Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

4 μύθοι για τα όρια που πρέπει να ξεδιαλύνετε...


Τα όρια είναι παντού. Σκεφτείτε τις διαβάσεις, τις ώρες γραφείου, τις ζώνες κυκλοφορίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι παράμετροι είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία μας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για...

τον καθορισμό των προσωπικών ορίων, οι μύθοι αφθονούν. Η θέσπιση ορίων είναι εγωιστική ή η πραγματική αγάπη είναι ελεύθερη δίχως όρια. Παρακάτω, οι ειδικοί αποκαλύπτουν τις αλήθειες πίσω από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τα όρια που πρέπει να ξεδιαλύνετε.
1. Μύθος: Τα όρια απομονώνουν τους ανθρώπους
Πραγματικότητα: Τα όρια είναι πραγματικά το κλειδί για τις στενές σχέσεις. Τα όρια βοηθούν να ξεχωρίσετε από τους άλλους, ενώ σας επιτρέπουν να είστε πιο κοντά τους.
Μάλιστα, τα άτομα με μία υγιή διαφοροποίηση του εαυτού καταλαβαίνουν ότι είναι διακριτά από τους γύρω τους. Με άλλα λόγια, έχουν τα δικά τους συναισθήματα, σκέψεις, ανάγκες και εμπειρίες. Έτσι, θα είστε σε θέση να παραμείνετε πραγματικά συνδεδεμένοι με τους άλλους χωρίς να χάσετε την αίσθηση του εαυτού.
2. Μύθος: Η αγάπη δεν έχει όρια
Γεγονός: Σε πολλές οικογένειες και φιλικά πρόσωπα, η δήλωση ότι «σ' αγαπώ» ταυτίζεται με το «θα κάνω ό, τι ζητήσεις ανά πάσα στιγμή» σύμφωνα με έναν κλινικό ψυχολόγο στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.
Στο όνομα της αγάπης πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να ικανοποιούν αιτήματα που προκαλούν βλάβη, δημιουργούν δυσαρέσκεια και μπορεί τελικά να καταστρέψουν τη σχέση. Μερικές φορές, η πιο αποδεκτή συμπεριφορά είναι να πούμε όχι.
Για παράδειγμα, ο φίλος σας σας προσκαλεί σε ένα πάρτι, αλλά πραγματικά δεν θέλετε να πάτε. Είναι προτιμότερο να αρνηθείτε και ενδεχομένως να τον απογοητεύσετε.
3. Μύθος: Τα όρια είναι εγωιστικά
Γεγονός: Βοηθάτε πολύ περισσότερο τους ανθρώπους όταν είστε ενεργός από ό,τι όταν είστε εξαντλημένοι και αγανακτισμένοι.
Λέγοντας “ναι” αισθάνεστε καλά στη στιγμή. Αλλά όταν δεν είστε σε θέση να κρατήσετε τη δέσμευσή σας, θα απογοητεύσετε τους άλλους, ούτως ή άλλως.
Λέγοντας “όχι” μπορεί να αισθάνεστε απογοήτευση εκείνη τη στιγμή, αλλά μακροπρόθεσμα θα βοηθήσετε περισσότερους ανθρώπους πιο αποτελεσματικά και με καθαρή συνείδηση.
Παράλληλα, τα όρια είναι πραγματικά χρήσιμα. Παρέχουν μια σαφέστερη κατανόηση του ποιοι είμαστε, τι έχει σημασία για εμάς και πώς λειτουργούμε.
4. Μύθος: Τα όρια απαιτούν πάρα πολύ χρόνο

Πραγματικότητα: Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Μια ζωή χωρίς όρια στραγγίζει τον χρόνο, την ενέργεια και τα συναισθήματα. Οι γραμμές που ζωγραφίζουμε γύρω από τα σώματα, τις σχέσεις, τις περιουσίες, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τα σχέδιά μας δίνουν τον χρόνο, την ασφάλεια, τους πόρους και την επικέντρωση στη δημιουργία μιας όμορφης ζωής... (flowmagazine)