόητη. Πρέπει να το «λέμε». Με κάποιο τρόπο.

Έχετε προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη του άλλου; Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να σε εμπιστεύονται. Σου δίνει τεράστια αξία αυτό. Ακόμη κι αν έχω χάσει φιλίες για άλλους λόγους δεν θα έλεγα ποτέ κάτι που θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη που κάποτε μου έδειξαν

Έχετε μετανιώσει ποτέ για κάτι; Δεν είμαι από αυτούς που λένε πως δεν μετανιώνουν κλπ. Μερικές φορές θα ήθελα να γυρίσω το χρόνο πίσω. Όμως η ζωή δίνει δεύτερες ευκαιρίες πρέπει να μπορούμε να δίνουμε και εμείς στον εαυτό μας

Τι είναι αυτό που σας δίνει ενέργεια; Ένα καλό βιβλίο, ένα έργο, μία μουσική. Θυμίζουν πως ναι υπάρχουν και άνθρωποι από όνειρο

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Κατά περιόδους είμαι από λίγο έως πολύ αισιόδοξη. Βοηθάει.

Τι συναίσθημα σας δημιουργεί η καθημερινότητα; Η καθημερινότητα έχει το ρόλο της επανάληψης για να μπορούν να διεκπεραιώνονται κάποιες υποχρεώσεις. Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε μικρές αλλαγές. Σκέφτομαι πάντα τον επόμενο στόχο.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Με το νέο μου βιβλίο. Είναι μυθιστόρημα με πολιτικό φόντο.

Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας;
Το ότι πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει; Το «έγκλημα και τιμωρία».

Σε ποια ταινία θα θέλατε να ήσασταν πρωταγωνιστής; Δεν θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός πάρα μόνο σαν παιδί. Στον ΕΤ λοιπόν. Θα έκανα τον ίδιο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι; Κατά καιρούς αυτό αλλάζει. Τα τραγούδια συνδέονται με μνήμες. Μπορεί να σου φέρουν νοσταλγία, χαρά, θλίψη.  

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Δεν έχω γούρι. Πιστεύω στην ενέργεια των ανθρώπων όχι των αντικειμένων. Υπάρχουν θετικοί άνθρωποι που μαζί τους νομίζεις πως θα γίνουν όλα καλά.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; Πως για να έχεις γνώμη πρέπει να έχεις και γνώση. Πλάτων.

Πως φαντάζεστε τον κόσμο από ψηλά; Από ψηλά; Από θέση ισχύος; Ή από τη θέση του μακρινού ταξιδιώτη;
Και στις δύο προπτώσεις πάντως δεν θα ήταν ένας δίκαιος κόσμος. Αλλού θα ήταν όμορφος κι άλλου πολύ, πολύ άσχημος

Ποιο υπουργείο θα θέλατε να αναλάβετε και για ποιο λόγο; Με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση κανένα.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Δεν έχω τα προσόντα να γίνω νομοθέτης ούτε για λίγα λεπτά της ώρας.

Ποιόν από τους πολιτικούς μας, θα θέλατε να τον δείτε ως ήρωα σε καρτούν;
Είναι λυπηρό να έχουμε τέτοια εικόνα για τους πολιτικούς μας. Τους εαυτούς μας που τους ψηφίσαν θα έπρεπε να κάνουμε καρτούν. Και μάλιστα μαριονέτες.

Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους; Το «ξεγέλασμα» τους.

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Δεινόσαυρος. Αν είναι να αλλάξεις να είναι ριζική η αλλαγή

Πιστεύετε στα όνειρα; Στα όνειρα που βλέπουμε όταν κοιμόμαστε όχι ιδιαίτερα. Στα όνειρα της ζωής απόλυτα. Αν εγκαταλείψεις τα όνειρα σου έχεις πεθάνει και δε το ξέρεις. Πρέπει να προσπαθείς να τα πραγματοποιήσεις μέχρι τελικής πτώσης. Και για να γίνει αυτό πρέπει να έχεις όνειρα. Ακόμη και σήμερα που το κλίμα δεν προσφέρεται οι άνθρωποι με όνειρα είναι αυτοί που θα κάνουν τη διαφορά.

Τι κάνετε πριν πέσετε το βράδυ για ύπνο; Φιλάω τα παιδιά μου

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Να αργήσει να μεγαλώσει!



Η Μαρία Κ. Λιάσκα γεννήθηκε στην Αθήνα.  Μεγάλωσε με τη πεποίθηση πως «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Σπούδασε οικονομικά, ενώ από πολύ μικρή ασχολήθηκε με την τέχνη της συγγραφής. Έζησε στο εξωτερικό, στην Αγγλία και στη Γαλλία.
Τα τελευταία χρόνια  τολμάει να ζει με την οικογένεια της στο αγαπημένο της νησί του Βορείου Αιγαίου τη Λήμνο.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)