Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Σαν σήμερα... (23 Ιουλίου- 24 Ιουλίου)

το 776 π.X. ... οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στην Ολυμπία. το 1888... ο Τζον Ντάνλοπ πατεντάρει το λάστιχο αυτοκινήτου με σαμπρέλα.
το 1900... ο Καναδάς, πιεσμένος από την επεκτεινόμενη μετανάστευση, κλείνει τις "πόρτες" σε φτωχούς και εγκληματίες.
το 1903... η Ford πουλά το πρώτο της αυτοκίνητο, το μοντέλο Α, το οποίο κοστίζει 850 δολάρια και αναπτύσσει τελική ταχύτητα 48 χλμ. / ώρα. Σχεδιαστής του ήταν ο Χένρι Φορντ.
το 1904... στο Σεντ Λιούις του Μισούρι, ο Τσαρλς Μέντσες εφευρίσκει το χωνάκι για το παγωτό.
το 1912... επιστρέφει στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας μετά τις επιτυχίες του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης και στους διεθνείς αγώνες του Βερολίνου και αποβιβάζεται στον σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου, όπου ο λαός του επιφυλάσσει ενθουσιώδη υποδοχή.


το 1937... μεταδίδεται ραδιοφωνικά το πρώτο θεατρικό έργο του Όρσον Γουέλς. το 1974... πνιγμένη στο αίμα του εγκλήματος στην Κύπρο, η Χούντα της Αθήνας καταρρέει. Σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και πολιτικών, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, παραιτείται από την προεδρία ο διορισμένος από την αθηναϊκή Χούντα Νίκος Σαμψών και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.
το 1991...
στην Αυστραλία, συλλαμβάνεται ο πλοίαρχος του ελληνικού δεξαμενόπλοιου "Κίρκη", που κόπηκε στα δύο με αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα 20.000 τόνοι πετρελαίου.
το 1992...
αρχίζει στο Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος ο Γιάννης Καλαμπόκας. το 1996... νεκρός βρίσκεται μέσα σε καμπίνα του πλοίου "Πήγασος" ο Χριστόφορος Μαρίνος, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του ταμία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, κατά τη ληστεία του 1995.  
 (από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ)