Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ από εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ



Βιβλία για απαιτητικούς αναγνώστες…



«Εναντίον της Δημοκρατίας  - Η πολιτική μακριά από τον παραλογισμό»
JASON BRENNAN
Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος
 Σελίδες: 416
Τιμή: 19,99 €

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το ρηξικέλευθο δοκίμιο του επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Georgetown Jason Brennan με τίτλο Εναντίον της Δημοκρατίας: Η πολιτική μακριά από τον παραλογισμό.
Είναι πράγματι η δημοκρατία, στη σημερινή της μορφή, το καλύτερο πολίτευμα; Πράγματι διασφαλίζει την ισόρροπη συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες, την ορθολογική διακυβέρνηση, τη λήψη δίκαιων και ορθών αποφάσεων; Ή μήπως, αντιθέτως, ενισχύει την κυριαρχία της άγνοιας και του ανορθολογισμού; Η κατακόρυφη πτώση της ποιότητας της πολιτικής ζωής στις σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου διακυβέρνησης.
Ο καθηγητής Jason Brennan βάζει στο μικροσκόπιο το δημοκρατικό πολίτευμα και επιχειρεί να απαντήσει στα πώς και τα γιατί της αδιαμφισβήτητης κρίσης την οποία διέρχεται σήμερα η δημοκρατία. Στηρίζοντας την πραγματεία του σε πλήθος ερευνών στους διάφορους τομείς των κοινωνικών επιστημών οι οποίες καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή στα κοινά και η δημοκρατική διαβούλευση πολύ συχνά συντελούν ώστε οι άνθρωποι να γίνονται χειρότεροι – πιο ανορθολογικοί, πιο μεροληπτικοί, πιο μισαλλόδοξοι και πιο μοχθηροί – ο επίκουρος καθηγητής Στρατηγικής, Οικονομικών, Δεοντολογίας και Δημόσιας Πολιτικής προτείνει ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, την επιστημοκρατία. Η επιστημοκρατία βασίζεται στην κυριαρχία των επαϊόντων, η οποία παρόλο που δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη, δείχνει να υπόσχεται περισσότερα από τη δημοκρατία. Ίσως, λοιπόν, έφτασε η ώρα να πειραματιστούμε για να το διαπιστώσουμε, όπως μας προτείνει ο συγγραφέας. 
Αιχμηρή και πρωτοποριακή, η μελέτη Εναντίον της δημοκρατίας, αποτελεί αναμφίβολα κριτική ανάλυση της δημοκρατίας και την πρώτη συγκροτημένη υπεράσπιση της διακυβέρνησης από επαϊόντες. Είναι το απαραίτητο ανάγνωσμα για μελετητές και σπουδαστές της πολιτικής από όλα τα επιστημονικά πεδία και παράλληλα ένα χρήσιμο βιβλίο για κάθε προβληματισμένο ψηφοφόρο.


«ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - Εκλογική συμπεριφορά»
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΦΕ
Σειρά: Μικρές Εισαγωγές
Σελίδες: 112
Τιμή: 10,99 €

Μια εισαγωγή στη μελέτη της εκλογικής συμπεριφοράς και στο πώς επηρεάστηκε από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Στο νέο βιβλίο της σειράς ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ με τίτλο Εκλογική Συμπεριφορά, οι συγγραφείς Βασιλική Γεωργιάδου και Αναστασία Καφέ αποκωδικοποιούν τις εκλογικές προτιμήσεις για να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι που οι ψηφοφόροι, στις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες του δυτικού κόσμου, επιλέγουν να μετάσχουν στις εκλογές και να υποστηρίξουν έναν συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό, συνασπισμό κομμάτων ή υποψήφιο.
Παράλληλα, εξετάζεται το πώς ένα «καθιερωμένο» κόμμα μπορεί να χάσει την επιρροή του όταν παράπονα, προσδοκίες και διαμαρτυρίες μετατρέπονται από τον ψηφοφόρο σε διάθεση τιμωρίας ή και εκδίκησης, αλλά και στο πώς επιδρούν στην εκλογική συμπεριφορά άλλοι σύγχρονοι κοινωνικοί παράγοντες όπως οι ανισότητες, η μετανάστευση και τα ζητήματα ασφαλείας.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος αναλύονται τα «ιστορικά μοντέλα» που εξετάζουν τα κοινωνικά, ψυχολογικά και οικονομικά μοτίβα της εκλογικής συμπεριφοράς. Στο δεύτερο μέρος το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε πτυχές της εκλογικής συμπεριφοράς που αφορούν την Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, η ανάλυση εστιάζει στο φαινόμενο των «Αγανακτισμένων», στην εμφάνιση της Χρυσής Αυγής και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.
Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.


«Ο Νόμος»
FRÉDÉRIC BASTIAT
Μετάφραση: Σωτήριος Παπασωτηρίου  
Φιλελεύθερη Βιβλιοθήκη 
Σελίδες: 96
Τιμή: 7,99 €
Σχεδόν δύο αιώνες μετά την πρώτη του έκδοση, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος σε σύγχρονη μετάφραση το εμβληματικό έργο Ο Νόμος, του πολιτικού στοχαστή και οικονομολόγου Φρεντερίκ Μπαστιά.

Όντας γλαφυρός αναλυτής και έξοχος εκλαϊκευτής της οικονομίας και της πολιτικής, ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι ο νόμος είναι δίκαιος μόνο όταν περιορίζεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλαδή της ζωής, της ελευθερίας και της περιουσίας του ατόμου. Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση είναι αυθαιρεσία, καταστρατήγηση της ελευθερίας και αυταρχική επιβολή.
Δημοσιευμένο σε μορφή φυλλαδίου το 1850, Ο Νόμος θεωρείται ένα από τα θεμελιώδη κείμενα της φιλελεύθερης σκέψης. «Ο νόμος κατάντησε το όπλο κάθε είδους πλεονεξίας! Αντί να περιορίζει το έγκλημα, ο ίδιος ο νόμος γίνεται ένοχος των κακών που υποτίθεται πως θα ’πρεπε να τιμωρεί!» υπογραμμίζει ο συγγραφέας. Φωτίζοντας την αυταρχική καταγωγή πολλών σοσιαλιστικών ιδεών και, κυρίως, στηλιτεύοντας την αδικία που ενυπάρχει στη νομότυπη διαρπαγή του κόπου των πολιτών από την πλευρά της πολιτείας (μέσω της φορολογίας, των δασμών, των επιχορηγήσεων, κλπ.), ο Μπαστιά παραμένει διαχρονικός και πάντα επίκαιρος.