Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Η Μαρία Τζομπανάκη απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Έχοντας τις αναμνήσεις ως γούρι της, μας μίλησε για το «χθες» που τόσο λάτρεψε και συνεχίζει ν’ αγαπάει, καθώς αυτό της χάραξε το δρόμο της επιτυχίας και την εφοδιάζει με τη δημιουργική του αύρα…  



Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Η μάνα κι ο πατέρας! Τα παιγνίδια με τ’ αδέλφια μου. Το θερινό σινεμά τις Κυριακές σαν καθιερωμένη ρουτίνα της οικογένειας. Τα πικ νικ με κεφτεδάκια , γέλια και τραγούδια... Αρκούσε ένα τόσο δα κατιτίς, για να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι!...

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Ο Διγενής Ακρίτας... Ήρωας της Κρητικής μυθολογίας. Κι ο Θησέας που νίκησε το Μινώταυρο.

Τι είναι για εσάς οι φίλοι; Αδέλφια!

Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει; Ναι. Το έλεος είναι παρηγοριά.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;
Τον τρόπο που αγαπώ και νοιώθω τη ζωή.  

Τι είναι για εσάς η δυστυχία; Αν κάποιος δεν έχει αγαπηθεί ποτέ!

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Η ανυπομονησία

Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε; Δεν καλοπιάνεται η μοίρα. Γύρνα την πλάτη της μόνο από τις λάθος επιλογές μας.

Τι είναι για εσάς η ευτυχία; Το να είναι ο, τι αγαπώ καλά! Το να είμαι γερή . Το να δημιουργώ.

Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας; Με την αφοσίωση και την διαθεσιμότητα. Ο χρόνος είναι πολυτιμότατο αγαθό στη ζωή του θνητού ανθρώπου. Τον χαρίζω , σ αυτό που αγαπώ.

Έχετε προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη του άλλου; Με τη θέληση μου, όχι.

Έχετε μετανιώσει ποτέ για κάτι; Ναι. Φροντίζω να μην επαναληφθεί εφ όσων περνά από το χέρι μου.

Τι είναι αυτό που σας δίνει ενέργεια; Η δημιουργία! Η επαφή με τη φύση!

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Μόνιμα !!!!

Τι συναίσθημα σας δημιουργεί η καθημερινότητα; Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο πολύ την εκτιμώ... η καθημερινότητα, είναι το τιμ-τακ της ζωής μας που περνά. Την στολίζω την καθημερινότητα μου για να περνά στολισμένη η ζωή μου.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Το Κέντρο Πολιτισμού και Πράσινου Τουρισμού ORFEUS. Που διαχειρίζεται ακριβώς αυτά που λέει ο τίτλος του, σε διεθνές τώρα επίπεδο. Επίσης ένα σήριαλ στην Κύπρο.

Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας;  Τ ί π ο τ α δεν μπορεί να κλαπεί από το θησαυροφυλάκιο της ψυχής μου. Έχει καλούς Φύλακες.

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει; Το Συμπόσιο του Πλάτωνα, Τα 100 χρόνια μοναξιάς , του Μαρκές, Τις Εκλεκτικές Συγγένειες του Γκαίτε  και όλο τον Παπαδιαμάντη ..... ( εσείς με προκαλέσατε!...)

Σε ποια ταινία θα θέλατε να ήσασταν πρωταγωνιστής; Πολλές...

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι; Ένας αμανές που μια υπέροχη μικρασιάτισσα μούμαθε στα παιδικά μου χρόνια και μια Κρητική μαντινάδα συγκεκριμένη

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Δεν έχω. Οι αναμνήσεις μου είναι το γούρι μου.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; Γυιέ μου σε λατρεύω.

Πως φαντάζεστε τον κόσμο από ψηλά; Όπως είναι στ αλήθεια : μικρός μα και Απέραντος !.....

Ποιο υπουργείο θα θέλατε να αναλάβετε και για ποιο λόγο; Κανένα. Δεν κάνουν καλή δουλειά τα Υπουργεία στον καιρό μας..

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Αγάπα και σεβάσου τον διπλανό σου, όπως ακριβώς θα ήθελες να κάνει κι αυτός για σένα !

Ποιόν από τους πολιτικούς μας, θα θέλατε να τον δείτε ως ήρωα σε καρτούν; Με τα καρτούν χαίρομαι και γελάω. Με τους πολιτικούς θλίβομαι. Κανέναν .

Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους; Δεν τους φοβάμαι . Τους λυπάμαι όμως πολλές πολλές φορές...

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Δεν μπορώ να αποφασίσω... Άνθρωπος μόλον πάλι..

Πιστεύετε στα όνειρα; Στα δικά μου ναι! Τα κανακεύω , τα στηρίζω , τα Πιστεύω.. Και βγαίνουν αληθινά!!

Τι κάνετε πριν πέσετε το βράδυ για ύπνο; Χαχαχαχα θέλετε αλήθεια να σας πώ;;;;

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Να σέβεται και ν’ αγαπά τη ζωή του.


Η Μαρία Τζομπανάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης ενώ μοιράζει πλέον τον χρόνο στην γενέτειρά της αλλά και την Αθήνα.
Είναι ηθοποιός, απόφοιτη του Εθνικού Θεάτρου και έχει σπουδάσει χορό, κλασική κιθάρα και τραγούδι. Έχει σκηνοθετήσει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας και πλήθος θεατρικών παραστάσεων ενώ ως ηθοποιό την έχουμε δει σε πολλούς και διαφορετικού ύφους ρόλους.
Διδάσκει υποκριτική, σωματική έκφραση του θεατρικού λόγου και πολιτισμική αγωγή του σύγχρονου ηθοποιού. Από το 2002 έως το 2010, υπήρξε δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα.
Διετέλεσε Αντδήμαρχος στη Σχολική Μέριμνα, Πρόεδρος Ανάπτυξης και Στρατηγικής, Πρόεδρος Κοινωνικής Ευθύνης και υπεύθυνη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ανέλαβε επίσης την αναβάθμιση και λειτουργία των δημοτικών κινηματογράφων.
Εκλεγμένη αντιπρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως το 2000. Είναι Πρόεδρος της ΜΚΥΟ "ORFEUS" και δημιουργός του Πολιτιστικού Κέντρου Πράσινου Τουρισμού "ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ" που ενοποιήθηκε με την "ORFEUS". Είναι μητέρα του επίσης ηθοποιού, Ορφέα Αυγουστίδη.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)