Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Γιατί τα περιοδικά στις αίθουσες αναμονής των ιατρείων είναι παλιά…


Σε ένα ερώτημα που βασανίζει χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο ήρθε να δώσει απάντηση με επιστημονικό τρόπο μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ...


Γιατί τα περιοδικά που βρίσκουμε στις αίθουσες αναμονής των ιατρείων είναι παλιά;
Οι υπεύθυνοι βάζουν επίτηδες παλιά περιοδικά εκεί ή απλά τα καινούργια περιοδικά “κάνουν φτερά;”
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Bruce Arroll και οι συνεργάτες του τοποθέτησαν 87 περιοδικά σε 3 ανάμικτες στοίβες παλιών και καινούργιων εκδόσεων στην αίθουσα αναμονής του προσωπικού του ιατρείου.
Από τα 82 περιοδικά στα οποία αναγραφόταν η ημερομηνία έκδοσής τους στο εξώφυλλο, τα 47 ήταν νεότερα των 2 μηνών και τα υπόλοιπα ήταν ηλικίας 3-12 μηνών. Σημείωσαν το κάθε περιοδικό με έναν ξεχωριστό αριθμό στο πίσω μέρος του, για να μπορούν να τα εντοπίσουν αργότερα.
Το πείραμα διήρκεσε 31 ημέρες, και μέχρι το τέλος, το 47% των περιοδικών (41 από τα 87) είχαν… εξαφανιστεί από το ιατρείο. Αυτό σημαίνει ότι “χάνονταν” 1,32 περιοδικά κάθε μέρα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι τα νέα περιοδικά ήταν πιο πιθανό να “κάνουν φτερά” σε σύγκριση με τα πιο παλιά περιοδικά σε ποσοστό 59% έναντι 27%. Μάλιστα, τα “κουτσομπολίστικα” περιοδικά ήταν περισσότερο από 14 φορές πιο πιθανό να εξαφανιστούν από τα υπόλοιπα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι επισκέπτες στο ιατρείο του Bruce Arroll είναι αρκετά νέοι. Το 39% είναι κάτω των 24 ετών και μόλις το 13% είναι άνω των 65 ετών. Ωστόσο, η κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση είναι ομοιόμορφα επιμερισμένη στο δείγμα της έρευνας.

Αν μέσα σε ένα μήνα το ιατρείο “χάνει” 41 περιοδικά με μέση τιμή 4 ευρώ, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι από το πουθενά υπάρχει ένα επιπλέον κόστος λειτουργίας του ιατρείου της τάξης των 1.600 ευρώ/μήνα! (4news.gr)