Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Παιδί και γυαλιά ηλίου

Ήλιος, θάλασσα, άμμος, καλοκαίρι, παιχνίδι, ανεμελιά… η ζωή του κάθε παιδιού. Κατά πόσο όμως είναι ευσυνείδητα και γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από το ανέμελο παιχνίδι τους κάτω από τον ήλιο;

Όσο και να μας φαίνεται περίεργο και ασυνήθιστο, πολλές φορές ίσως και αστείο σαν θέαμα, τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα και στα παιδιά από πολύ νωρίς.
Αν μπορούσανε να τα φορούσανε από τη βρεφική ηλικία, θα ήταν καλό. Επειδή όμως είναι αδύνατον, θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγουμε την έκθεση των βρεφών στον ήλιο.
Ο φακός του ματιού, σ’ αυτή την τρυφερή ηλικία δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα και είναι πιο ευαίσθητος στο να απορροφά την υπεριώδης ακτινοβολία. Η απευθείας απορρόφηση και η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στο κέντρο της όρασης.
Μεγαλώνοντας, ανάλογα με το χαρακτήρα του παιδιού και την ανάπτυξη του, μπορεί γύρω στα δυο με τρία να φορέσει γυαλιά. Καλό θα ήταν να μην το πιέσουμε αλλά να του το περάσουμε σα μια καθημερινή συνήθεια.
Όσο αναφορά την ποιότητα και την προέλευση των γυαλιών, σε καμία περίπτωση μην πάρετε από πλανόδιους πωλητές, προτιμείστε κάποιο μαγαζί με οπτικά και ζητήστε πιστοποιητικό απορροφητικότητας.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα πρέπει να είναι 99 με 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας, δηλαδή η απορρόφηση να είναι μέχρι 400nm. Σίγουρα η συμβουλή του οπτικού θα σας είναι απαραίτητη.


Μην ξεχάσετε και τους μικρούς μπόμπιρές. Αφήστε τους να επιλέξουν μόνοι τους τα γυαλιά που θέλουν και μην παρασύρεστε από τις τάσεις τις μόδας ή το «κόλλημα» σας με κάποια μάρκα. Προτιμείστε εύχρηστα και ασφαλή γυαλιά και μη σπαταλάτε μια περιουσία.
Τώρα αν το παιδάκι φοράει ήδη γυαλιά για τη διόρθωση κάποιας διαθλαστικής ανωμαλίας του ματιού, μυωπίας ή αστιγματισμού, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο σας, γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και μόνο ο ειδικός είναι αρμόδιος να κρίνει αν το παιδί θα φορέσει ή όχι γυαλιά ηλίου.
Και πάλι μην αυτενεργείτε και μην παρασύρεστε με το τι φοράει το άλλο παιδάκι και τι όχι. Η υγεία των ματιών του παιδιού σας δεν είναι μόδα.


Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Παιδαγωγός