Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Σαν σήμερα... (15 Ιουλίου)

 το 1099... οι χριστιανοί στρατιώτες καταλαμβάνουν την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, στην Ιερουσαλήμ, κατά την Α' Σταυροφορία.
 το 1889... πεθαίνει στην Αλεξάνδρεια ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ.
 το 1900... κατά τη διάρκεια των τελικών του στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, οι Αμερικανοί αθλητές δεν λαμβάνουν μέρος για θρησκευτικούς λόγους, καθώς είναι Κυριακή.
 το 1904... πεθαίνει ο Ρώσος θεατρικός συγγραφέας Άντον Τσέχοφ.
 το 1910... η κατάσταση για τους Έλληνες της Μακεδονίας είναι απελπιστική, καθώς οι Τούρκοι, με το πρόσχημα της αναζήτησης όπλων, υποβάλουν τους Έλληνες σε κάθε είδους εξευτελισμό.
 το 1930... στην Ελλάδα, σημειώνεται διάσταση μεταξύ κράτους και Εκκλησίας για τη ρευστοποίηση της μοναστηριακής περιουσίας.
το 1945... γεννιέται ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής.
το 1947... γεννιέται η Βρετανίδα Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, η αγαπημένη του πρίγκιπα Καρόλου, μετά αλλά και πριν το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.
 το 1953... κάνει πρεμιέρα στο Roxy Theater της Νέας Υόρκης, η ταινία της Μέριλιν Μονρό "Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθιές".
 το 1965... ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Ξεσπούν τα "Ιουλιανά". 
 

 το 1974... ξεσπά στην Κύπρο το αιματηρό πραξικόπημα της αθηναϊκής χούντας κατά του Προέδρου Μακαρίου. Ο αρχιεπίσκοπος διαφεύγει, ενώ η χούντα διορίζει νέο "Πρόεδρο" τον δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών.
το 1991... αρχίζει την κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Κοσκωτάς.
το 1992... ο Νίκος Γκάλης μετακομίζει από τον Άρη στον Παναθηναϊκό.
το 1993... θεσπίζεται ετήσιο λογοτεχνικό βραβείο, αφιερωμένο στον κορυφαίο ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο.
(από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ)