Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Επαγγελματίας νοικοκυρά: Η ζωή μιας μαμάς που δεν εργάζεται…

από την Γλύστρα Φοίβη


Oι μαμάδες που δεν δουλεύουν –είτε από ανάγκη είτε από επιλογή- θεωρούνται συχνά προνομιούχες σε σχέση με τις εργαζόμενες. Η αλήθεια είναι, ότι εργασία και μητρότητα είναι έννοιες που...

συμβιβάζονται με πολύ κόπο και προσπάθεια. Αυτή η αλήθεια δεν αναιρεί το γεγονός, ότι οι μαμάδες που μένουν σπίτι είναι ηρωίδες με τον δικό τους τρόπο!
Μια μητέρα χωρίς επαγγελματικές υποχρεώσεις έχει ίσως ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με μια μητέρα που εργάζεται. Πρέπει, όμως, να γίνει αντιληπτό ότι έχει και κάποια μειονεκτήματα. Ποια τα υπέρ και ποια τα κατά του να είσαι μαμά-νοικοκυρά, λοιπόν;

Είναι δύσκολο να είσαι μαμά που δεν εργάζεται γιατί…

Μια μαμά που δεν δουλεύει κάνει πολλές περισσότερες δουλειές στο σπίτι. Δουλειές με τις οποίες μια εργαζόμενη μαμά δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί ούτε γι’ αστείο (όπως πλύσιμο χαλιών και τζαμιών ή εξονυχιστικό καθάρισμα του μπάνιου) αποτελούν ρουτίνα για μια επαγγελματία νοικοκυρά!
Μια μαμά που δεν εργάζεται μαγειρεύει καθημερινά! Δεν υπάρχει λόγος να μαγειρέψει αντ’ αυτής η μαμά/αδελφή/πεθερά της, εφόσον η ίδια έχει χρόνο. Έτσι, η σπαζοκεφαλιά του «Τι να μαγειρέψω σήμερα;» είναι καθημερινή και αναπόφευκτη.
Μια μαμά που δεν εργάζεται ντύνεται κατά κανόνα πρόχειρα. Σε αντίθεση με τις εργαζόμενες μαμάδες που πρέπει λόγω της δουλειάς τους να προσέχουν τον εαυτό τους, οι γυναίκες που μένουν σπίτι φροντίζοντας τα παιδιά, στερούνται κινήτρων να περιποιηθούν την εμφάνισή τους –γιατί να βάλεις μάσκαρα, κραγιόν ή τακούνια για να πας στο super-market ή μέχρι το φροντιστήριο;
Μια μαμά που δεν εργάζεται περνά πολύ χρόνο μόνη της. Μπορεί η παραμονή σπίτι να θεωρείται ευχάριστη και ξεκούραστη, όμως ταυτόχρονα μεταφράζεται σε αρκετή μοναξιά… Παρέα της είναι τα παιδιά της και η τηλεόραση.
Ή πολύ χρόνο με τα παιδιά της. Και αυτό, όσο κι αν ακούγεται υπέροχο, μόνο κάποιος που το ζει καθημερινά μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει. Γιατί το να είσαι ενήλικας και να συναναστρέφεσαι επί 8 ή 10 συνεχόμενες ώρες αποκλειστικά με ένα 2χρονο δεν είναι ό,τι πιο εύκολο -ή έστω ότι πιο επικοινωνιακό!
Μια μαμά που δεν εργάζεται -συνήθως- δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητη. Στις περισσότερες περιπτώσεις μία γυναίκα αναγκάζεται να μην εργαστεί γιατί δεν έχει κάποιον να της κρατά τα παιδιά. Αυτό, όσο ανοιχτοχέρης κι αν είναι ο σύζυγος, επί της ουσία σημαίνει μικρότερο οικογενειακό εισόδημα και την ίδια να έρχεται διαρκώς στην δύσκολη θέση να ζητά χρήματα από τον άνδρα της.

Η ζωή στο σπίτι έχει όμως και τα υπέρ της…

Μια μαμά που δεν δουλεύει αντιμετωπίζει τον άθλο του πρωινού ξυπνήματος και της προετοιμασίας με λιγότερο άγχος από την εργαζόμενη μαμά, που πρέπει εκτός από τα παιδιά, να ετοιμαστεί και η ίδια για τη δουλειά.
Μια μαμά που δεν εργάζεται έχει άπλετο χρόνο να μοιραστεί με τα παιδιά της (σε εξαντλητικό βαθμό!). Έχει τη δυνατότητα τόσο να παίξει μαζί τους, όσο και να τα διαπαιδαγωγήσει, να τα συμβουλεύσει και να τα φροντίσει, ενώ οι μαμάδες που δουλεύουν στερούνται ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.
Μια μαμά που δεν εργάζεται έχει χρόνο για τον εαυτό της –όταν τα παιδιά αρχίσουν το σχολείο ή αν κοιμούνται για μεσημέρι. Αν υπάρχει διάθεση και -κυρίως- χρήματα, μια μαμά χωρίς επαγγελματικές υποχρεώσεις, μπορεί να γυμναστεί, να μάθει μια ξένη γλώσσα, να ξεκινήσει ένα χόμπι ή να προσφέρει εθελοντική εργασία.
Μια μαμά που δεν εργάζεται δεν εξαρτάται από καμία γιαγιά ή νταντά που θα φροντίσει, θέλοντας και μη, να επιβάλλει τον δικό της "τρόπο" ανατροφής των παιδιών. Μεγαλώνει τα παιδιά της όπως εκείνη θέλει και όχι μόνο τον εαυτό της να επιβραβεύσει ή να κατηγορήσει για τυχόν λάθη.

Με λίγα λόγια, η μαμά που δεν εργάζεται έχει περισσότερες πιθανότητες για ψυχική ηρεμία, δεδομένου ότι -αν και με λιγότερα ίσως χρήματα- δεν έχει τουλάχιστον να διαχειριστεί τις απαιτήσεις της εργασίας της ούτε τις ενδεχόμενες τύψεις της "εγκατάλειψης" των παιδιών της, προκειμένου να εργαστεί. Και -κακά τα ψέματα- η ψυχική ηρεμία στις μέρες ίσως μετρά περισσότερο από έναν μέτριο μισθό! (mikroimegaloi.gr)