Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Σαν σήμερα... (19 Ιουλίου)

το 1826... ο Καραϊσκάκης γίνεται στρατάρχης της Ρούμελης. το 1900... στη Γαλλία, ανοίγει το Μετρό του Παρισιού. το 1920... πεθαίνει ο συγγραφέας Άγγελος Βλάχος, που τιμήθηκε με το Αριστείο των Γραμμάτων. το 1941... ο Ουίνστον Τσόρτσιλ καθιερώνει το σήμα της νίκης με υψωμένα τα δύο δάχτυλα του χεριού (σχηματίζοντας το γράμμα V της λέξης Victory).
το 1969... εγκαθίσταται στις Θερμοπύλες σταθμός δορυφορικών τηλεπικοινωνιών.
το 1969...
πεθαίνει ο μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος Στρατής Μυριβήλης, κατά κόσμον Μιχαήλ Σταματόπουλος. το 1974... ο Μακάριος μεταβαίνει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας το στρατιωτικό καθεστώς της Αθήνας για παραβίαση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. το 1975... εγκαινιάζεται το Πολεμικό Μουσείο, στην οδό Βασ. Σοφίας και Ριζάρη.


το 1989... η Βουλή αποφασίζει την παραπομπή των Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιου Κουτσόγιωργα, Γιώργου Πέτσου, Δημήτρη Τσοβόλα και Ρουμελιώτη στην Ειδική Ανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο των ΔΕΚΟ, που κατέθεσαν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κρήτης. το 1993... στις ΗΠΑ, με διάταγμα του Προέδρου Κλίντον, η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά και όχι η σεξουαλική ροπή αποτελεί τη βάση για την απομάκρυνση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατάταξη των ομοφυλοφίλων.
το 1994...
εντοπίζεται το αρχαιότερο ναυάγιο πλοίο της κλασικής εποχής (450-425π.Χ.), στη θέση Κυρά-Παναγιά στις Βόρειες Σποράδες. το 2004... μετά από 44 χρόνια το τραμ ξαναρχίζει τα δρομολόγιά του στους δρόμους της Αθήνας. Αρχικά καλύπτει τη διαδρομή από το Σύνταγμα μέχρι το Νέο Φάληρο και τη Γλυφάδα και λειτουργεί όλο το 24ωρο.

(από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ)