Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ο Καζαμίας του 2016 από το Oneman…

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αμπατζής



Ο Βασίλης Λεβέντης θα γίνει πρωθυπουργός, ο Άνταμ Σάντλερ θα κερδίσει...
Όσκαρ κι ο Κώστας Φορτούνης θα εκτελέσει πολλά πέναλτι. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά.
Ήταν μια παράξενη χρονιά αυτή που ολοκληρώνεται αύριο. Μια χρονιά που αφήνει πίσω της αρκετές καλές στιγμές με αφορμές για χαμόγελα κι αισιοδοξία κι άλλες τόσες κακές στιγμές που προσφέρονται για θλίψη και προβληματισμό.
Το σίγουρο είναι ότι δεν βαρεθήκαμε. Πραγματάκια γινόντουσαν συνέχεια. Μόνο στην Ελλάδα είδαμε 3-4 εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, capital controls, τον τεράστιο Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ ψηφίστηκε επιτέλους και το σύμφωνο συμβίωσης. Χαμός.
Σημαντικά γεγονότα έγιναν φυσικά σε όλο τον πλανήτη, με τον πόλεμο στη Συρία, την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι αλλά και το σκάνδαλο της Volkswagen να ξεχωρίζουν.
Πάει ο παλιός ο χρόνος όμως παιδιά. Ό,τι έγινε, έγινε, από εδώ και πέρα τι θα συμβεί; Τι μας περιμένει το 2016, το οποίο μάλιστα είναι και δίσεκτο; Μην ανησυχείς καθόλου, ο Καζαμίας του Oneman είναι εδώ για να προβλέψει όλα τα σημαντικά γεγονότα του νέου έτους, μήνα προς μήνα.
Ιανουάριος
Η νέα χρονιά μπαίνει με αισιοδοξία και χαμόγελα, τα οποία έρχεται να μετριάσει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος καταγγέλλει ότι τα έξαλλα πάρτι για την υποδοχή του νέου έτους βρήκαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες να διασκεδάζουν παρέα με καμηλοπαρδάλεις και καμήλες σε διάφορα ξενοδοχεία της επικράτειας. Οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τις 10 Ιανουαρίου, δεν ολοκληρώνονται ποτέ, καθώς μέλος της εφορευτικής επιτροπής σήκωσε το σταθερό τηλέφωνο του εκλογικού κέντρου, ρίχνοντας την dial-up σύνδεση και ταυτόχρονα το λειτουργικό σύστημα της διαδικασίας. Ο Κώστας Φορτούνης φτάνει τα 18 γκολ στο πρωτάθλημα, σκοράροντας 5 φορές από την άσπρη βούλα, με τις δυο τελευταίες εκτελέσεις να πραγματοποιούνται με δεμένα μάτια. Ο Μητροπολίτης Πειραιά φέρνει στο φως ιατρική έρευνα σύμφωνα με την οποία η ομοφυλοφιλία δεν ευθύνεται μόνο για τον καρκίνο αλλά και για την πνευμονία, την ιλαρά, τις μαγουλάδες και το σταφυλόκοκκο.
Φεβρουάριος
Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας γίνονται ριάλιτι εκπομπή και προβάλλονται διακαναλικά σε Ελλάδα, Κύπρο και Αυστραλία. Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους ορίζεται για την Κυριακή 13 Μαρτίου και μέχρι τότε παρακολουθούμε στις οθόνες μας την καθημερινότητα των δυο υποψηφίων. Το Κανάλι Ε ανακοινώνει την απόκτηση της Ελένης Μενεγάκη, της Ρούλας Κορομηλά, του Γιώργου Μαρίνου και του Γιώργου Παπαδάκη για να ενισχύσει κι άλλο το ψυχαγωγικό κι ενημερωτικό του πρόγραμμα. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Άντερλεχτ για τους 32 του Europa League και ο Κώστας Φορτούνης αποβάλλεται στο 12ο λεπτό, δεχόμενος δυο κίτρινες κάρτες για θέατρο μέσα στην περιοχή. Οι παίκτες του Ολυμπιακού, ξεχνώντας πως είναι να σκοράρεις με διαφορετικό τρόπο πλην της άσπρης βούλας, κάνουν πάσες γύρω από την μικρή περιοχή της βέλγικης ομάδας χωρίς να σουτάρουν ποτέ και τελικά γνωρίζουν την ήττα με 3-0. Στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο χάνει το χρυσό αγαλματίδιο από τον Άνταμ Σάντλερ για την ερμηνεία του τελευταίου στο "Pixels”, με τον Ντι Κάπριο να βάζει τα κλάματα, υποστηρίζοντας ότι κλαίει από χαρά και περηφάνια για τον συνάδελφό του.
Μάρτιος
Η ώρα για τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας επιτέλους φτάνει. Η διαδικασία όμως και πάλι δεν στέφεται με επιτυχία, αφού την ώρα που ψηφίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σύστημα γυρίζει μυστηριωδώς 35 χρόνια πίσω, βγάζοντας νικητή τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Τη λύση αναλαμβάνει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προτείνει η ανάδειξη του νέου προέδρου να γίνει μέσω δημοψηφίσματος. Στη Βουλή, το σύμφωνο συμβίωσης ψηφίζεται εκ νέου με βελτιώσεις, καθώς επιτρέπεται στα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτούν μαζί ηλεκτρικές συσκευές. Ο Πάνος Καμμένος καταγγέλλει πως στο Βέλγιο οι κάτοικοι ερωτοτροπούν με τις τοστιέρες τους και αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το αντιγράψουμε και στην Ελλάδα. Στο διεθνή χώρο, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοινώνει πως ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους τουρίστες είναι πια η Κωνσταντινούπολη και αγαπημένο ένδυμα των Ρώσων είναι τα χακί ρούχα που θυμίζουν έντονα στρατιωτική παραλλαγή. Στο NBA, οι Sixers συνεχίζουν το tanking τους, φτάνοντας στο ρεκόρ 1-55 και οι Warriors μετρούν πια ρεκόρ 54-3 με τον Κάρι να ξεκινάει τους αγώνες έχοντας ήδη 12 πόντους με 4 στα 5 τρίποντα.
Απρίλιος
Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα συνεχίζεται και η εκταμίευσης της δόσης είναι κοντά. Λίγο πριν τις υπογραφές, ο Αλέξης Τσίπρας με μια κίνηση-ματ, ανακοινώνει πως πάει σε νέες εκλογές την 1η του Μάη, ανήμερα του Πάσχα. Η Νέα Δημοκρατία, θορυβημένη από τις εξελίξεις, αποφασίζει να προχωρήσει σε εκλογές με καταμέτρηση της κάθε ψήφου από εθελοντές, μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει συνολικά 20 ημέρες και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν τις εθνικές εκλογές. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει το αήττητο σερί του στο πρωτάθλημα, με τον Κώστα Φορτούνη να σουτάρει πλέον τα πέναλτι με ανάποδο πόδι, δεμένα μάτια και γυρισμένη πλάτη προς το τέρμα, φτάνοντας τα 45 γκολ. Την ίδια στιγμή, οπαδός του ΠΑΟ πετάει στον αγωνιστικό χώρο μια χάρτινη σαΐτα, με το “τριφύλλι” να τιμωρείται με νέο αποκλεισμό έδρας για 25 αγωνιστικές και αφαίρεση 12 βαθμών. Τον Απρίλη ξεκινά και η νέα σεζόν του Game of Thrones, όπου αποκαλύπτεται ότι ο Jon Snow δεν πέθανε ποτέ, για να πεθάνει τελικά στο τέλος του πρώτου επεισοδίου της έκτης σεζόν, όταν ένα πιάνο προσγειώνεται στο κεφάλι του.
Μάιος
Νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκλέγεται τελικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με ποσοστό 69%. “Καθόλου τυχαίο το ποσοστό”, σπεύδει να δηλώσει, υποσχόμενος ότι θα μετατρέψει τη Νέα Δημοκρατία από κόμμα αρχηγικό, σε κόμμα αρχών. Την πρώτη ημέρα του Μάη, πραγματοποιούνται οι εθνικές εκλογές, οι οποίες βρίσκουν θριαμβεύτρια την Λαϊκή Ενότητα με ποσοστό ρεκόρ 48%. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η Ένωση Κεντρώων, ενώ ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Νέα Δημοκρατία μένουν εκτός Βουλής. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παραιτείται και η Νέα Δημοκρατία ανακοινώνει πως πάει σε νέες εσωκομματικές εκλογές στα μέσα του Ιουνίου. Στο Final 4 της Ευρωλίγκας που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, ο Ολυμπιακός κερδίζει στον τελικό την ΤΣΣΚΑ, ανατρέποντας μια διαφορά 35 πόντων, χάρη σε καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη με πεταχτάρι από την άλλη άκρη του γηπέδου. Στο διαγωνισμό της Eurovision, η Ελλάδα στέλνει τον Πέτρο Γαϊτάνο, ο οποίος με τη βοήθεια του Θεού κατακτά την πρώτη θέση. Στην Αγγλία, η Λέστερ κατακτά τελικά την Premier League, με τον Κλαούντιο Ρανιέρι να αφιερώνει τον τίτλο στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη. Το Champions League καταλήγει στην Τσέλσι, την ίδια ημέρα που ο Μουρίνιο ανακοινώνεται ως ο νέος προπονητής της ΑΕΚ, μια είδηση που προβληματίζει τον κόσμο της “ο οποίος δεν κατάλαβε ποτέ γιατί έφυγε ο Δέλλας”.
Ιούνιος
Η Λαϊκή Ενότητα αδυνατεί να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης, αφού παρά τις 175 έδρες που συγκεντρώνει δεν μπορεί να καταλήξει σε ποιον εκ των Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου θα δώσει το χρίσμα του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας, από τη αντιπολίτευση πλέον, θα προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποδέχεται τη τρόικα ουρλιάζοντας “what did you say;”, μέσα σε αποθέωση από χιλιάδες κόσμου. Στους τελικούς της Α1 μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός κατακτά τον τίτλο, επικρατώντας του Άρη με 3-1 στους τελικούς. Ο περσινός πρωταθλητής Ολυμπιακός απέσυρε τη συμμετοχή του από το πρωτάθλημα λίγο καιρό μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, αφού κατά τη διάρκεια της προπόνησης τραυματίστηκαν ταυτόχρονα όλοι του οι παίκτες. Οι Warriors κατακτούν το πρωτάθλημα στο NBA, χάνοντας μόλις 6 φορές καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, με τον Κάρι να σουτάρει κατά τη διάρκεια των τελικών μόνο πίσω από το κέντρο, ολοκληρώνοντας τη σειρά με μέσο όρο 36,5 πόντους. Οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας δεν έγιναν ποτέ, αφού τα στελέχη της απλά το ξέχασαν.
Ιούλιος
Η απόφαση των θερινών κινηματογράφων να προβάλλουν την ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη πριν τη νέα ταινία Star Wars, προκαλεί έκρηξη στους φανατικούς φίλους του Star Wars, οι οποίοι εισβάλλουν στα σινεμά ντυμένοι Darth Vader και διακόπτουν τις προβολές. Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει και πάλι δημοψήφισμα για να λυθεί και αυτό το θέμα. Η Λαϊκη Ενότητα αδυνατεί να βρει λύση κι έτσι ο Βασίλης Λεβέντης παίρνει τη διερευνητική εντολή και σχηματίζει κυβέρνηση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΚΚΕ, με πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων. Στον τελικό του Euro 2016, προκρίνονται Ρωσία και Τουρκία και η UEFA αποφασίζει να απονείμει το τρόπαιο σε όποια χώρα προσφέρει περισσότερα λεφτά, με τους Ρώσους να κάνουν την καλύτερη προσφορά και να στέφονται πρωταθλητές Ευρώπης.
Αύγουστος
Τα μπάνια του λαού έφτασαν και η κυβέρνηση συνεργασίας Ένωσης Κεντρώων, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ υπογράφει νέο μνημόνιο, με πολύ βαρύτερους όρους, με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ολοκληρώνονται με επιτυχία, με την Ελλάδα να κλέβει την παράσταση, καταφέρνοντας να διασχίσει τον Αμαζόνιο μέσα σε μόλις 9 ημέρες, φτάνοντας στο ολυμπιακό χωριό μόλις μια ημέρα πριν την τελετή λήξης. Η κυβέρνηση συνεργασίας βελτιώνει ακόμα περισσότερο το σύμφωνο συμβίωσης, επιτρέποντας στα ομόφυλα ζευγάρια να πηγαίνουν μαζί σινεμά, με την Εκκλησία να αντιδρά, λέγοντας πως κάπως έτσι κολλάει ο κόσμος AIDS. Τις τελευταίες ημέρες του μήνα, ο Γιώργος Σταθάκης ανακαλύπτει 2 ακόμα ξεχασμένα εκατομμύρια στο πατάρι του εξοχικού του, δίπλα σε κάποια παλιά τεύχη “Αλμανάκο”.  Ο Κώστας Φορτούνης ανακοινώνει πως κρεμάει τα παπούτσια του και θα παραδίδει πια σεμινάρια εκτέλεσης πέναλτι μαζί με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.
