Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Όταν το ελληνικό σινεμά πήγαινε κάλπες!!!


Όσο πλησιάζουμε προς την 25η Γενάρη, τόσο το προεκλογικό κλίμα θα πολώνεται και τόσο οι κόντρες από κάθε πλευρά θα εντείνονται. Αν κάτι δεν θα γλιτώσουμε και σε αυτήν την προεκλογική περίοδο -εκτός από τα «θα» των πολιτικών- είναι μερικές κλισέ ατάκες που θα ακούσουμε να...

ανακυκλώνονται σε μπαρ, πάνελ και social media από τους ψηφοφόρους όχι πάντα με τόσο σκέψη.
Από τον 20άρη ξάδελφό σου που σηκώνει παντιέρα ότι δεν τον απασχολεί η πολιτική, τον πατέρα σου που έρχεται με το ψηφοδέλτιο στο χέρι υποδεικνύοντάς σου τι θα ψηφίσεις, μέχρι το viral «κλειδώστε τους παππούδες στο σπίτι».
“Πότε θα ξυπνήσει ο κόσμος;”
Συνήθως θα το ακούσεις από μπολσεβίκους του καναπέ που εναποθέτουν την επαγρύπνηση στους άλλους, βάζοντας στο snooze το προσωπικό τους αλάρμ. Τις περισσότερες φορές τους διαφεύγει ότι ο κόσμος έχει ξυπνήσει για τα καλά.
“Όλοι ίδιοι είναι”
Οι πολιτικοί έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου και κυρίως της νεολαίας, αφού αν πας σε ένα σχολείο και κάνεις γκάλοπ το πρώτο πράγμα που θα ακούσεις είναι πως «όλοι ίδιοι είναι» και όλοι μας δουλεύουν. Γενίκευση αντίστοιχη του “όλοι μαζί τα φάγαμε” κι άλλων τέτοιων φράσεων που θέλουν να ισωπεδώσουν το πολιτικό σύστημα και να αποδυναμώσουν την αξία της πολιτικής επιλογής. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλοι ίδιοι, υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Το ζητούμενο είναι μια μέρα οι “όλοι οι ίδιοι” να απομονωθούν και να γίνουν οι εξαιρέσεις.
“Εγώ απέχω γιατί δεν θέλω να παίξω ρόλο σε αυτήν την κοροϊδία”
Η αποχή είναι πολιτική στάση, καταγράφεται και υπεραναλύεται στα δελτία των 8, άρα φαντάζομαι ότι ούτε εκεί θες να δεις τον εαυτό σου πρωταγωνιστή. Ούτε προφανώς να αφήσεις τη στριμμένη θεία σου να αποφασίσει για σένα. Άλλωστε το να μην συμμετέχεις στις εκλογές δεν σημαίνει ότι δε θα σε επηρεάσει το αποτέλεσμα.
“Κλειδώστε μέσα τους παππούδες”
Επικρατεί η άποψη ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι προηγούμενες γενιές. Δε θα διαφωνήσω αλλά δεν είναι όλοι οι παππούδες ίδιοι. Το να υποτιμάς τους ανθρώπους που δεν πήραν μέρος σε όλο αυτό το σύστημα ή το πολέμησαν είναι σαν αύριο μεθαύριο να κατηγορήσει κι εσένα το εγγόνι σου για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Επίσης ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αποτελεί ζητούμενο να κλειδώσουμε μέσα τους παππούδες μας αντί να ανοίξουμε η νεολαία τα μυαλά μας.
“Εγώ δεν ασχολούμαι με την πολιτική”
Όπως έχει πει ο Bertolt Brecht: «Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται».
“Εμείς στην οικογένεια ψηφίζουμε το Χ κόμμα”
Μπορεί τα έδρανα στη Βουλή να πηγαίνουν από πάππου προς πάππου, δεν σημαίνειόμως ότι το ίδιο πράγμα πρέπει να συμβαίνει και με τις ψήφους. Όσα σταυρωμένα ψηφοδέλτια κι αν σου δώσει ο πατέρας σου, πίσω από το παραβάν είσαι μόνος σου. Σταύρωσε αυτό που θες και ρίξτο.
“Η Χρυσή Αυγή είναι νόμιμο κόμμα κι ο κόσμος την έχει ψηφίσει”
Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στη φυλακή και θα δικαστεί ως εγκληματική οργάνωση. Επίσης, όπως μία γυναίκα δεν μπορεί να κάτσει να συζητήσει στο τραπέζι με το βιαστή της έτσι και η Δημοκρατία δεν μπορεί να κάτσει στο τραπέζι να διαπραγματευτεί την ελευθερία του λόγου με τους εχθρούς της.
“Γιατί να πάει η ψήφος μου χαμένη σε μικρά κόμματα, αφού δεν θα μπουν στη Βουλή”
Έτσι όπως έχουν αποδυναμωθεί τα μεγάλα κόμματα, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι τα μικρότερα κόμματα παίζουν κομβικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Άρα έχει σημασία το ποια θα είναι αυτά που θα καθορίσουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε δεν μπορείς να προδικάζεις ότι δεν θα μπουν στην Βουλή, ούτε μπορείς να υποστηρίζεις ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Φαντάζεσαι ένα κοινοβούλιο χωρίς πολυφωνία και διαφορετικές απόψεις;
“Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τίποτα”
Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τίποτα από μόνες τους, γι’ αυτό υπάρχουν και όλες αυτές οι δράσεις με τις οποίες κανείς μπορεί να ασκήσει πολιτικές πιέσεις. Ένας από τους πολλούς τρόπους που μπορούν να εκφραστούν αυτές οι πιέσεις είναι και οι εκλογές. Μπορεί να μην αλλάζουν τον κόσμο, εκφράζουν όμως την δυσαρέσκειά του.
“Μα στις ειδήσεις λένε την αλήθεια και είπαν γι’ αυτό το κόμμα ότι…”
Στις ειδήσεις ακούς κατά 80% γνώμες, κατά 10% ειδήσεις, κατά 8% ρεπορτάζ και κατά 2% αλήθειες. Κι αυτό όχι πάντα. Τις περισσότερες φορές οι προβλέψεις για τον καιρό δεν πέφτουν μέσα… (7imeres.gr)