Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

4 μύθοι για την ευτυχία…


Οι μύθοι που υπάρχουν γύρω από την ευτυχία συχνά μας οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα για τη ζωή τη δική μας και των άλλων. Έτσι, ενώ όλοι μας κυνηγούμε αυτό το «τέλειο» που θα μας κάνει ευτυχισμένους, πολύ λίγοι καταφέρνουν να...

ζήσουν αυτό που ονειρεύονταν. Τι είναι αυτό που κάνουμε λάθος;
Η ευτυχία είναι προορισμός
Η ευτυχία σχετίζεται περισσότερο με τη συμπεριφορά και τη σκέψη, πράγματα που μπορούν να ελεγχθούν περισσότερο απ’ ό,τι άλλα στη ζωή μας. Η ευτυχία, δηλαδή, δεν είναι ο τερματισμός, αλλά η διαδρομή. Μάλιστα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι, γίνονται πιο υγιείς και πιο κοινωνικοί, δημιουργικοί και πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέα πράγματα.
Τα αρνητικά συναισθήματα υπερτερούν των θετικών
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες αντιδράσεις όταν κερδίζουν, αφού η απώλεια τείνει να έχει ισχυρότερη επίδραση από ό, τι το κέρδος. Παρόλα αυτά, τα θετικά συναισθήματα κερδίζουν σιγά-σιγά έδαφος.
Η ευτυχία σχετίζεται με την ηδονή
Στην πραγματικότητα, η προσφορά βοήθειας στους άλλους ανθρώπους –το αντίθετο της ηδονής δηλαδή– μπορεί να είναι η πιο άμεση διαδρομή προς την ευτυχία.
Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι βοηθούν μέσω του εθελοντισμού ή μέσω άλλων γενναιόδωρων δράσεων, περίπου οι μισοί αναφέρουν ότι μέσα από την εμπειρία αυτή ανακουφίζονται σωματικά. Μία μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι η σκέψη να βοηθήσουμε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται μεσομεταιχμιακό μονοπάτι, δηλαδή το κέντρο της ανταμοιβής, που με τη σειρά του συνδέεται με τα συναισθήματα της χαράς.
Η ευτυχία είναι μία

Αν είστε από κείνους που αναζητούν μαγικά ελιξίρια ευτυχίας, μάλλον θα απογοητευτείτε πλήρως, αφού δεν υπάρχουν λύσεις, ούτε συνταγές και σε καμία περίπτωση η ευτυχία δεν είναι μία. Αντιθέτως, είναι μια συνθήκη ζωής, σαν τα κομμάτια από ένα καλοσχηματισμένο παζλ που συμπληρώνεται σιγά σιγά σε βάθος χρόνου. Η άσκηση, ένα καλό γεύμα, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η συντροφιά των φίλων και απλές καθημερινές βόλτες με τον/τη σύντροφό σας είναι πράγματα που μπορούν να σας κάνουν ευτυχισμένους… (msn.com)