Σεπτέμβριος
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιστρέφει στο προσκήνιο, θέτοντας υποψηφιότητα για πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Οι εκλογές πραγματοποιούνται δια βοής και ο πρώην υπουργός θριαμβεύει, αναλαμβάνοντας να φέρει τη συντηρητική παράταξη και πάλι στη Βουλή. Πρώτη του κίνηση, η πρόσληψη επαγγελματία φωτογράφου για να απαθανατίζει κάθε του κίνηση ως πρόεδρος. Ο Κώστας Καραμανλής, σε μια κίνηση με πολλαπλούς αποδέκτες και βαθιά νοήματα, στέλνει μήνυμα πηγαίνοντας ο ίδιος τα δίδυμα παιδιά του στο σχολείο για την πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς. Η νέα ποδοσφαιρική χρονιά ξεκινάει και ο Παναθηναϊκός τιμωρείται με μείον 15 βαθμούς επειδή το γήπεδο της Λεωφόρου βρίσκεται σε περιοχή με υψηλούς ατμοσφαιρικούς ρύπους. Στα μουσικά νέα, οι τοίχοι της Αθήνας γεμίζουν πια εξ ολοκλήρου με στίχους των Ξύλινων Σπαθιών και το συγκρότημα αποφασίζει να επιστρέψει για μια τελευταία περιοδεία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για το καθάρισμα των τοίχων.
Οκτώβριος
Ο πρωθυπουργός Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος έχει μετακομίσει μόνιμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοινώνει πως θα προχωρήσει σε εκλογές στα μέσα του Νοέμβρη, αφού θεωρεί πως η Ένωση Κεντρώων μπορεί πια να κυβερνήσει χωρίς συνεργασίες. Ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει αποδώσει στον εαυτό του το βαθμό του στρατηγού, αποφασίζει πως η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα διαρκέσει μια ολόκληρη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί με τον ίδιο να πιλοτάρει ένα F-16 μέχρι την καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανακοινώνει πως θα συνεχίσει στον Παναθηναϊκό για ακόμη ένα χρόνο, σουτάροντας πλέον μόνο βολές, ενώ στο NBA η σεζόν ξεκινά με τον Κάρι να γίνεται ανταλλαγή στους Sixers.
Νοέμβριος
Οι εκλογές του Νοεμβρίου φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και νέο πρωθυπουργό το Γιάνη Βαρουφάκη, με τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι τα πάντα αφορούσαν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο βασισμένο στη θεωρία παιγνίων. Η Ένωση Κεντρώων μένει εκτός Βουλής κι ο Βασίλης Λεβέντης αποσύρεται από την πολιτική και προσλαμβάνεται από το κανάλι Ε, το οποίο εντωμεταξύ έχει εντάξει στο δυναμικό του και τους Νίκο Χατζηνικολάου, Λευτέρη Παπαδόπουλο και Τέρενς Κουίκ. Στις ΗΠΑ, νέος πρόεδρος εκλέγεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις υπόσχεται δωρεάν όπλα για όλους τους Αμερικανούς πολίτες και γνωρίζει την αποθέωση. Λίγα λεπτά αργότερα, η Infosolutions, η οποία είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών, ανακοινώνει πως έκανε λάθος και τελικά νέος πρόεδρος εκλέγεται η Χίλαρι Κλίντον. Η Adele χωρίζει ξανά και κυκλοφορεί το δίσκο “26” σε συνεργασία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα. Ο κλασικός Μαραθώνιος διαρκεί πλέον 2 ημέρες, λόγω αυξημένου αριθμού συμμετοχών.
Δεκέμβριος
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επαναφέρει τη χώρα στη δραχμή και ορίζει ως νέα Υπουργό Οικονομίας τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτείται από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναλαμβάνει πρόεδρος του Παναθηναϊκού στη θέση του Γιάννη Αλαφούζου, απορρίπτοντας την τελευταία στιγμή πρόταση από το κανάλι Ε. Ρωσία και Τουρκία τα βρίσκουν, αποφασίζοντας να κατέβουν με κοινή συμμετοχή στην Eurovision του 2017, ενώ την Blogovision του 2017 κατακτά πανηγυρικά η Adele, αφού οι Έλληνες bloggers την ψηφίζουν ειρωνικά. Ο Ολυμπιακός γνωρίζει την πρώτη του ήττα στη Superleague μετά από 1,5 χρόνο από τον Ολυμπιακό Β’, με νικητήριο πέναλτι του Πουλίδο στο 94, κι ο Βαγγέλης Μαρινάκης απολύει τον Μάρκο Σίλβα. Οι Sixers, παρά την παρουσία του Κάρι συνεχίζουν το tanking από συνήθεια και μετράνε ρεκόρ 1-34. Η Αθήνα φοράει τα γιορτινά της και υποδέχεται το 2017.

Καλή χρονιά σε όλους!