Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Η Ελευθερία Μεταξά απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Ακολουθώντας τα πιστεύω της και την αγάπη της για τη ζωή, κάνει το δικό της ταξίδι μες τη ζωή, γράφοντας και διδάσκοντας με γνώμονα την ελευθερία της ψυχής…


Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Ο αυθορμητισμός, η ανεμελιά και η αίσθηση ότι όλα γύρω είναι όμορφα και ότι δεν υπάρχει κακία στον κόσμο.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Το ασχημόπαπο, γιατί στο τέλος έγινε κύκνος!

Τι είναι για εσάς οι φίλοι; Οι φίλοι είναι μέρος της οικογένειάς μου. Έχω την τύχη να έχω τέσσερις φίλους υπέροχους, που είμαστε μαζί στα εύκολα και στα δύσκολα, στα ωραία και στ’ άσχημα και για μένα είναι  αδέρφια μου.

Τι θέση νομίζετε ότι έχετε σήμερα μέσα στην κοινωνία; Θέλω να πιστεύω, αξιοσέβαστη!

Ο «γείτονάς» σας, πιστεύεται ότι σας λέει αλήθειες ή σας ειρωνεύεται; Η ειρωνεία είναι κάτι που απεχθάνομαι, οπότε προτιμώ τη «γειτνίαση» με ανθρώπους που λένε αλήθειες.

Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει; Παλιότερα, θα απαντούσα όχι. Μεγαλώνοντας, όμως, κατάλαβα ότι η συγχώρεση ανακουφίζει την ψυχή και πως δεν αξίζει τον κόπο να κρατάω κακία σε κάποιον. Προτιμώ να το συζητώ μαζί του και να δίνω μια δεύτερη ευκαιρία. Αλλά μόνο δεύτερη! Μετά, ακολουθεί... διαγραφή!

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Την δοτικότητα.

Τι είναι για εσάς η δυστυχία; Το να χάσω τους ανθρώπους που αγαπώ.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Το πείσμα μου!

Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε; Μάλλον θα πείσμωνα πολύ και θ’ άρχιζα να την κυνηγάω!

Τι είναι για εσάς η ευτυχία; Το χαμόγελο κι η αγκαλιά του γιου μου.

Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας; Με πράξεις. Στα λόγια είναι εύκολο να αγαπάει κανείς.

Έχετε κλάψει ποτέ στη ζωή σας; Άπειρες φορές! Άλλοτε από λύπη κι άλλοτε από χαρά.

Έχετε προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη του άλλου; Ποτέ!

Έχετε μετανιώσει ποτέ για κάτι; Για μερικά πράγματα, ναι. Όμως, είμαι οπαδός του ρητού «ό γέγονε, γέγονε», οπότε προχωράω παρακάτω.

Τι είναι για εσάς η απιστία; Φόρος τιμής, τρόπος ζωής ή μια άτυχη στιγμή; Τίποτε απ ’αυτά. Απιστία σημαίνει να προδίδεις την εμπιστοσύνη του άλλου.

Τι είναι αυτό που σας δίνει ενέργεια; Η ανάγκη για δημιουργία και η αγάπη των ανθρώπων γύρω μου.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Κάποτε ήταν γραμμένη στις τελευταίες σελίδες του λεξικού. Τα τελευταία χρόνια όμως την έχω επαναφέρει στις πρώτες-πρώτες (άλλωστε, από Α δεν αρχίζει;), γιατί κατάλαβα ότι όταν είμαστε απαισιόδοξοι είναι σαν να προκαλούμε εμείς την ατυχία! Αντίθετα, όταν σκεφτόμαστε θετικά, τα πράγματα πηγαίνουν πάντα καλύτερα! Άργησα μάλλον να το καταλάβω, αλλά... κάλλιο αργά, παρά ποτέ!

Τι συναίσθημα σας δημιουργεί η καθημερινότητα; Εξαρτάται. Άλλοτε ευχάριστα κι άλλοτε δυσάρεστα συναισθήματα. Προσπαθώ πάντως η καθημερινότητα να μη γίνεται  ρουτίνα, γιατί το επόμενο βήμα είναι η ανία.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Γράφω το τέταρτο βιβλίο μου, που είναι κι αυτό αστυνομικό μυθιστόρημα όπως και τα τρία προηγούμενα.

Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας; Την αγάπη μου για τους ανθρώπους.

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει; Τους «Αδελφοφάδες», του Νίκου Καζαντζάκη.

Σε ποια ταινία θα θέλατε να ήσασταν πρωταγωνιστής; Στο «Η ζωή είναι ωραία».

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι; «Ο σταυρός του Νότου», του Καββαδία.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Δεν έχω.

Ποιος είναι ο ιδανικός προορισμός για διακοπές; Οπουδήποτε, αρκεί να έχω καλή παρέα!

Ποίο ταξίδι θα θέλατε να ξανακάνετε; Θα ήθελα να ξαναπάω στο Περού, για να επισκεφθώ  τους ναούς των Ίνκας, που δεν κατάφερα να δω την πρώτη φορά.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; «Όλα καλά!»

Πως φαντάζεστε τον κόσμο από ψηλά; Τόσο όμορφο και ιδανικό, όσο δεν είναι από κοντά.

Ποιο υπουργείο θα θέλατε να αναλάβετε και για ποιο λόγο; Το Υπουργείο Παιδείας. Ως φιλόλογος, ζω καθημερινά τα ... στραβά του!

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Την παραδειγματική τιμωρία όσων έκλεψαν το χαμόγελό μας!

Ποιόν από τους πολιτικούς μας, θα θέλατε να τον δείτε ως ήρωα σε καρτούν; Νομίζω ότι, έτσι όπως έχουν καταντήσει οι πολιτικοί μας, είναι πολλοί αυτοί που ήδη μοιάζουν με καρτούν!

Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους; Τη διπροσωπία!

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Άλογο! Θα με έκανε που θα με έκανε ζώο! Ας είναι τουλάχιστον το αγαπημένο μου!

Πιστεύετε στα όνειρα; Ναι, ειδικά σ ’αυτά που κάνω ξύπνια!

Τι κάνετε πριν πέσετε το βράδυ για ύπνο;  Δίνω ένα φιλί στο γιο μου και κάνω τον σταυρό μου.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Να μην χάσει την παιδικότητά του, όσα χρόνια κι αν περάσουν!


Γεννήθηκα το 1970 στο Αιγάλεω. Σπούδασα στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ΑΝΤ1 και στη Δραματική Σχολή «Διομήδης Φωτιάδης». Εργάστηκα για ένα  διάστημα ως ασκούμενη δημοσιογράφος και για  μερικά  χρόνια ως ηθοποιός , ενώ σήμερα διδάσκω φιλολογικά μαθήματα σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, και παράλληλα κάνω επιμέλειες σε βιβλία και γράφω  αστυνομικά μυθιστορήματα.  Είμαι παντρεμένη και έχω ένα γιό.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)