Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Στα ιερά μονοπάτια… του σκηνοθέτη, Γιάννη Λάμπρου


Ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 διοργανώνει  Αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Γιάννη Λάμπρου...


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00΄, στο Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (Κουντουριώτου & Νεότητος).
Ο Άλλος Τόπος θεωρεί υποχρέωσή του να αναδείξει το έργο των καταξιωμένων και νέων συμπολιτών μας, αρχίζοντας με το αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Λάμπρου.
Ο Γιάννης Λάμπρου, έζησε στην ίδια πόλη με εμάς. Αλλά όπως συμβαίνει συχνά, πολλοί αγνοούσαμε ότι εδώ, στην πόλη μας ανδρώθηκε ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ένας σπουδαίος δημιουργός.
Θα προβληθούν οι ταινίες τεκμηρίωσης του σκηνοθέτη:
·         «Ιδρωμένα Αλώνια» (1995),  Διάρκεια 35΄. Α΄ βραβείο καλλιτεχνικής και τεχνικής αρτιότητας της ΕΤΕΚΤ. (Στο Σοχό, ένα μικρό χωριό της Βόρειας Μακεδονίας, κάθε καλοκαίρι στις 30 του “Θεριστή” κατεβαίνουν νέοι απ’ όλα τα χωριά της Μακεδονίας για να παλέψουν στο αλώνι του Σοχού).
·         «Έλυμπος, το χωριό των Θεών» (2005),  Διάρκεια 30΄. Βραβείο φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «Αγών». (Οδοιπορικό στην Κάρπαθο στο χωριό των θεών).
·         «Ιερά Μονοπάτια - Σινά» (2007),  Διάρκεια 25΄. ( Η βυζαντινή αρχιτεκτονική και ζωγραφική μέσα από μια περιπλάνηση στα πιο ιστορικά προσκυνήματα).
Ομιλητές στο αφιέρωμα:
Κώστας Μπλάθρας, σκηνοθέτης.
Τάκης Μπαστέας, κριτικός κινηματογράφου.
Συντονίζει ο σεναριογράφος, συγγραφέας Θάνος Ξηρός.

Βιογραφικό: Ο Γιάννης Λάμπρου γεννήθηκε στις Κονίστρες της Εύβοιας το 1954. Μεγάλωσε και έζησε στο Ηράκλειο Αττικής. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής του εκπαίδευσης, αποφοίτησε από την κινηματογραφική σχολή «Ευγενία Χατζίκου» και συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Haute Etudes στο Παρίσι. Υπήρξε δημιουργός στενά συνδεμένος με το ντοκιμαντέρ, το οποίο υπηρέτησε με πάθος.  Αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους ντοκιμαντερίστες της νέας γενιάς. Οι ταινίες του έχουν βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Σ. (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών) από το 2000 έως το 2005. Δίδαξε θεωρία του ντοκιμαντέρ στο New York College. Από τον Μάρτιο του 2008 ήταν Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου Ντοκιμαντέρ. Έφυγε από τη ζωή στις 19 Απριλίου 2011.
Φιλμογραφία (επιλογή):
·         1988: «Η Περιπέτεια ενός Μικρού Κακοποιού», διασκευή σε μια νουβέλα του Ίταλο Καλβίνο. Ταινία μικρού μήκους.
·         1991: «Μεταξύ Κόμιξ και άλλων», ντοκιμαντέρ 30΄. Τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα».
·         1992: «Άϊμαν», ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας, με το Α’ κρατικό βραβείο Ποιότητας και Α’ Βραβείο στο οικολογικό Φεστιβάλ του Zlatibor.
·         1993: «Οπλές», ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Τιμητική διάκριση και συμμετοχή στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
·         1995: «Ιδρωμένα Αλώνια», ντοκιμαντέρ. Α’ βραβείο καλλιτεχνικής και τεχνικής αρτιότητας από την ΕΤΕΚΤ.
·         1997: «Στα ίχνη του Ορφέα», ντοκιμαντέρ.
·         1999: «Περάσματα από τον παράδεισο», ντοκιμαντέρ. Α΄ βραβείο Διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου της Μόσχας. Golden Knight 2002. Α' βραβείο POKROV KINO FESTIVAL Κίεβο 2008. Άνοιγμα του ελληνικού πανοράματος ταινιών στο διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ το 2005. Προβολή στο American Museum of the Moving Image στην Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 2004. Εθνογραφικό Φεστιβάλ CRECET – Γαλλία εναρκτήρια ταινία.
·         2004: «Καρνάγια της Ιερισσού», ντοκιμαντέρ. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό του 5ου διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2004.
·         2005 «Έλυμπος, το χωριό των Θεών», ντοκιμαντέρ. 8ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Ελληνικό πανόραμα). Βράβευση στο φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «ΑΓΩΝ» του επιστημονικού περιοδικού «Αρχαιολογία».
·         2005 - 2007: «Λυράρηδες του Αιγαίου», σειρά ντοκιμαντέρ, με 16 επεισόδια, στην ΕΤ3 για την αχλαδόσχημη λύρα.
·         2007 - 2010: «Ιερά Μονοπάτια», σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΤ3 με θέμα τη βυζαντινή κληρονομιά και τέχνη.
·         2011: «Παύλος Βλαστός, ο πατέρας της Κρητικής λαογραφίας», ντοκιμαντέρ.
Από το 2012 το Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF φέρει το όνομά του (Βραβείο Ντοκιμαντέρ Γιάννης Λάμπρου).